Waldemar Matuška * 2. 7. 1932 Košice 30.5.2009 USA Florida.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Luboš „Dědek“ Hnát © 2013 Rockový svět –
Advertisements

Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Johnny Cash.
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Autor: Květa Stejskalová
Populární hudba v letech v ČSR
Vývoj populární hudby v letech v ČSR
Historie       AC/DC je australská hardrocková skupina, která zaznamenala první vystoupení na Silvestra roku 1973 v Sydney. V červnu 1974 vyšel skupině.
VÝVOJ ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv14/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Pavel Novák.
Karel Svoboda zvuk mono Automaticke predvadeni PowerPoint 2002.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.09 Název pro školu:
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Co (ne)vím o Pražském jaru a 60. letech. 1. Zhodnoťte své znalosti týkající se 60. let 20. století, Pražského jara a okupace Československa v roce 1968:
Vývoj populární hudby v ČSSR v letech
ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE
Číslo-název šablony klíčové aktivity
Zpracoval Michal Veselý a Jakub Mach
Joseph Haydn 1732 Rohrau – 1809 Vídeň.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Vždycky je smutné, když z tohoto světa navždy odejde někdo známý Dívčí idol sedmdesátých a osmdesátých let Pavel Novák.
Autor: Květa Stejskalová
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Česká popová hudba 70. – 90. léta 20. století.
České filmové pohádky Sarah Grossblatt. Bylo nebylo…. Historie českých filmových pohádek V 50. letech prnvní filmová pohádka: Císařův pekař.
Daniel Landa se narodil v Praze. V roce 1990 se oženil s Mirjam Müller, která je původem z Německa. Spolu vychovávají dcery Anastázii (1998)
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv11/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Vzdělávací obor: Hudební výchova
herečka a zpěvačka Datum narození: Místo narození: Franklin, Tennessee, USA Znamení: Střelec Miley Cyrus se pravým jménem jmenuje Destiny.
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Vítáme Vás v našem projektu-muzikál.Toto téma nás všechny zaujalo,proto jsme se sem přihlásili.Chtěli jsme si zkusit hrát v muzikále a zahrát si na opravdové.
Miley Cyrus.
kapitoly z dějin hudby zábavné rock and roll
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
DIVADLO SEMAFOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Písničkáři 2. poloviny 20. století
Reálie - bankovky.
Daniel Landa v Praze.
Zemřel nečekaně v předvečer svých osmdesátých narozenin..
Emil František Burian
Česká country.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblastMěstská divadla pražská Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahHistorie Městských divadel.
MLÁDÍ Narodil se 14. července 1939 v Plzni. V mládí se toužil stát malířem a po ukončení školní docházky se v Praze neúspěšně pokoušel o studium výtvarného.
NORBERT LICHÝ MATĚJ GREGOR TOMÁŠ KONVIČNÝ MICHAL ODSTČILÍK ZÁKLADNÍ ŠKOLA HRABOVÁ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SEMAFOR VY_32_INOVACE _427_SEMAFOR Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov III/2.
Divadla malých forem Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Drahomíra Floriánová Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_14:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 70. léta ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
70. a 80. léta v české moderní populární hudbě. Název školy: Základní škola Francova Lhota Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada.
Anotace Prezentace seznámí žáky s vývojem a přehledem české populární hudby. S jejím významem pro současnou kulturu a hlavně pro její posluchače. Během.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_02_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_17 Název Divadlo Semafor Téma hodiny Divadelní.
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
& Osvobozené divadlo Semafor
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Suchý a šlitr AUTOR: Mgr. Aleš Skála
50. a 60. léta – divadla malých forem
Název školy: Základní škola Netvořice
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/12
Život v Československu mezi dvěma válkami
VY_32_INOVACE_428_SEMAFOR - B (opakování – 9. roč. ) Mgr
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/14
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/17
Karel Svoboda zvuk mono Automaticke predvadeni PowerPoint 2002.
Transkript prezentace:

Waldemar Matuška * 2. 7. 1932 Košice 30.5.2009 USA Florida

Waldemar Matuška se narodil v Košicích, dětství prožíval v Praze Waldemar Matuška se narodil v Košicích, dětství prožíval v Praze. Jeho matka byla zpěvačkou Vídeňských operetních divadel. Vyučil se sklářem a zároveň se snažil vystupovat s různými kapelami - zpíval a hrál na rozličné hudební nástroje. V roce 1960 nahrál svou první píseň Suvenýr a poté se stal zpěvákem a hercem v divadle Semafor, kde se stal brzy jednou z hvězd. Na prknech zpíval sám i duety s Karlem Štědrým, Jiřím Suchým a od roku 1961 s Evou Pilarovou, s níž sklízel největší úspěchy.Dvakrát vyhrál Zlatého slavíka (1962 a 1967), několikrát byl druhý. Hrál ve filmech jako herec, nazpíval písničky k TV seriálům,hrál a zpíval v divadlech SEMAFOR, ROKOKO.Zpíval duety s Pilarovou, Vondráčkovou, Kubišovou, Hegerovou, Štědrým, Gottem,...

