Elektrická práce. Elektrická energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Advertisements

CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Výkon elektrického proudu
Obvod plus vnitřek zdroje napětí
Transformátory (Učebnice strana 42 – 44)
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli za sebou
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Základy elektrotechniky
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Měříme elektrický proud
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ELEKTRICKÝ PROUD.
Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Měrná tepelná kapacita procvičení © Petr Špína 2011
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Práce a výkon elektrického.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Měříme elektrické napětí
Spojování rezistorů Jak se značí odpor a jakou má jednotku
Obecný postup řešení těchto typů jednoduchých příkladů:
Reostat. Dělič napětí (potenciometr)
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název materiálu: ŘAZENÍ SPOTŘEBIČŮ – výklad učiva.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
FY_097_ Rozvětvený elektrický obvod_Výsledný odpor rezistorů za sebou
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Této práci říkáme elektrická práce.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Při přemístění částic s nábojem Q ve vnější části obvodu z jedné svorky zdroje na druhou vykonají síly elektrického pole práci W. Elektrická práce ve.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
29.1 Elektrický proud Základní fyzikální veličina Značka I
Výpočet tepla při vypařování
Název materiálu: Elektrická práce – výklad učiva.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
VY_32_INOVACE_08-12 Spojování rezistorů.
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickou prací a energií. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak vypočítat elektrickou.
Elektrický proud.
Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_ Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.
Reostat Potenciometr- dělič napětí
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Rychlovarná konvice Domácí elektrický spotřebič
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrická práce Číslo DUM: III/2/FY/2/2/15 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
04 OHMŮV ZÁKON VY_32_INOVACE_04 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – Ohmův zákon.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektrická práce a elektrická energie
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_45_Hraj
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Paralelní řazení rezistorů
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_06 Zákony.
Elektrická energie, elektrická práce, výpočtové úlohy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výkon elektrického proudu
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady)
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
OHMŮV ZÁKON PRO UZAVŘENÝ ELEKTRICKÝ OBVOD.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Odpor.
Transkript prezentace:

Elektrická práce. Elektrická energie (Učebnice strana 158 – 160) Po připojení vodiče ke zdroji elektrického napětí se ve vodiči vytvoří elektrické pole, které způsobí usměrněný pohyb volných elektronů. Projdou-li průřezem vodiče částice s celkovým elektrickým nábojem Q za dobu t, pak vodičem prochází elektrický proud Elektrické napětí mezi body v elektrickém poli určíme podílem práce W a velikosti přemisťovaného náboje Q Elektrony se přemísťují od jednoho konce vodiče k druhému a tím konají práci. Tato práce se nazývá elektrická práce.

Při průchodu elektrického proudu vodičem konají síly elektrického pole práci. Tato práce se nazývá elektrická práce. Je-li mezi body v elektrickém poli elektrické napětí U a velikost přemisťovaného náboje Q, potom pro elektrickou práci W platí: Prochází-li vodičem elektrický proud I po dobu t, projdou průřezem vodiče částice s celkovým elektrickým nábojem Q: Prochází-li vodičem elektrický proud I po dobu t v elektrickém poli při elektrickém napětí U, vykoná elektrickou práci:

Prochází-li vodičem, mezi jehož konci je napětí U, proud I po dobu t, vykoná elektrické pole práci: Elektrická práce je práce, kterou konají síly elektrického pole tím, že ve vodiči připojeném ke zdroji napětí přemísťují elektrony z jednoho konce vodiče na druhý. Je-li mezi konci vodiče elektrické napětí U a prochází-li vodičem proud I po dobu t, vykoná elektrické pole práci W = U I t . Protože elektrické pole koná práci, přisuzujeme mu energii, kterou nazýváme elektrická energie. Aby se v obvodu udrželo stálé elektrické pole, musí do obvodu zdroj elektrického napětí dodat takové množství elektrické energie, které odpovídá vykonané práci. Elektrická energie má tu vlastnost, že se v elektrických spotřebičích přeměňuje vždy v jiný, právě potřebný druh energie (světelnou, mechanickou, tepelnou atd.)

