* pevný disk (označovaný jako HDD – harddisk) patří mezi základní HW počítače * slouží pro dlouhodobé uložení dat i bez nutnosti napájení * dnešní disky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

* Nejdůležitějším krokem při výběru počítače je uvědomit si, za jakým účelem nám bude sloužit. * Stolní nebo přenosný? * Jaký výkon budu potřebovat? *
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
* Jedná se o aplikační software, který umožňuje střih a další zpracování videozáznamů a jejich export do různých formátů, případně i finalizaci DVD. *
Tato prezentace byla vytvořena
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Identifikátor materiálu: EU
Vytvořil: Petrásek Jan
Stavba počítačů.
Základní jednotka PC Obr. 1.
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
* Mobilní telefon (hovorově mobil) je elektronické zařízení, které umožňuje uskutečňovat telefonní hovory jako normální telefon, jehož uživatel však není.
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
* V dnešní době se používá především ve významu digitální technika * Co to vlastně je? * počítače, tablety * periferie počítačů * mobilní telefony * navigace.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
* Zařízení, které umožňuje zachytit statické snímky a ty převést a zaznamenat v digitální formě. * Záznam formou obrazových souborů (JPEG, RAW, TIFF)
Hardwarové vybavení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_ 1 _ 2 _03 Název vzdělávacího materiáluZákladní deska počítače a sběrnice Jméno autoraIng.
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Identifikátor materiálu: EU
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Chytrý telefon. * V českém překladu „chytrý telefon“ je mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
OBRÁZKY Popis karty Grafická karta se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. V případě, že grafická karta obsahuje.
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Počítač a jeho složení.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A18 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Architektura počítače
SKLADBA PC 7 OP VK VYT 2.7 Grafická karta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
* Zařízení pro záznam pohyblivého obrazu a zvuku. * Jedná se v principu o fotoaparát, který dokáže zaznamenávat a ukládat snímky rychle za sebou (50/s)
Hardware osobních počítačů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Přídavné karty Grafické karty Zvukové karty Síťové karty Modemy.
Mikroprocesor.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní struktura počítače
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Grafická karta je součást počítače, která se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. je součást počítače, která.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_221 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_06_GRAFICKA_KARTA.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Grafická karta
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Autor: Mgr. Václav Chvál
Transkript prezentace:

* pevný disk (označovaný jako HDD – harddisk) patří mezi základní HW počítače * slouží pro dlouhodobé uložení dat i bez nutnosti napájení * dnešní disky dosahují kapacit řádově TB * oproti RAM jsou mnohonásobně větší, ale mnohonásobně pomalejší * bývají na nich uloženy operační systémy, aplikace a uživatelská data * v dnešní době jsou nahrazovány tzv SSD disky (solid state disc), které jsou rychlejší, ale dražší * lze je připojit přes SATA, USB, Firewire, Thunderbolt nebo e-SATA rozhraní

Harddisk, foto: AAAAAAAAAg/oIFZq5bXAtM/s1600/image001.jpg [1] AAAAAAAAAg/oIFZq5bXAtM/s1600/image001.jpg SSD disk, foto: AAAAAAAABM/tMU-Q1ro5Lc/s1600/ssd-disk.jpg [2] AAAAAAAABM/tMU-Q1ro5Lc/s1600/ssd-disk.jpg

* druh HW, který zajišťuje grafický výstup počítače * počítá data, které pak monitor zobrazí * bývá připojena k základní desce PCI-E rozhraním * používá se i pro zpracování výpočetně jednoduchých úloh – je schopna tyto úlohy paralelizovat (počítá jich mnoho současně) * její výkon je dán především rychlostí grafického čipu (GPU), počtem jeho výpočetních jednotek, šířky paměťové sběrnice, rychlostí a velikostí paměti * nejvýznamnější výrobci jsou Intel, nVidia a AMD

nVidia GTX 690, foto: uff/wallpapers/NVIDIA_GeForce/gtx-690-wallpaper- kv2-1024x768.jpg [3] uff/wallpapers/NVIDIA_GeForce/gtx-690-wallpaper- kv2-1024x768.jpg AMD Radeon HD 7970, foto: content/uploads/2012/01/11/HD-7970.jpg [4] content/uploads/2012/01/11/HD-7970.jpg

* druh HW, který zajišťuje zvukový vstup a výstup počítače * převádí analogový signál na digitální (A/D převodník) a digitální signál na analogový (D/A převodník) * moderní karty disponují rozhraním PCI-E * kromě analogových vstupů a výstupů (cinch nebo jack) může mít i digitální vstupy/výstupy (optický nebo SPDIF) * vhodné rozšíření pro hudebníky a audiofily, pro hraní a sledování videa na PC postačí zvukový čip integrovaný na základní desce

čelní panel zvukové karty, foto: pocitacu/57mmedia/mmedia.jpg [5] pocitacu/57mmedia/mmedia.jpg ESI MAYA 44, foto: 504_l.jpg [6] 504_l.jpg

* rozšiřující HW, který umožní sledovat TV na počítači * vzhledem k tomu, že je u nás šířen pouze digitální signál, nemá smysl kupovat jinou než digitální kartu * bývá vybavena rozhraním PCI-E * vnější anténní konektory jsou přizpůsobeny k připojení jak antény (DVB-T), tak kabelu (DVB-C, DVB-S) * je dodávána se softwarem pro sledování TV * moderní karty již nedisponují audio konektory

DVB-S karta pro satelitní příjem se starším PCI rozhraním, foto: [7]

* Autor: Petr Machálek * Vzdělávací oblast:Člověk a svět práce * Vzdělávací obor: Digitální technologie * Ročník: 9. * Období použití: 1. pololetí šk. roku * Vytvořeno: * Způsob použití: * DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva, žáci mají při výkladu k dispozici počítače k vyhledávání upřesňujících informací. * Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě. zdroje informací: [1] [2] [3] 1024x768.jpghttp://uk.download.nvidia.com/downloads/cool_stuff/wallpapers/NVIDIA_GeForce/gtx-690-wallpaper-kv x768.jpg [4] [5] [6] [7]