Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Advertisements

„Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví II“ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biologie Nové Hrady –
Pole u patentu - změny Kód vydavatele patentu C11$v
FORMULACE PATENTOVÝCH NÁROKŮ PRO NOVÉ LÁTKY
„EU peníze středním školám“
Patenty Na co dávat pozor při zápisu
Seminář Inovační potenciál ČR a programy EUREKA a Eurostars Evropský patent – aktuální vývoj ochrany Mgr. Petr Novotný 11. září 2013.
M11: Duševní a průmyslové vlastnictví a jeho ochrana
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do.
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Karel Čada Průmyslověprávní informace Praha, Karel Čada.
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Strategické plánování při zakládání spin-off
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Úřad průmyslového vlastnictví a Madridský systém
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání
Poslední přednáška Výběr ze zbývajících kapitol. Co nám zbývá Inovace Operační management CRM.
Patentové právo II JUDr. Pavel Koukal, Ph.D..
Báze Úřadu průmyslového vlastnictví v Praze Poslední aktualizace: 20. března 2014.
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
KVARTÉR - VĚDA A VÝZKUM. Interaktivní graf výdajů na vědu a výzkum.
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Mezinárodní patentové třídění (MPT, IPC) -Věcný vyhledávací jazyk pro vynálezy (patenty a užitné vzory). -Není závislé na jazyce. -Třídicí tabulky se mění.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Ing. František Knížek uvádí dokument Seminář ČSVZ „Autorské právo a Internet“ 23. března 2011.
Typy duševního vlastnictví a jejich ochrana
ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ Domů Helpdesk Mail Hledání Mapa stránek 13 Duben, 2008Elektronické podávání Průmyslová práva Zahraniční patentové úřady Formuláře.
Ochrana duševního vlastnictví
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Předkládá: Ing. Dana Kreizlová Ředitelka Centra transferu technologií Patentový a známkový zástupce CENTRUM TRANSFERU TECHNOLOGIÍ, Název projektu:
Ochrana duševního vlastnictví
Ing. Silvie Ševčíková VŠB-TU Ostrava
patentový a známkový zástupce
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Patentové informace o nových technických řešeních Miroslav Paclík ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ
Databáze Espacenet Využití bibliografických údajů u patentových dokumentů  právo přednosti  datum zveřejnění  patentová rodina  rešerše patentovatelnosti.
Novinky v oblasti ochrany průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví Praha,
Autorské právo II Clara pacta, boni amici.. Jasné smlouvy, dobří přátelé.. FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
PATENTSCOPE -Databáze budovaná Světovou organizací duševního vlastnictví (WIPO): -Zachycuje 37 mil. patentových.
Ochrana duševního vlastnictví a design
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Služby v oblasti průmyslového vlastnictví
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Právo a informatika Václav Jirovský Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Přihláška patentu, užitného vzoru, úpravy přihlášky v řízení Kateřina Hartvichová Inventia s.r.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.
Jak chránit obchodní značku na trhu EU?
Patentové rešerše. Rešeršní a vyhledávací systémy a databáze.
PATENTY ANEB CO DĚLAT, KDYŽ ČLOVĚKA NĚCO NAPADNE….
OCHRANA PRŮMYSLOVÝCH PRÁV
Duševní vlastnictví - mezinárodní a evropská ochrana
Mezinárodní patentové třídění (MPT, IPC)
Ochrana průmyslového vlastnictví
Publikace versus patenty, úskalí licencování
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Šedá literatura - patenty
Transkript prezentace:

Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace Úřad průmyslového vlastnictví Antonína Čermáka 2a 68 Praha 6 www.upv.cz Josef Kratochvíl, náměstek předsedy jkratochvil@upv.cz 11. dubna 2006

Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace Duševní vlastnictví Práva autorská Práva průmyslová Technická řešení Průmyslové vzory Práva na označení Díla: literární umělecká vědecká počítačové programy databáze Práva výkonných umělců Zvukové a obrazové záznamy Než se začneme zabývat jednotlivými předměty ochrany, připomeneme si zákl. rozdělení PV a jeho vztah k DV. Jedná se o nehmotná práva, která se tím, že jsou nehmotná, hůře chrání proti zneužití. Autorská práva jsou chráněna od okamžiku vzniku díla, aniž by bylo potřeba jakékoliv registrace či zápisného (udělovacího) řízení. Na práva k V, UžV,.. Lze dosáhnout po úspěšném správním řízení. Zlepšovatel je povinen nabídnout zaměstnavateli ZN, týkající se oboru činnosti, a má právo s ní nakládat až po 2 měsících, pokud s ním do té doby zaměstnavatel neuzavře smlouvu o přijetí nabídky a odměně.

