Kultura Zabývající vědy jsou etnografie, antropologie, kulturologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlivy na spotřebitele.
Advertisements

Grafické programy Zoner: využití na ZŠ
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Literární věda.
Prezentace 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Řeč, jazyk, mluva.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Morálka a právo Autor: Mgr.
Obecné poučení o literatuře
Úvod do učiva dějepisu.
Úvod do sociální a kulturní antropologie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_17.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
MGR. MICHAL OBLOUK KULTURA A JEJÍ PROJEVY. KULTURA slovo latinského původu, colere = pěstovat od 16. století se používá pro označení vybraných lidských.
Marketingové komunikace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
HUDBA V RENESANCI.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
KULTURA Jitka Nešněrová.
Média a masová kultura Trojí pojetí kultury: antropologické, sémiotické, každodenní Zdroj masové kultury: masová společnost nebo masová média? Masová společnost:
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kultura Občanský a společenskovědní základ Autor: Mgr. Pavel Semerák
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ODLIŠUJEME SE OD OSTATNÍCH ŽIVOČICHŮ
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
CZ.1.07/1.1.10/ Design VV, 8.ročník Mgr. Zdenka Meškánová ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
= prostředek lidské komunikace
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_075 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
III. TYPOLOGIE PEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY A) Diagnostika neformální – mikrodiagnostika - průběžné diagnostikování: vědomostí, dovedností, názory, představy,
KULTURA Barbořáková Šárka, Pěkníková Noemi. KULTURA (LAT. CULTURA, „CO JE TŘEBA PĚSTOVAT“)  V užším slova smyslu: soubor vybraných a tvůrčích lidských.
Románský sloh úvod, charakteristika Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY. VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY.
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Kultura Vladimír Velešík.
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
VIZUÁLNÍ STUDIA pomezní disciplína zabývající se vizuální kulturou a
SŠ oděvní, služeb a ekonomiky Červený Kostelec
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Transkript prezentace:

Kultura Zabývající vědy jsou etnografie, antropologie, kulturologie

Vymezení pojmu • Obecně – vše, vytvořeno člověkem • Konkrétně souhrn postojů v určité společnosti, které jsou následujícím generacím zprostředkovány pomocí symbolů, materializují se v nástrojích a výrobcích a lidé si je uvědomují • A také souhrn vzorců chování v konkrétní sociální skupině (bez ohledu na její velikost a trvání)

! hrozba etnocentrismus ! • Ostatní (cizí) kultury srovnávány s naší vlastní • Odlišná kultura poměřována tou naší – vnímána (a priori) jako méněcenná Řešení ? - Snaha o ……. Neutrální/nezaujatý postoj

Umění (kultura) • Tvůrčí schopnost a dovednost v jakémkoli oboru lidské činnosti • Jednotlivé funkce umění: – Magická – Estetická – Komunikativní – Informativní – ?

Tradiční rozdělení umění • Výtvarné umění (malířství, sochařství, užité umění – nábytek, předměty, atd.) • Múzické umění (divadlo, zpěv, atd.) • Architektura • Nové oblasti (design, móda, film, … reklama?, suvenýry?, počítačové hry?, atd.)

Umění, kýč a neumění • Co je tedy umění ??? • Kýč – falešná napodobenina, líbivá a laciná, chybí vlastní myšlenka, kreativita • Příklad : ?

Domácí práce otázky + úvaha (vlastní názor) Přečti si ukázku a piš. (úvaha 50 slov min.) - O čem pochybuje Marta ve své tvorbě? -Jak jí odpovídá její kolega fotograf, jaký je jeho názor na tuto obavu? -Jaký příklad slouží autorovi za kýč? -Existují podle autora měřítka pro označení kýče? -Jakými slovy ve fotografii autor nahrazuje výrazy kýč a umění ? -Co je podle odborníků kýč? -Proč podle autora fotíme? -Jakým slovem označuje autor zmíněné odborníky?