Přirozené číslo v didaktickém systému primární školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DESETINNÁ ČÍSLA.
Advertisements

Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Statistická indukce Teorie odhadu.
Hraní s desetinnými čísly
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ
VII. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Školní zpráva s výsledky z hlavního šetření PIRLS 2011 a TIMSS 2011.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
„EU peníze středním školám“
Porovnání hodnotících škál bolesti v závislosti na kognitivní funkci
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
Zpracovala Mgr. Jana Říhová pod metodickým vedením RNDr. Růženy Blažkové, CSc.
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
Zdroj: Kombinatorika Zdroj:
VENNOVY DIAGRAMY Kristýna Zemková, Václav Zemek
Zábavná matematika.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Statistika 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Fakulty informatiky a statistiky
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Analýza dat.
Test D-1 je sociometrická diagnostická metoda diagnostikující třídní kolektiv. Je zadávána prostřednictvím dotazníku, který je předložen všem jednotlivým.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
N ÁZEV MATERIÁLU : Z ÁKLADY STATISTIKY - ÚVOD Zařazení materiálu: Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základních.
Zákon o finanční pomoci studentům legislativní komise JUDr. Marek Hodulík a Doc. Jan Staněk Sněm
Využití zprostředkovaného učení ve výuce 1. třídy základní školy
Statistika Ukazatelé variability
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Statistika Zkoumání závislostí
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
VY_32_INOVACE_21-15 Statistika 1 Základní pojmy.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Statistický pohled na gymnázia v roce 2012/13 Michaela Kleňhová vrchní ředitelka sekce koordinace politik a mezinárodních záležitostí MŠMT Konference asociace.
Normální rozdělení. U 65 náhodně vybraných živě narozených dětí byla zkoumána jejich porodní hmotnost [g] a délka [cm].
Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
Pedagogická diagnostika
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
HYPOTÉZY Hypotéza je tvrzení (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
PŘÍLOHA Č. 2 - ÚDAJE Z EMPIRICKÉHO ŠETŘENÍ V RODINÁCH CTZ
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Absolutní a relativní četnost
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Metodologie pro ISK 2 Úvod do práce s daty
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Metodologie pro ISK 2 Kontrola dat Popis kategorizovaných dat
KMT/DIZ2 CELÁ ČÍSLA (možnosti jejich zavedení, významy znaménka "-", porovnávání celých čísel, operace s celými čísly ) konstrukce množiny celých čísel.
Transkript prezentace:

Přirozené číslo v didaktickém systému primární školy Jana Bazgerová Učitelství pro 1. stupeň ZŠ Vedoucí diplomové práce: doc. PhDr. Bohumil Novák, CSc.

Cíl diplomové práce Seznámit s přístupy žáků a studentů k pojmu přirozeného čísla a vyhodnotit, který z těchto přístupů ve školské matematice převládá.

2 Teorie přirozeného čísla a přístupy k pojmu přirozeného čísla ve školské matematice Přirozené číslo jako číslo kardinální. Přirozené číslo jako číslo ordinální. Přirozené číslo jako prvek Peanovy množiny.

3 Didaktické souvislosti vytváření pojmu přirozeného čísla

Etapy vytváření matematických pojmů ve vědomí dítěte Etapa motivace, etapa separovaných modelů, etapa univerzálních modelů, etapa pojmu (poznatku), krystalizace.

Rozšiřování představy přirozeného čísla u dítěte Matematické představy přirozeného čísla u dětí předškolního věku. Postupné rozšiřování pojmu přirozeného čísla během prvního stupně základní školy.

4 Množinové pojetí matematiky (1976 - 1990) Co vedlo k modernizaci školské matematiky. Průběh modernizace matematiky. Podstata množinového pojetí a vyučování přirozených čísel v něm. Další osud množin ve školách.

Praktická část

Cíl výzkumného šetření pro diplomovou práci Zjistit, jaká představa mnohosti u respondentů převládá (kardinální nebo ordinální) a zda tato představa může souviset s věkem a matematickým vzděláním respondentů. Porovnat výsledky mého šetření s výsledky Eisenmannova výzkumu. (Jak Eisenmann, tak i já vycházím z Hejného knihy Teória vyučovania matematiky 2, 1990).

Hypotézy H1: U respondentů základních a středních škol bude převládat ordinální přístup. H2: U dětí předškolního věku (hlavně dětí čtyřletých a pětiletých) a u studentů vysoké školy, kteří i zde studují matematiku, se objeví kardinální přístup častěji, než u ostatních respondentů. H3: Výsledky mého výzkumu se nebudou výrazně lišit od výsledků výzkumu prováděného Petrem Eisenmannem.

Metody výzkumu 2 matematické úlohy předložené respondentům různých věkových kategorií (každému zvlášť) a sledování postupu při řešení.

1. úloha Před respondenta jsou umístěny dvě skupiny figurek ze hry „Člověče, nezlob se!“ (29 červených, 30 modrých). Figurky nejsou nijak uspořádané. Instrukce: „Mám tady dvě hromádky panáčků a potřebuji vědět, kterých je víc.“ Sleduji, zda respondent figurky spočítá a pak porovná počty, nebo zda vytváří zobrazení, nebo úlohu řeší odhadem (oba poslední postupy považovány za kardinální přístup).

