Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POŘÁDEK SLOV V NĚMECKÉ VĚTĚ
Advertisements

MINULÉ ČASY POMOCNÝCH SLOVES
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
HMYZ s proměnou nedokonalou
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 3 - BEZ ČLENU
České stavovské povstání
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Osvobozené divadlo.
I can, I can´t Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 1 - SE ČLENEM URČITÝM
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Křížovky s VS po M II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury. E. Hemingway. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou R. Fulghuma…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou B. Brechta…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJiřík z Poděbrad Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Číslo v digitálním archivu školy
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
RENESANCE A HUMANISMUS
prezentace pro 4. ročník ZŠ
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST - HÁDANKY
ICT 2 – 3 – 40 Poslech - Bedřich Smetana - Má vlast - Vyšehrad
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- architektura 19.století PhDr. Pavlína Mikulcová.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Count shapes Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Trávící soustava - úvod
Křížovky s VS po S I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
FANTASTICKÁ LITERATURA
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_02
32_04_31 Bajka Anotace Bajka Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury V. Hugo. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými autory 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ II. Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový.
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová
Božena Němcová – povídka Karla
Křížovky s VS po L III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – Okrývačka Pavel Šupka
Smyslová ústrojí člověka
Draw a monster Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Křížovky s VS po B III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ÚVOD DO DĚJEPISU/ Introduction to History
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_24   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 1_18_Z POHÁDKY DO POHÁDKY.
Transkript prezentace:

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 BAJKY A JEJICH AUTOŘI 2 Autor: Katka Česalová Datum: 4. 2. 2013 Cílový ročník: 6. ročník Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Literatura a čtenářství 6. - 7. ročník Tematický okruh: Bajky Téma: Bajky a jejich autoři 2 Metodický list/anotace: na základě textů tří bajek si žáci doplní informace o tomto literárním útvaru a jejich autorech, rozšiřují si svou čtenářskou gramotnost, pokusí se o dramatizaci jednoduché bajky Jazyk: čeština Očekávaný výstup: pozná epický žánr bajka a její vybrané představitele, reprodukuje přečtený text a odpovídá na otázky k textu Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 13 let

ČEŠTÍ AUTOŘI BAJEK Karel Čapek Jiří Žáček Miloš Macourek

JOSEF LADA, JAN VRÁNA: O mravenci a hrdličce UKÁZKA 1.: JOSEF LADA, JAN VRÁNA: O mravenci a hrdličce Spadl mravenec do potoka a jen taktak zachránil holý život na suchém lístku. Plul teď uprostřed proudu a strachy se třásl. Ze břehu spatřila mravence hrdlička. Neměla ani zdání o mravenčích úzkostech. „Ach, jak mu závidím, na vlnách se v lodičce houpá a pluje k dalekým zemím.“ „Ach, jak jí závidím,“ řekl si mravenec. „Stát tak na suché zemi, a ještě mít křídla, o život bych se nebál.“ Lada, Josef: Bajky. Liberec: Dialog, knižní velkoobchod a nakladatelství, 1995. ISBN 80-85843-48-X. s. 8

ÚKOLY K 1. UKÁZCE: 1. Které postavy jednají v této krátké bajce? 2. Obsahuje ukázka přímou řeč? 3. Jaké poučení vyplývá z této bajky? 4. Zkus bajku převyprávět!

JIŘÍ ŽÁČEK: Kdo je nejsilnější? UKÁZKA 2.: JIŘÍ ŽÁČEK: Kdo je nejsilnější? „Jsem malá a bezbranná,“ řekla si myš, „musím si najít silného přítele!“ A tak se skamarádila s kočkou. Ale přiběhl pes a kočku zahnal. „Pes je silnější,“ řekla si myš a skamarádila se s ním. Ale objevil se medvěd a psa zahnal. „Medvěd je silnější,“ řekla si myš a skamarádila se s ním. Ale objevil se lev a medvěda zahnal. „Lev je silnější,“ řekla si myš a skamarádila se s ním. Ale vtom se ozvala rána z pušky a lev vzal do zaječích.

