Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Advertisements

Využití cloudových služeb ve školství
Technologie pro publikování na webu 1
Způsob zápisu JavaScriptu do dokumentu  JavaScript se do webové stránky dá zapsat třemi způsoby:  Pomocí značek do proudu dokumentu  Pomocí značek s.
Ing. Petr Štefan Kp-sys s.r.o. CPVŠK Praha
IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
Tvorba webových stránek
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
HTML5 Co je nového?. Technologický balíček HTML5 Správně by měl být označován jako nová verze technologií HTML5, CSS3 a ES5, protože v sobě zahrnuje:
Multimédia – digitální animace Bohumil Bareš.  animovaný GIF  princip: sekvence obrázků s určitou změnou  omezený počet barev -> kvalita  omezené.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.03/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ HTML & XHTML.
Serialization (převod) Úvod 1 SGML W3C HTML 1.x. HTML4.0 xHTML 1.0. xHTML 2.x HTML 5 (xHTML 5) HTML 4.0 xml (xHTML 1.0) xHTML je dobřé zformovaný (well-formed)
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
PHP – vkládání souborů a html 5
SPECIFIKA VÝUKY POČÍTAČOVÝCH KURZŮ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU Michal Vojkůvka.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Tvorba webových aplikací
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Tabulkový procesor.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – nastavení počítače Bohumil Bareš.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Začlenění multimédií do HTML dokumentu Moderní počítačové aplikace.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
DHTML Jan Felger. Kapitola 0: Základní tagy Základy HTML © Jan Felger 2005 Úvod Tato prezentace zobrazuje pouze zcela základní minimum znalostí, které.
Dílna Caché II. CSP pro pokročilé Tomáš Vaverka. Zdroje HTML Tag Reference v sekci Reference Material v dokumentaci Caché HTML Tag Reference v sekci Reference.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
WWW – hypertextový informační systém
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
Tlačítka akcí. Do prezentací můžeme vkládat tzv. tlačítka akcí.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Bezbariérové mapy ZČU bezbariérově pomocí SVG?
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Formuláře Formuláře uzavíráme do elementů Formuláře uzavíráme do elementů a a Tyto elementy jsou součástí jazyka XHTML, to znamená, že při použití v PHP.
Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka Fakulta Mechatroniky Bc. Aleš Borovka ColdFusion – nový webový trend ?
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
IDEA Web Systém 5.0 Pavel Bezstarosti IDEA spol. s r.o
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení obor Geografické informační systémy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: Internetová stránka.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Ověření Možnosti Využití Jazyka XML a Formátu SVG Pro Potřeby Metainformačního Systému CAGI Zpracovatel:tomáš duchoslav Vedoucí: ing. Jan růžička.
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
AtributVýznam srcZdroj videa autoplayIndikace automatického startu videa při načtení stránky controlsPřidá ovládací prvky mutedZtlumení videa (v současnosti.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Programovací jazyk JavaScript
Programovací jazyk JavaScript
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
Webové aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek

 (X)HTML sám o sobě je mrtvým jazykem  Nedostatek prvků pro tvorbu moderních webů  Sémantika webu  Absence interaktivních prvků, validačních mechanismů a mnoha dalšího v (X)HTML  Absence pokročilé funkcionality v (X)HTML Ing. Jiří Štěpánek

 Strukturování (sémantika)  Multimediální obsah, bitmapa  Formulářové pole  Web Storage  Web Sockets  Nové události v rámci dokumentu (JS)  A další… Ing. Jiří Štěpánek

 Současné HTML postrádá sémantické prvky pro definování oblastí stránky  Oblasti stránky jsou standardně tvořeny elementy  HTML 5 nabízí nové strukturovací elementy, které umožní snadnou identifikaci účelu konkrétní oblasti Ing. Jiří Štěpánek

