OBVODOVÉ PLÁŠTĚ KONTROLA A ZPĚTNÁ VAZBA POMOCÍ TERMOKAMERY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEZNAM PŘÍLOH Řešení obvodových plášťů: statické působení: nosné nenosné podle materiálů: vyzdívané,
Advertisements

Centrum stavebního inženýrství a. s
TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
Stavitelství 8 okna, dveře, vrata
Nízkoenergetické domy
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Pasivní dům Marek Švestka.
Návrh zateplování: zvolit systém zateplování
NAVRHOVÁNÍ A PROVÁDĚNÍ PODLAH Z POHLEDU STAVEBNÍ FYZIKY
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
TERMOGRAFIE VE STAVEBNICTVÍ
OPLECHOVÁNÍ OBVODOVÉHO PLÁŠTĚ
Systémy pro výrobu solárního tepla
Zahoření komína Ing Jan Mareček.
Stavitelství 9 PROSTUP TEPLA OP
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Teplota- vlhkost - voda
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
PRŮBĚH POVRCHOVÝCH TEPLOT OBVODOVÉHO PLÁŠTĚ
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
Ing. Iveta Skotnicová, Ph.D. Výsledky experimentálního měření obvodového pláště Výzkumného a inovačního centra MSDK Energetický kongres
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Vnitřní klima v budovách, výpočet tepelných bilancí, vytápění místností, návrh otopných těles PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Tepelné vlastnosti dřeva
Technické výpočty – opakování základních znalostí z předešlého roku
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Rozdělení ekologických domů Znaky ekologických domů Zjišťování úniku tepla Zateplování domů.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III stavební klempířství
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Téma : Nízkoenergetický dům konstrukční možnosti domu konstrukce s izolací kontaktní Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Průzkum organizovaný pro členské firmy SPS - květen 2012 Podle činnosti firmy Inženýrské stavby Pozemní stavitelství Ostatní.
Stavebnictví Pozemní stavby HYDROIZOLACE (STA35) Ing. Libor Dubčák.
Fyzika Elektrárny.
Kovoplastické pláště Fasádní systém
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Plochá střecha do 5o odpady uvnitř úžlabí hřeben vpusť atika poklop atika.
Teplo ZŠ Velké Březno.
VLHKOST A PLÍSNĚ VE STAVBĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Časté chyby - opakování. Časté chyby opakování 1.úloha Příprava zadání, analýza základních stavebně- energetických požadavků a cílů Stanovení faktoru.
Stavebnictví Pozemní stavby Izolace proti vodě (STA35)
Výroba dveřních křídel lepené konstrukce
ANALÝZA TEPLOTNÍHO POLE OKENNÍHO RÁMU MKP Martin Laco, Vladimír Špicar ®
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: RADEK KLAPUCH Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_ZDROJE.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Ekologické stavby Vypracoval: Dominik Šuba Obor: Technické lyceum Třída: 2.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zkoušení oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-20 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Fasádní obklady Ing. Miloslava Popenková, CSc. FASÁDNÍ OBKLADY dělení KONTAKTNÍ (lepené) BEZKONTAKTNÍ (zavěšené odvětrávané)
REALIZAČNÍ A VÝROBNÍ FIRMA ŘÍZENÉHO VĚTRÁNÍ S REKUPERACÍ Ing. Petr Krejčí Barbora Hrdinová.
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Další důležité kovy. Vypracoval: Lukáš Karlík
Tepelný výpočet budovy příklad
Jak předcházet chybám na stavbách z pohledu projektanta.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
Elektronické součástky a obvody
Skleníkový efekt Neboli skleníkový jev.
Napětí a proud v obvodech
Nejnižší vnitřní povrchová teplota
Základy chemických technologií
Šíření vodní páry v dvouplášťových konstrukcích.
Nejnižší vnitřní povrchová teplota
Stavebně truhlářská výroba
Transkript prezentace:

OBVODOVÉ PLÁŠTĚ KONTROLA A ZPĚTNÁ VAZBA POMOCÍ TERMOKAMERY E-learningová studijní podpora předmětu Pozemní stavitelství III Prezentace kapitoly 6 CZ 04.01.3/3.2.15.2/0326

TERMOGRAFIE 1 Termografií používáme pro zjišťování tepelných vlastností obvodových plášťů konkrétních staveb. Hlavním cílem kapitoly je získání základních znalostí při zjišťování rozložení teplot na povrchu konstrukce místa vlhkosti konstrukce prasklin a poruch, které otvírají cesty infiltraci vzduchu polohy tepelných mostů.

PSIII infrakamera 1 exteriér

PSIII infrakamera 1 exteriér Ohřívání fasády prostupem tepla okny : Srovnání teploty oplechování podle míry ohřívání fasády okny. Vzduch ohřátý v místě zasklení proudí před okny a ohřívá vyčnívající oplechování. k1<k2 <k3 k1 k2 k3

PSIII infrakamera 2 exteriér Teplý povrch konstrukcí je zbarven červeně. Studený povrch je modrý.

PSIII infrakamera 3 exteriér Teplo uniká okenními otvory a ložnou spárou stěny

PSIII infrakamera 4 exteriér Teplý venkovní povrch stěny znamená plýtvání tepelnou energií. SPÁRY

PSIII infrakamera 5 interiér Tak velký rozdíl teplot v rohu místnosti znamená chybu v technologii, nebo poškození izolace .

PSIII infrakamera 6 interiér Výplně otvorů jsou po energetické stránce slabým článkem obvodového pláště, někdy ale chyba ve stropní konstrukci znamená kondenzaci a degradaci celého koutu místnosti.

