ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
VÍTR.
Základy meteorologie.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
METEOROLOGIE Název a adresa školy
Podnebné oblasti v České republice
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
POČASÍ Meteorologie = věda o počasí
Autor: Mgr. Ilona Nováková
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
SLOŽENÍ ČLENĚNÍ PODNEBÍ POČASÍ
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Tlak a proudění vzduchu
POČASÍ.
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Globální cirkulace atmosféry
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s významem atmosféry, jejím složením.
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Počasí.
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
ATMOSFÉRA.
Atmosféra – vzdušný obal Země
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Počasí L. Hronová, 8. K 2014.
ATMOSFÉRA Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PODNEBÍ NA ZEMI.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Vznik a vývoj atmosféry Země
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Podnebí, podnebné pásy.
= souvislý plynný obal Země Atmosféra nemá jednoznačnou vrchní hranici, plynule řídne a přechází do vesmíru. Všeobecně uznávanou hranicí může být tzv.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
JAK SE RODÍ POČASÍ.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
ATMOSFÉRA.
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Transkript prezentace:

ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Atmosféra Počasí ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová

Výjimečnost atmosféry Země Atmosféra = vzdušný obal Země. Vzduch je směs plynů. Složení vzduchu: kyslík – plyn nezbytný k dýchání živých organismů dusík – ve vzduchu je ho nejvíce ostatní plyny: oxid uhličitý – fotosyntéza ozon – pohlcuje UV záření vzácné plyny vodní pára

Vodní pára Má pro život na Zemi velký význam. Hromaděním par vzniká oblačnost a následně atmosférické srážky nezbytné pro život.

Význam atmosféry dárce života na Zemi ochrana před přehřátím i rychlým ochlazením ochrana před škodlivým zářením z vesmíru

Počasí Polojasno Jasno Zataženo Slunce svítí, na obloze není ani mráček. . Slunce není vidět, obloha pokryta mraky Slunce svítí, ale na obloze se objevují mraky.

Srážky

Přeháňky – déšť Z mraků padá voda – prší.

Bouřka Z mraků šlehají blesky

Sněžení Z mraků padají vločky – sněží.

Mlha - omezená viditelnost

Tlak vzduchu Teplý vzduch je lehký, proto stoupá vzhůru. Studený vzduch je těžký, proto klesá dolů. ochladí se studený vzduch teplý vzduch oteplí se nízký tlak vysoký tlak tl. níže tl. výše Vzduch proudí z oblastí tlaku vysokého (tlakové výše) do oblastí tlaku nízkého (tlakové níže) .

Vítr proudící vzduch určení: směr síla Tropické cyklóny: nad oceánem (v nejteplejších částech): uragány nebo hurikány (v blízkosti Ameriky) tajfuny (v jihovýchodní Asii) nad pevninou tornáda (nejčastěji v USA)

Meteorologie jevy v atmosféře pracovníci - meteorologové pracoviště – meteorologická stanice využívání snímků z družic předpověď - teplota vzduchu, množství oblačnosti, srážky, směr a rychlost větru

Atmosféra = vzdušný obal Země. Vzduch je směs plynů. Složení vzduchu: kyslík, dusík, oxid uhličitý, ozon, vzácné plyny, vodní pára Význam: Umožňuje život na Zemi Zabraňuje silnému zahřátí i rychlému ochlazení Chrání nás před škodlivým kosmickým zářením Počasí je okamžitý stav atmosféry. Počasí zkoumá meteorologie.

Počasí tvoří Teplota vzduchu 7, 14, 21, 21 průměrná denní teplota Oblačnost zataženo jasno Srážky kroupy, sněžení, rosa, jinovatka, ledovka, mrholení Vítr tornáda Tlak vzduchu tlakoměrem vlhkost vzduchu, sluneční svit

Pravidelné proudění Díky otáčení Země se vítr stáčí: východní větry (pasáty) – mezi rovníkem a obratníky západní větry – mezi obratníky a polárními kruhy východní větry – mezi polárními kruhy a póly monzuny – 2x ročně mění směr

pascalech výše níže výše níže

Co je to atmosféra? Co je vzduch? Z čeho se skládá? Co je počasí? Jaký význam má atmosféra pro Zemi? Kterého plynu je ve vzduchu nejvíce? Která složka atmosféry nás chrání před UV zářením? Jak se nazývá věda zabývající se atmosférou?

Spojte správně: Složení atmosféry Zabraňuje přehřátí a zmrznutí planety Význam atmosféry Okamžitý stav atmosféry Meteorologie Oblačnost, srážky, vítr, tlak, vlhkost, teplota vzduchu Počasí Dusík, kyslík, CO2, vodní páry, ozon, vzácné plyny,… Umožňuje život na Zemi Meteorologické prvky Věda zabývající se počasím Dlouhodobý ráz počasí na určitém místě Podnebí Chrání před škodlivým kosmickým zářením

Spojte správně: Složení atmosféry Dusík, kyslík, CO2, vodní páry, ozon, vzácné plyny,… Význam atmosféry Zabraňuje přehřátí a zmrznutí planety Umožňuje život na Zemi Chrání před škodlivým kosmickým zářením Meteorologie Věda zabývající se počasím Počasí Okamžitý stav atmosféry Meteorologické prvky Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu, vlhkost vzduchu, teplota vzduchu Podnebí Dlouhodobý ráz počasí na určitém místě

Děkuji Vám za pozornost

http://tom-791.blog.cz/1006/dnes-muze-zabourit-vikend-prinese-tropy http://www.concord.org/~sfentress/Clouds_files/cloud-in-air-wiki.jpg http://www.google.cz/search?q=polojasno http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/600x338/Aug2008/382192.jpg?d41d http://meteohydro.webnode.cz/news/velmi-slabe-snezeni/ http://romana.blogerka.cz/_/Bourka http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTvVINFpyza5zJn5CuoZUDjE8BBCNJKgv6XFTDsaTv9ERG6tClT http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/242998-v-rakousku-se-prudce-ochladilo-v-horach-snezilo-a-vyjely-pluhy.html http://media.novinky.cz/567/195671-gallery1-pcism.jpg http://i4.cn.cz/pocasi/odp.gif http://www.pocasinakladne.cz/ajax-images/sct.gif http://files.obrazky-gify.webnode.cz/200000311-256dc26679/s2064.gif http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ8i3UhO-ERV12rrLXitJSxwtxrD2g45XXFJ6wJxfXCGl1UPYaIow http://arda.blog.cz/rubrika/animace-animation-gify http://beatricia.blog.cz/1107/pada-mlha http://www.pise.cz/blog/img/fyzmatik/193530.jpg http://www.priseka.unas.cz/zpravodajstvi/zpravodajstvi2009.htm http://image034.mylivepage.com/chunk34/702414/607/pod%20mrakem%2025.gif http://dovolena.tiscali.cz/images/weather_icons/27.png http://ankas.webovastranka.cz/image/607_Smajl%C3%AD%C4%8Dci_-_r%C5%AFzn%C3%AD/10044_pod_mrakem_25.gif http://danulkas.blog.cz/rubrika/gify-slunicka-pocasi-zemekoule http://obrazky-gify.webnode.cz/pocasi/ http://www.gify.nou.cz/deti5.htm Zeměpis 6, Fraus 2003 Zeměpis pro 5. ročník ZŠ, Fortuna 1995 Pracovní listy do zeměpisu, Holubec Všechno o Zemi, Reader‘s Digest Výběr 1998