Sepnutím spínače začne elektrickým obvodem procházet elektrický proud, začnou se v něm pohybovat elektrony (nebo jiné elektricky nabité částice). Pohybující se elektricky nabité částice jsou nositeli elektrické energie. Tím, že elektricky nabité částice narážejí při svém pohybu na jiné ionty, ztrácejí část své energie a naopak ionty, do kterých narážejí, energii získávají. Tato energie se může snadno měnit na jiný druh energie, např. na světelnou nebo tepelnou. Elektrická energie odpovídá elektrické práci vykonané elektricky nabitými částicemi. Elektrická energie se může snadno měnit na jiný druh energie, např. na světelnou nebo tepelnou.

Příklady: Mezi svorkami elektrického spotřebiče je napětí 28 V. Spotřebičem prochází elektrický proud 200mA po dobu 60 s. Jakou elektrickou práci vykonají síly elektrického pole ve spotřebiči? U = 28 V I = 200 mA = 0,2 A t = 60 s W = ? J Síly elektrického pole vykonají práci 336 J.

Dva rezistory, jejichž odpory jsou 10 Ω a 20 Ω, jsou připojeny ke zdroji napětí 60 V. Urči elektrickou práci, kterou vykonají síly elektrického pole za 1 sekundu, jsou-li zapojeny a) sériově, b) paralelně. R1 = 10 Ω R2 = 20 Ω U = 60 V t = 1 s W = ? J 60 V 10 Ω 20 Ω a) sériové zapojení

R1 = 10 Ω R2 = 20 Ω U = 60 V t = 1 s W = ? J I I1 I2 60 V R1 R2 b) paralelní zapojení Síly elektrického pole vykonají při sériovém zapojení za 1 sekundu elektrickou práci 120 J, při paralelním zapojení 540 J.

Topnou spirálou ponorného vařiče, jejíž odpor je 100 Ω, prochází po dobu 5 minut proud 2 A. Jaké teplo odevzdá vařič? O kolik °C se dodaným teplem ohřeje voda o hmotnosti 1 kg? R = 100 Ω I = 2 A t = 5 min =300 s W = ? J voda: Q = W m = 1kg c = 4,18 kJ/(kg °C) t1 – t0 = ? °C Vařič odevzdá teplo 120 kJ, voda se ohřeje o 28,7 °C.

Topnou spirálou vařiče, jejíž odpor je 20 Ω, prochází proud 5 A a 1 litr vody se ohřeje z teploty 25 °C na teplotu varu za 20 minut. Kolik % elektrické energie se využije k ohřátí vody? R = 20 Ω I = 5 A t = 20 min = 1 200 s W = ? J voda: V = 1l, m = 1 kg c = 4,18 kJ/(kg °C) t0 = 25 °C tv = 100 °C Q = ? kJ K ohřátí vody se využije 52 % elektrické energie.

Odporovou spirálou, jejíž odpor je 10 Ω, prochází proud 10 A po dobu 10 sekund. Stačí vyvinuté teplo k tomu, aby se kus ledu o hmotnosti 0,1 kg teploty 0 °C roztál ve vodu téže teploty? led: m = 0,1 kg lt = 334 kJ/kg tt = 0 °C Lt = ? kJ R = 10 Ω I = 10 A t = 10 s W = ? J Led neroztaje, teplo vyvinuté spirálou je menší než skupenské teplo tání, které je třeba k tomu, aby led o hmotnosti 0,1 kg roztál.

Na kterém ze tří vařičů zapojených podle obrázku se ohřeje oběd nejdříve? Odpor topných spirál je R1 = 60 Ω, R2 = 10 Ω, R3 = 20 Ω. R2 R3 ~ R1 R1 = 60 Ω R2 = 10 Ω R3 = 20 Ω W1 ? W2 ? W3 Teplo, které voda přijme, odpovídá elektrické práci, kterou vykonají spirály jednotlivých vařičů. Vařiče s odporem spirál R2 a R3 jsou zapojeny do série, s odporem R1 je k nim připojen paralelně. Pro napětí na jednotlivých vařičích platí:

Do vztahu pro výpočet elektrické práce dosadíme hodnoty R1, R2 a R3 a vztahy pro U1, U2 a U3 v závislosti na napětí na zdroji U. Nejrychleji se ohřeje oběd na vařiči s topnou spirálou o odporu R2, nejdéle se bude ohřívat na vařiči s odporem topné spirály R3. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 160.