Když v šedesátých letech minulého století vyběhl Waldemar Matuška na pódium a zahalekal "To všechno vodnés čas", působil jako zjevení. Měl "chuligánský" sex-appeal, vousy, uhrančivé oči a sršel energií. Příliš se nehodil mezi školené hlasy československé pop music a působil tak trochu jako protiklad Karla Gotta. Fanoušci ho však milovali a mnohé z jeho písní zlidověly natolik, že jsou slyšet v hospodách i u táboráků

z filmu Kdyby tisíc klarinetů S divadlem ROKOKO na letišti – na snímku vidíme Neckáře, Laufra, Hegerovou, Vostřela, .... z filmu Kdyby tisíc klarinetů

V roce 1976 se oženil se zpěvačkou ŠKODA, ŽE UŽ TO ŘÍKAT NEMŮŽE Olgou Blechovou Jeho popularita byla tak velká, že pravidelně koncertoval v zahraničí. V roce 1986 toho využil a zůstal i se ženou v USA a zabydleli se na Floridě. Komunistické úřady na to zakázaly hrát jeho skladby. Waldemar zatím v USA pořádal koncerty pro krajany a vydával zde další desky. Na Floridě zůstal i po roce 1989, kdy v Československu padla komunistická vláda a nastala renesance jeho skladeb, často navštěvoval Českou republiku a občas ještě i vystupoval, ale vzhledem k pokročilému věku musel počet vystoupení omezit. Navzdory svým zdravotním neduhům se "Walda" pokud to šlo každoročně vracel z "chaty," kterou měl na Floridě, a zpíval pro své příznivce v Česku. Říkal:"Jsem tulák, písničkář, komediant a ti nekončej" ŠKODA, ŽE UŽ TO ŘÍKAT NEMŮŽE

FILMOGRAFIE Hrál především ve filmech, v nichž mohl zároveň uplatnit své pěvecké umění (Kdyby tisíc klarinetů, 1964; Noc na Karlštejně, 1973; Trhák, 1980). Na vrcholu své kariéry v 60. letech hrál a zpíval v řadě filmů, skutečně kvalitní hereckou kreaci předvedl v dramatu Všichni dobří rodáci (1968). Další výraznou nezpěváckou rolí byla například postava sochaře v televizní komedii Kam slunce nechodí (1971). Film a televize také rozšířily Matuškův pěvecký repertoár (písně ze zmíněných filmů Kdyby tisíc klarinetů a Noc na Karlštejně), jeho písně doprovázely také řadu dalších filmů, v nichž nehrál, hitových rozměrů dosáhla píseň Když máš v chalupě orchestrion ze seriálu Chalupáři.

z TV seriálu Píseň pro Rudolfa III z filmu Kdyby tisíc klarinetů

UKÁZKA z DISKOGRAFIE : 1965 - Zpívá Waldemar Matuška 1967 - Osm lásek Waldemara Matušky 1967 - Waldemar Matuška 1971 - Jo ho ho - Waldemar Matuška zpívá písně o moři 1971 - Lidové písně z celého světa 1971 - Waldemar Matuška 1966 / (CD r.v.1990) 1973 - Láska nebeská / (CD r.v.1997) 1975 - Kluci do nepohody 1977 - Co děláš, to dělej rád 1980 - Suvenýr 1980 - Suvenýr - Waldemar Matuška a jeho 12 nej... 1982 - Waldemar 1990 - Waldemar a Olga - Niagara 1991 - Co neodnesl čas 1996 - Nebeskej kovboj + 8x Bonus 1996 - Sbohem, lásko + 8x Bonus 1996 - Waldemar-Lidové písně z celého světa+10xBonus 1997 - Jo ho ho + 8x Bonus 1997 - Jsem svým pánem + 6x Bonus 1997 - Láska nebeská 1997 - Waldemar Matuška a Jeho 23 suvenýrů 1998 - To všechno odnes čas 1999 - Síň slávy (cd 1) 1999 - Síň slávy (cd 2)

Začátkem sedmdesátých let dostal Waldemar Matuška v Čs Začátkem sedmdesátých let dostal Waldemar Matuška v Čs. Televizi možnost natáčet vlastní televizní pořad. Kromě zpívání celý pořad i moderoval a zval si různé hosty. A právě písničky z tohoto pořadu jsou na CD Dobrý večer s Waldemarem. Mnohé z nich jsou poprvé vydány na zvukovém nosiči. Všechny písně doprovází orchestr Václava Hybše a s Waldemarem si zazpívají i Naďa Urbánková , Pavel Landovský, František Filipovský, Miluška Voborníková a Spejbl s Hurvínkem. Titul byl stažen z prodeje na osobní přání paní Olgy Matuškové-Blechové

autogramiáda knihy Tisíc mil kniha je vyprávěním o letech v emigraci ROK 1999 s Evou Pilarovou autogramiáda knihy Tisíc mil kniha je vyprávěním o letech v emigraci s Karlem Gottem na knize se podíleli také manželka Olga a syn Waldemar Waldemar junior

Jeho DESEK i CD je mnoho a vše se sem nevejde

CD vydané k jeho 70. narozeninám

šťastná rodinka syn Waldemar manželka Olga

Tehdy to byl docela dobrý vtípek ... ... dnes je to smutná realita

hudba: Waldemar Matuška – Růže z Texasu a Slavíci z Madridu © 1. 6. 2009 JS www.jkk.estranky.cz