„Lovec je silnější,“ řekla si myš a skamarádila se s lovcem „Lovec je silnější,“ řekla si myš a skamarádila se s lovcem. Ten ji dal do kapsy a vzal ji s sebou domů. Když došli k chýši, vyšla ven lovcova žena. „Dej sem úlovek,“ křikla na lovce. „A běž a přines vodu a dříví, ať se můžu dát do vaření! Hoď sebou, lenochu!“ A lovec ji poslechl. „Žena je nejsilnější,“ řekla si myš, „nebojí se ani lovce s puškou. Musím se s ní skamarádit!“ Vyskočila z lovcovy kapsy a běžela k ženě, ale ta vylezla na stůl a ječela: „Pomoc, myš!“ „Tak vida,“ řekla si myš, „nakonec jsem nejsilnější já!“ A vrátila se spokojeně domů. Žáček, Jiří: Bajky. Praha: Miloslav Švarc-Šulc a spol., 2002. ISBN 80-7244-082-9. s. 7

ÚKOLY K 2. UKÁZCE: KOLIK POSTAV V UKÁZCE JEDNÁ? JAK JE MOŽNÉ, ŽE MYŠ DOŠLA K PŘESVĚDČENÍ, ŽE JE NEJSILNĚJŠÍ ZE VŠECH? POKUSTE SE ZDRAMATIZOVAT TUTO BAJKU!

ŘEŠENÍ JEDNOTLIVÝCH ÚKOLŮ: UKÁZKA1.: MRAVENEC A HRDLIČKA. ANO – MOŽNO PŘEČÍST. NEMÁME NIKOMU NIC ZÁVIDĚT, ZVLÁŠTĚ KDYŽ NEZNÁME PRAVOU SITUACI TOHO DRUHÉHO. UKÁZKA 2.: V UKÁZCE JEDNÁ 7 POSTAV – MOŽNO VYJMENOVAT. BÁLA SE JÍ LOVCOVA ŽENA – PODLE MYŠI NEJSILNĚJŠÍ BYTOST, PROTOŽE JI POSLOUCHAL I SILNÝ LOVEC. MOŽNO ZADAT ZA DOBROVOLNOU DOMÁCÍ ÚLOHU PRO SKUPINU ŽÁKŮ.

JEAN DE LA FONTAINE: Vlk a jehně ÚKOLY K 3. UKÁZCE: UKÁZKA 3.: JEAN DE LA FONTAINE: Vlk a jehně Dorovská, Dagmar, Řeřichová, Vlasta. Čítanka 6. 1. vydání. Olomouc: Prodos, spol. s r. o., 1998. ISBN 80-7230-018-0. s. 54 – 58. ÚKOLY K 3. UKÁZCE: Jaké postavy jednají v této ukázce? Za jaké prohřešky chtěl vlk jehně potrestat? Bylo to spravedlivé? Na jaké lidské vlastnosti autor poukazuje? Je v této bajce poučení? Kde se nachází? Chtěl bys být v kůži jedné z hlavních postav? Proč?

UKÁZKA 3.: VLK A JEHNĚ. 1) JEHNĚ PRÝ KALILO VLKOVI VODU. 2) VLKA VLONI POMLOUVALO. 3) VLKA POMLOUVAL BRATR JEHNĚTE. 4) PASTÝŘ I PES POHANĚLI VLČÍ ROD. 3. NEBYLO, VLK SI VŠECHNA OBVINĚNÍ VYMYSLEL. 4. NA BEZOHLEDNOST, PROLHANOST, JEDNÁNÍ Z POZICE SÍLY, PROSAZOVÁNÍ SI SVÝCH ZÁJMŮ NA ÚKOR SLABŠÍHO. 5. ANO – CO TVRDÍ SILNĚJŠÍ, MÍVÁ VÁHU VĚTŠÍ. JE NETYPICKY UMÍSTĚNO NA ZAČÁTKU BAJKY. 6. VYJÁDŘENÍ VLASTNÍCH NÁZORŮ ŽÁKŮ. 7. VYJÁDŘENÍ VLASTNÍCH NÁZORŮ ŽÁKŮ – MĚLI BY PŘIJÍT NA TO, ŽE BY NEBYLO DOBRÉ BÝT V KŮŽI ANI JEDNÉ Z POSTAV.

POUŽITÉ ZDROJE Použitá literatura: Lada, Josef: Bajky. Liberec: Dialog, knižní velkoobchod a nakladatelství, 1995. ISBN 80-85843-48-X. s. 8 Žáček, Jiří: Bajky. Praha: Miloslav Švarc-Šulc a spol., 2002. ISBN 80-7244-082-9. s. 7 Dorovská, Dagmar, Řeřichová, Vlasta. Čítanka 6. 1. vydání. Olomouc: Prodos, spol. s r. o., 1998. ISBN 80-7230-018-0. s. 54 – 58.

Zdroje obrázků Snímek s. 3 (Karel Čapek): GoogleMe. [online] Volné dílo dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karel-capek.jpg Snímek s. 3 (Jiří Žáček): David Sedlecký. [online] Dostupné pod licencí CC BY-SA z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ji%C5%99%C3%AD_%C5%BD%C3%A1%C4%8Dek_Praha_2013.JPG

Děkuji vám za pozornost.