2. úloha Před respondenta je umístěn obrázek se dvěma množinami s nepravidelně uspořádanými kroužky (vpravo 12, vlevo 11). Respondent má k dispozici tužku, ale záleží jen na něm, zda ji použije. Instrukce: „Na obrázku jsou dvě množiny (pro děti předšk. věku ohrádky, ml.šk.v. ovály) s kolečky a já potřebuji vědět, ve které je těch koleček víc.“ Opět bylo sledováno, zda kolečka v obou množinách spočítal a pak porovnal, spojoval dvojice (zobrazení) nebo výsledek odhadl.

Výzkumný vzorek Výzkum jsem prováděla vždy ve třech MŠ, třech ZŠ v Olomouci, třech SŠ (SPgŠ Přerov; Obchodní akademie a Slovanské gymnázium Olomouc) a se studenty Učitelství pro 1. Stupeň ZŠ na Pedagogické fakultě UP Olomouc. Věkové rozpětí: v MŠ to byly děti 4, 5 a 6-ti leté, na ZŠ žáci 2., 4., 6. a 8. třídy, na SŠ i VŠ studenti 3. ročníků. Celkem výzkumem prošlo 346 respondentů.

Výsledky výzkumu Zpracovávám do tabulek podle jednotlivých stupňů škol (MŠ, ZŠ, SŠ, VŠ), každou úlohu zvlášť; uvádím absolutní i relativní četnost (procenta zaokrouhlena na jednotky).

Mateřská škola - 1. úloha U dětí čtyř a pětiletých převažovalo řešení odhadem (87% a 72 %), z dětí šestiletých řešilo úlohu 50 % odhadem, 50 % počítáním prvků po jedné.

Mateřská škola - 2. úloha Výsledky byly podobné jako v první úloze: většina dětí čtyř a pětiletých řešila úlohu odhadem, polovina dětí šestiletých počítáním po 1, druhá polovina odhadem.

Základní škola - 1. úloha Zde je vidět výrazný nárůst četnosti řešení počítáním prvků po jedné (v každém zkoumaném ročníku tento postup použilo minimálně 85% respondentů), porovnávalo průměrně 8 % respondentů a odhadem řešilo úlohu vždy jen minimum žáků.

Základní škola - 2. úloha V této úloze počítalo prvky průměrně dokonce 94% respondentů, zatímco výsledek odhadly jen 4 % žáků a porovnávaly dokonce jen 2 % respondentů. Ve 2. třídě se nenašel nikdo, kdo by porovnával prvky a ve 4. třídě nikdo neodhadoval výsledek.

Střední škola - 1. úloha Na středních školách byl patrnější vzrůst procent zachycujících četnost řešení porovnáváním prvků (22%), dokonce i (i když méně) četnost řešení odhadem (8%). Stále však převažuje řešení počítáním prvků po jedné (70%).

Střední škola - 2. úloha Druhou úlohu řešilo počítáním po jedné dokonce 80% respondentů. Prvky porovnávalo pak už jen 11% a odhadem řešilo úlohu 9 % respondentů.

Vysoká škola - 1. úloha Tuto úlohu řešilo počítáním po jedné jen 44 % studentů vysoké školy. Stejné množství řešilo úlohu porovnáváním, odhadovalo zbylých 12 % respondentů. Poněvadž však za kardinální přístup považujeme i porovnávání prvků i odhad, použilo kardinální přístup celkem 56 % respondentů.

Vysoká škola - 2. úloha Druhou úlohu řešilo počítáním prvků po jedné už jen 20% respondentů. Kardinální přístup tedy použilo dokonce 80 % respondentů (z toho 72 % porovnávalo, zbylých 8 % výsledek odhadlo).

Porovnání výsledků s výsledky Eisenmannova výzkumu K porovnání jsem použila výsledky Eisenmannova výzkumu uvedené v knize Cesty (k) poznání v matematice primární školy, Olomouc 2004 (str. 77 – 81). Výsledky z jednotlivých tabulek jsem pro větší přehlednost přepočítala tak, aby výsledek odpovídal vždy celému jednomu školskému stupni. V tabulce uvádím už jen relativní četnosti, opět zaokrouhlené na jednotky. V každém školském stupni jsou zřetelné rozdíly, někdy dost výrazné.

Rozdíly mezi výzkumy - 1. úloha

Rozdíly mezi výzkumy - 2. úloha

Ověření hypotéz Na základě výsledků výzkumu je zřejmé, že hypotézy H1 a H2 byly potvrzeny. Opravdu je vidět výrazný nárůst užívání kardinálního přístupu v mateřských školách (a to hlavně u dětí čtyřletých a pětiletých) i u studentů vysoké školy studujících matematické předměty. U ostatních věkových kategorií značně převažuje ordinální řešení úloh. Ovšem hypotézu číslo tři výsledky výzkumu nepotvrdily. V každém školském stupni jsou vidět určité rozdíly, mnohdy dosti výrazné.