Geneticky modifikované organismy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdroje obživy pro lidstvo
Advertisements

Genetické inženýrství
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Geneticky modifikované potraviny
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 G1.
Genetika virů a prokaryotní buňky
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
geneticky modifikované rostliny
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 H1.
Geneticky modifikované organismy
Spotřeba pesticidů v ČR
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Zavíječ kukuřičný v roce Zavíječ kukuřičný v roce 2002.
BIOTRIN, Kulatý stůl 2006 Zelené suroviny pro chemický průmysl Jaroslav Drobník presentace je ke stažení na
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 F1.
Geneticky modifikované organismy
Biopotraviny ve školním stravování
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
Geneticky modifikované organismy
Znečištění půdy a potravin
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Krajina a životní prostředí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_587.
Kolchicin - dihaploidizace
Složky krajiny a životní prostředí
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Ekosystémy přírodní a umělé
Přenos jader Ne příliš úspěšné, přesto popsány intra- a interdruhové přenosy získány důkazy o funkci genů přeneseného jádra Přenos mikrojader.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Molekulární biotechnologie č.12
Genetické inženýrství
Vypracoval : Marek Voštinka
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
6 nejodvážnějších GMO Obručová Eva MBB 2.r
Hypertermie Pavel Lstiburek.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Ochrana rostlin - složky
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
její znečištění a důsledky
Působení nanomateriálů na imunitní systém
Molekulární biotechnologie č.10 Využití poznatků molekulární biotechnologie. Mikrobiální insekticidy.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Molekulární biotechnologie č.12
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
UV ZÁŘENÍ našlo cestu - - OZONOVÉ DÍRY
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Tvorba genetické variability transgenozí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
EU peníze středním školám
Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Problémy Ozónové vrstvy.
Geneticky modifikované organizmy
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Geneticky modifikované organismy prezentace pro předmět Šlechtění lesních dřevin příjemnou zábavu vám přejí: Petra Próniková a Jaroslav Tománek

Geneticky modifikované organismy Geneticky modifikovaný organismus je organismus, jehož genetický materiál byl úmyslně změněn. Geneticky modifikovaný organismus, do kterého byl metodami genetického inženýrství přenesen gen z jiného druhu, se nazývá transgenní organismus a proces se nazývá transgenoze.

Geneticky modifikované organismy Zásahy do genetického materiálu organismů můžeme rozdělit na: nahodilé, odrůdy získané působením mutagenů fyzikální (rentgenové paprsky, UV záření, ionizující paprsky, gama záření), chemické (kyslíkové radikály, těžké kovy, dehet, ethidium-bromid), biologické (adenoviry, herpes viry, virus Epsteina-Barrové, Rousův sarkomální virus a Rauscherův virus leukémie) cílené - tj. získané tak, že do rostliny vneseme nebo v ní cíleně deaktivujeme nějaké konkrétní geny. ilustrační foto

Geneticky modifikované organismy Pro přípravu transgenních rostlin se používají nejčastěji dvě metody transformace pomocí agrobakteria (agroinfekce) biolistické “nastřelení“ DNA do buněčného jádra. Existuje ještě několik dalších metod, například přímý přenos DNA do protoplastů, první dvě metody jsou však většinou jednodušší a účinnější, proto se přímý přenos i osatní metody používají jen ve speciálních případech

Geneticky modifikované organismy Agrobacterium tumefaciens Při transformaci pomocí bakterie Agrobacterium tumefaciens se využívá přirozené schopnosti této patogenní bakterie vnášet své určité geny z takzvaného Ti-plazmidu do genomu rostliny. Přirozeným důsledkem infekce a inzerce bakteriálního genu je, že tyto cizorodé geny přinutí rostlinu samu vytvořit v místě infekce nádor a syntetizovat tam speciální aminokyseliny, kterými se pak bakterie živí. Takto napadené rostliny jsou tak přirozenými transgenními rostlinami. Agrobacterium tumefaciens v akci

Geneticky modifikované organismy Biolistická metoda Požadovaná DNA se nejprve vysráží na povrchu nepatrných částeček zlata nebo wolframu nebo jiného těžkého prvku. Tyto tzv. projektily se pak pod vysokým tlakem helia „nastřelí“ do rostlinné tkáně, přičemž v určitém procentu případů je zasaženo jádro a ve zlomku těchto „šťastných“ zásahů se během oprav poškození způsobených zlatým projektilem cizorodá DNA spojí s rostlinným genomem. biolistická pracovní stanice