Ing. Jiří Štěpánek

 Současné HTML nemá podporu pro multimediální obsah  Používány jsou klientské multimediální aplikace (Flash, SilverLight, Java Appety…)  Multimediální aplikace třetích stran vyžadují instalaci prostředí pro spouštění (runtime) např. Adobe flash player  V HTML5 – elementy audio a video Ing. Jiří Štěpánek

 Objem videa a audia v posledních letech markantně vzrostl  Pro přehrávání multimediálního obsahu postačuje základní rozhraní  V současné době existuje celá řada placených i volně dostupných přehrávačů (flash, SL)  Snaha tvůrců HTML5 – poskytnout vývojářům jednoduché rozhraní pro přehrávání multimediálního obsahu Ing. Jiří Štěpánek

Stáhnout film var video = document.getElementById("video"); Přehrát Pozastavit Vytvořeno i rozsáhlé API (javascript) pro ovládání multimediálních prvků: Ing. Jiří Štěpánek

 Poskytuje prostor pro kreslení grafických primitiv  Přímo v HTML5 dokumentu lze tedy generovat obrázek (např. graf) např. na základě reakcí uživatele na ovládací prvky  V současnosti je toto možné udělat pouze přes klientskou multimediální aplikaci či skript na straně serveru. Ing. Jiří Štěpánek

 Rozšíření parametrů type elementu input  datetime – reprezentuje datum a čas  date – datum  month – měsíc  week – týden  time – čas  number - číslo  range – rozsah číselných hodnot, které se nastaví parametry min a max  – pole pro zadání ové adresy včetně ověření, zda je formát správný  url – URL adresa  search – vyhledávací políčko  color – pole s výběrem barvy a převedením do jejího textového formátu Ing. Jiří Štěpánek

Ing. Jiří Štěpánek

 Je třeba mít na paměti, že validace je uskutečněna pouze na straně klienta  Nutnost validovat vstupní data na straně serveru (webová aplikace) tím rozhodně neodpadá  Lze snadno změnit typ vstupního pole a data odeslat Ing. Jiří Štěpánek

 Umožňuje uložit webové stránce data  LocalStorage ▪ Umožňuje uložit data, která jsou viditelná pouze v rámci jedné domény, jsou trvale uložena i v momentě, kdy je okno prohlížeče zavřeno. Kapacita v řádu jednotek – desítek MB  SessionStorage ▪ Viditelnost v rámci stránky, menší kapacita, data jsou po zavření prohlížeče odstraněna Ing. Jiří Štěpánek

 Technologie obousměrné komunikace (webové stránky a webové aplikace) v reálném čase.  Není nutno se intervalově dotazovat, web sockets dovolují posílat zprávy i ze serveru směrem ke klientovi  V současném HTML nemožné Ing. Jiří Štěpánek

 V současném HTML je možné pomocí javascriptu reagovat na události, které na stránce nastaly, například načtení stránky, kliknutí na nějaký element  HTML5 rozšiřuje události současné HTML o mnoho dalších Ing. Jiří Štěpánek

 Výhody použití HTML  Zpětná kompatibilita se existujícími prohlížeči.  Autoři jsou již s touto syntaxí dobře obeznámeni.  Shovívavá a tolerantní syntaxe znamená, že se nikde nebude objevovat uživatelsky nepříjemná "žlutá obrazovka smrti" (informující uživatele o chybě v parsování XML dokumentu), pokud náhodou dojde k chybě.  Výhodná zkrácená syntaxe, takže autoři mohou vynechat některé značky a hodnoty atributů.  Výhody použití XHTML  Striktní XML syntaxe povzbuzuje autory ke tvorbě správně strukturovaného (well-formed) kódu, který mohou někteří shledat snáze udržovatelným.  Přímá integrace s dalšími derivacemi XML, jako je SVG nebo MathML.  Umožňuje využití mechanismů pro zpracování XML, které někteří autoři používají jako součást svých editačních či publikačních procesů. Ing. Jiří Štěpánek

 Otázky?  Příště – časté chyby v projektech, webové aplikace  Zdroje:   Ing. Jiří Štěpánek