C P P D R TM Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace COPYRIGHT – výhrada autorského práva knihy, časopisy, film, databáze P PHONOS – označení originálních zvukových nosičů P PATENT – patentované výrobky D DESIGN – výrobky s originálním vnějším tvarem či vzhledem R REGISTERED MARK – ochranné známky zapsané do rejstříku především v Evropě TM TRADE MARK – ochranné známky výrobků především v USA

Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace vynálezy (patenty) a užitné vzory – ochrana výsledků technické tvůrčí činnosti průmyslové vzory – ochrana předmětů průmyslového výtvarnictví ochranné známky, zeměpisná označení a označení původu – ochrana práv na označení Princip ochrany práv k uvedeným předmětům Ke vzniku těchto práv je třeba rozhodnutí státního orgánu Princip teritoriality

Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace 1. významná část podnikového majetku 2. chrání výsledky výzkumu a vývoje před konkurencí 3. umožňuje získávat finanční prostředky – licenční smlouvy (roční objem obchodu s licencemi ve světě - 150 mld. USD) 4. poskytuje informace o nechráněných technických řešeních

Úřad průmyslového vlastnictví Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace Úřad průmyslového vlastnictví Ústřední orgán státní správy ČR na ochranu průmyslového vlastnictví plní funkci národního patentového a známkového úřadu rozhoduje v rámci správního řízení o poskytování ochrany na vynálezy, užitné vzory, průmyslové vzory, ochranné známky, zeměpisná označení a označení původu výrobků vede rejstříky předmětů průmyslových práv - poskytuje patentové informace

Podmínky ochrany technických řešení Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace Podmínky ochrany technických řešení VYNÁLEZY UŽITNÉ VZORY 1. předmět ochrany = technické řešení 2. světově nové výsledkem vynálezecké činnosti - vynález překračuje rámec pouhé řemeslné dovednosti - užitný vzor 4. průmyslově využitelné 3. TŘ je možné chránit jako V nebo UžV nebo obojí. Podmínky patentovatelnosti: -předmět ochrany, - novost, - vynálezecká činnost a prům. využitelnost TŘ nevyplývá zřejmým způsobem pro odbor. Ze stavu techniky Opakovatelně vyrobitelné či proveditelné V - § 5 odst. 5 - ochranná lhůta - stavem techniky není zveřejnění v době 6. m. před podáním - svět. výstava - zjevné zneužití 3. osobou UžV - 6.m. bez podmínek Věci-výrobky, zařízení, zapojení, látky, látky získané přeměnou at. Jádra, kmeny produkčních mikroorganizmů způsoby výroby a pracovní postupy - zákon č. 527/1990 Sb., o vynálezech - zákon č. 478/1992 Sb., o užitných vzorech

Řízení o přihlášce vynálezu a užitného vzoru Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace Řízení o přihlášce vynálezu a užitného vzoru - podání přihlášky, priorita (právo přednosti) žádost + přílohy, správní poplatky strukturovaný popis technického řešení, patentové nároky resp. nároky na ochranu, výkresy, anotace možnost zastupování patentovým zástupcem (www.patzastupci.cz) nebo advokátem Správní poplatky - vynálezy a užitné vzory Za podání přihlášky 1 200,- 1 000,- výlučně původce 600,- 500,- Další správní poplatky, např. udržovací Patent - 20 let platnosti - cca 180 000,- Kč

Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace Nemusí se jednat o řešení mimořádně složitá, nákladná, ale i jednoduchá a laciná, kde není žádný příčinný vztah mezi složitostí či náročností řešeného problému a úspěšným obchodním uplatněním. Patentový spis může mít několik, ale i mnoho set stran textu OTEVÍRÁNÍ KONZERV ČIP TELEFONNÍ KARTY

Přihlašování do zahraničí Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace Přihlašování do zahraničí Patenty Národní cestou Cestou „Evropského patentu“ Cestou mezinárodní přihlášky dle Smlouvy o patentové spolupráci (PCT) Užitné vzory Užitné vzory - národní cestou

Úmluva o udělování evropských patentů Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace Úmluva o udělování evropských patentů 31 členských států Užitné vzory - národní cestou

Smlouva o patentové spolupráci (PCT) Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace Smlouva o patentové spolupráci (PCT) Užitné vzory - národní cestou 128 členských států

Poplatky - evropský patent Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace Poplatky - evropský patent Přihláška podána do 8 států, doba udržování 10 let Správní poplatky EUR 4 300 Překlady EUR 11 500 Zastupování EUR 5 500 Udržovací poplatky EUR 8 500 Celkem cca EUR 30 000

Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace

Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace Evropské patentové přihlášky Čeští přihlašovatelé

PATENTOVÁ AKTIVITA ČESKÝCH PŘIHLAŠOVATELŮ VE SVĚTĚ Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace PATENTOVÁ AKTIVITA ČESKÝCH PŘIHLAŠOVATELŮ VE SVĚTĚ EPO PCT US PTO

Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace PATENTOVÁ DOKUMENTACE nejlepší zdroj technických informací  ≈ 50 mil. patentových dokumentů  80 000 skupin mezinárodního patentového třídění  nejčerstvější informace o stavu techniky (18 měsíců po přihlášení) zachycuje trendy vývoje  80% všech zveřejněných technických informací se neobjeví jinde než právě v patentových dokumentech  obsahuje detailní popis, podle kterého je odborník schopen informace využívat, včetně vzorců a výkresů  je z podstatné části dostupná zdarma na internetu –

Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace www. espacenet.com

Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace http://www.upv.cz

www.upv.cz www.epo.org www.wipo.int http://oami.eu.int Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace www.upv.cz www.epo.org www.wipo.int http://oami.eu.int

Děkuji za pozornost jkratochvil@upv.cz