Geneticky modifikované organismy Kromě vlastní transformace, tj. přenosu cizorodé DNA do genomu rostliny, je dalším, neméně důležitým předpokladem vzniku transgenní rostliny regenerační protokol. Jde o to, že je zapotřebí nějakým způsobem vypěstovat úplnou a navíc plodnou rostlinu z jediné buňky, která prošla úspěšně transformací. Pro některé rostliny je regenerace z jediné buňky na dospělou rostlinu snadná (huseníček, tabák) a pro některé velmi obtížná (maniok) či zatím zcela neznámá. explantátové kultury

Geneticky modifikované organismy V současné době jsou nejrozšířenější GMO zemědělské plodiny soja, kukuřice, bavlník a řepka (odolné vůči určitému herbicidu nebo hmyzím škůdcům) Genetické modifikace dřevin se omezují především na výzkum s cílem urychlení růstu, změny struktury dřeva, změny reprodukčního cyklu, zlepšení tolerance vůči herbicidům a skleníkovým plynům. Prvním případem komerčního využití byla genetická transformace hybridního topolu NC-5339 (P. alba a Populus grandidentata) za využití zmíněného Agrobacteria za účelem získání tolerance k herbicidu glyfozátu. Geneticky modifikované osiky mají o 45% méně ligninu a zároveň rostou rychleji, než normální stromy tohoto druhu (vlevo).

Geneticky modifikované organismy Pokusy s pěstováním geneticky modifikovanými stromy byly zahájeny roku 1988 Od tohoto roku  bylo do loňského podzimu schváleno celkem 116 pokusů v 17 zemích Byly prováděny na 24 druzích stromů, z nichž 75 % bylo určeno k těžbě. 61 % veškerých pokusů se uskutečnilo v Severní Americe, tedy v USA a Kanadě. V Evropě jich bylo nejvíce ve Francii. Ve Velké Británii se podařilo firmě Zeneca prorazit s genově modifikovaným topolem do výroby buničiny - vypěstovány byly stromy s nižším obsahem ligninu, buničina z nich se snáze mlela a bělila. To znamenalo významné úspory na chemikáliích a spotřebě energií. Bohužel počátkem předloňského roku ochránci životního prostředí zničili tyto plantáže v Berkshire, ačkoliv byly vedeny přísně sterilně a nemohly způsobit znečištění okolních kultur a pokusy měly podporu a také byly pod dohledem Evropské komise a britských úřadů. Ukázalo to opět na problém, že z neznalosti věci se kladou nesmyslné podmínky a místo jednání se likvidují výsledky dlouhodobých, těžko opakovatelných a drahých výzkumů.

Geneticky modifikované organismy Nebezpečí (dle greenpeace.cz) genetické znečištění - upravené geny se dostanou do normálního lesa, čemuž se nedá zabránit. Pyl je schopen migrovat 600 km i více a může nás tak překvapit čímsi neočekávaným i ve velmi vzdálených oblastech. Nezvykle vitální stromy pak mohou vytlačovat normální vegetaci. vedlejší genetické účinky - nové geny mohou zatím neznámým způsobem ovlivnit růstový cyklus stromů. Prozatímní časově omezené pokusy nemohly tento fakt nijak postihnout intenzívní vytěžování zdrojů - rychleji rostoucí stromy potřebují podstatně zrychlený i cyklus dodávky vody a živin. To může vést k poškození krajiny a posunu vegetačních pásem některých doprovodných rostlinných druhů vznik sterilních plantáží - úplné odstranění veškerých nežádoucích rostlin, květin, lesního ovoce atd.

Jak je v ČR ošetřeno, aby se GMO nedostaly do praxe

Geneticky modifikované organismy Závěr Hospodářský přínos transgenních dřevin může mít pravděpodobně velký význam pro společnost a pro lesní hospodářství i dřevozpracující průmysl. Ve vztahu k životnímu prostředí může být důležitý při snižování počtu používaných herbicidů a pesticidů, či při zvyšování odolnosti vůči hmyzu a patogenům. Zvýšení produkce dřeva pomocí genetického inženýrství může také vést ke snížení těžby přirozených lesů.

Geneticky modifikované organismy Zdroje wikipedia.org priroda.cz osel.cz greenpeace.cz Ministerstvo životního prostředí – Geneticky modifikované organismy, Praha 2003