PSIII infrakamera 7 INTERIÉR NEJNIŽŠÍ POVRCHOVÁ TEPLOTA V ROHU MÍSTNOSTI

PSIII infrakamera 8 NEJNIŽŠÍ POVRCHOVÁ TEPLOTA POD NOSNOU BETONOVOU NEBO OCELOVOU KONSTRUKCÍ

TERMOGRAFIE 2 Při kontrole staveb je nutné doplnit termosnímek fotodokumentací a vyhodnocením snímaného záběru.

INFRAKAMERA + FOTO 10 Teplota rámu okna svědčí o úniku tepla řádově větším, než únik obvodovým pláštěm objektu.

INFRAKAMERA + FOTO 11 Lodžiová stěna je ohřívána v místě okenní vložky a únik tepla spodní částí v místě známého tepelného mostu je proti tomu zanedbatelný .

INFRAKAMERA + FOTO 12 Obvodový plášť spodních pater je teplejší, než plášť vyšších pater. Ochlazovací účinek proudícího větru je zřejmý.

INFRAKAMERA + FOTO 13 Povrchová teplota nevytápěného suterénu je teplejší než parapet obytné části.

INFRAKAMERA + FOTO 14 Štítová stěna je stejně teplá v suterénu i v podlaží. Zajímavá je teplota spáry, která ukazuje na lineární prostup tepla.

INFRAKAMERA + FOTO 15 Snímky zdvojených rámů oken zasklených jedním izolačním sklem s nevyhovující lištou chránící zasklívací rámeček. Původní nedostatky v infiltraci byly zachovány. Přibyla závada odkrytých rámečků izolačních skel.

INFRAKAMERA + FOTO 16 Tepelný most ve spodní části okenní vložky je zde příčinou trvalé kondenzace .

INFRAKAMERA + FOTO 17 Několika stupňový tepelný most v rohu podlahy, který je chráněn před větráním. Zde jsou vytvořeny ideální předpoklady pro uchycení plísní.

INFRAKAMERA + FOTO 18 Stejný problém jako u předešlé ukázky.

INFRAKAMERA + FOTO 19 Liniový tepelný most v místě přechodu stěny do stropu a v místě spár mezi panely. Vlhkost je schována za tapetami!

INFRAKAMERA + FOTO 20 Práh u balkónových dveří je pravděpodobně z betonu s izolací z venkovní strany a v době snímkování byl zahřátý na teplotu vnitřního vzduchu? Zdvojené dveře ve stejném místě jsou chladnější o deset stupňů.

INFRAKAMERA + FOTO 21 Infiltrace u okna. Černá skvrna v místě prstů označuje maximum studeného pole ochlazovaného přímým prouděním přes spáru okna.

TERMOGRAFIE 3 Závěry kontrol termokamerou je vhodné doplnit výpočtem tepelného toku a prostupu konstrukcí programem AREA. Tepelný prostup lze zde řešit MKP, která doplní skutečnost o teoretický výpočet. Příklady detailu komína u štítové stěny jsou v této části doplňkem celé kapitoly.

TEPLOTNÍ HLADINY PŘI KONTAKTU KOMÍNU SE ZDÍ

Teplotní tok

Teplotní změny

Teplotní změny

Obvodová stěna s komínem

Komín s odvětrávanou dutinou

TERMOGRAFIE 4 Vnitřní prostředí je závislé na vytápění, vybavení i na užívání vnitřních prostor. Prostředí není stálé a mění se podle činnosti, které mohou zvyšovat vlhkost, upravovat vnitřní teplotu aj. Venkovní prostředí se stále mění na základě změn počasí, působením větru a deště. Proto je vhodné při vyhodnocování stávajícího stavu doplnit vždy podklady o vývoji tepla, vlhkosti a tlaku venkovního i vnitřního prostředí.

PSIII – OBVODOVÉ PLÁŠTĚ 1 Obvodové pláště chrání životní prostředí uvnitř budovy. OP musí splňovat nároky na osvětlení, větrání a estetiku životního prostředí uvnitř i vně budovy. Při zateplování je nutno počítat s organizací vnitřního života stavby. Je vhodné aby technické vybavení budovy umožnilo řízený pohyb vzduchu v budově. Regulace vytápění musí být v souladu s vlhkostí vnitřního prostředí.

PSIII – OBVODOVÉ PLÁŠTĚ 2 Povrchová teplota interiéru Tsi [°C] Není vhodné aby povrch stěn interiéru byl smáčen kondenzátem z vlhkého vzduchu vnitřního prostředí. Proto jsou konstrukce navrhovány tak aby jejich povrchová teplota byla vždy nad úrovní rosného bodu vlhkého vzduchu Rosný bod při teplotě 20oC a relativní vlhkosti 60%nastává při teplotě stěny pod 12,9 °C.

PSIII – OBVODOVÉ PLÁŠTĚ 3 Vlhkost vzduchu může být krátkodobě zvýšena v místě kde je vykonávána nějaká činnost, při které se uvolňují vodní páry: Člověk při lehké činnosti 60 g/hod Při těžké práci 300 g/hod Koupelna s vanou 700 g /hod Sprcha 2600 g/hod Kuchyně 1500 g/hod Bazény 40 g/hod Rostliny 20 g/hod

PSIII – OBVODOVÉ PLÁŠTĚ 4 Relativní vlhkost vzduchu je poměr skutečného parciálního tlaku vodních par k parciálnímu tlaku vodních par jimiž byl vzduch za téže teploty nasycen. Optimální relativní vlhkost je kolem 50%. Doporučené rozmezí 30-70% po celý rok. Pocit dusna je kombinací vysoké relativní vlhkosti a teploty vzduchu.

Změna teploty během dne

Změna vlhkosti během dne

Rychlost větru

Změny vlhkosti během měsíce