Systémy tisku CTP a CTF České vysoké učení technické v Praze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Bezpečný digitální podpis v praxi
Laserová tiskárna barevná
Počítačová grafika.
Přídavná zařízení.
na interaktivní tabuli
Systémy tisku CTP a CTF semestrální práce
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_153_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Tiskárny.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Počítačová grafika.
Nová dimenze Vaší archivace Nová dimenze Vaší archivace.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Informatika - Tiskárny akademický rok 2013/2014
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Paměťová média.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Tato prezentace byla vytvořena
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Digitální projektory. LCD (Liquid Crystal Display) DLP (Digital Light Processing)
1 Ochrana kovových dílů proti korozi je velmi důležitá, ale také drahá Zákazníci požadují vysokou kvalitu Konkurence vás nutí minimalizovat výrobní náklady.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění.
 KBA, Willeke, Print Fórum Praha 2007 KBA-QualiTronic Inspekční systém kontroly archů, označování makulatury a vytříďování archů.
Tvorba dokumentů. Sdělení prostřednictvím psaného textu je stále nejrozšířenější –Původně tesáno do kamene – nedá se nosit –Hliněné tabulky – trvanlivé,
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Technika a technické vzdělávání Dalibor Valenta
Tvorba variant technologických pracoviš ť ve tvá ř ení a jejich ekonomické hodnocení Historický vývoj produktivity práce ve tváření: A) Mechanizace Systémy.
TISKÁRNY-HISTORIE AŽ SOUČASNOST
Podle principu tisku se dělí na:
Selen v rámci technologie kopírek a tiskáren (xerox)
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Printfórum 2011 Vliv nasazení JDF workflow na efektivitu výrobních procesů Peter Smékal, Heidelberg Praha.
NÁZEV:VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Kvalitní a efektivní vzdělávání pro žáky ŠKOLA:Střední škola polygrafická,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Grafické techniky Název školy
Tvorba dokumentů.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Rastrová grafika (bitmapová) Obrázek poskládaný z pixelů Televize, monitory, fotoaparáty Kvalitu ovlivňuje barevná hloubka a rozlišení Barevná hloubka.
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
Počítačová grafika VY_32_INOVACE _GRAF_19. TISK Z VÝŠKY  tisknoucí místa jsou na tiskové formě vyvýšena nad úroveň míst netisknoucích  jako způsob tisku.
Opětovné použití IT techniky jako šance pro naši planetu Ing. Pavel Kruba.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Výhody WiseFusion Synergický pusní MIG & WiseFusion Jak zvýšit produktivitu a kvalitu?
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
LCD monitory Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Číslicově řízené stroje, technické vybavení NC a CNC strojů.
Periferní zařízení počítače - opakování
LASER vs. INK JET: úskalí použití technologií na různých materiálech
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Výstupní zařízení počítače - skener
Jištění kvality technologických procesů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní pojmy v automatizační technice
Výstupní zařízení - skener
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Transkript prezentace:

Systémy tisku CTP a CTF České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Obor Geodézie a kartografie Katedra mapování a kartografie Systémy tisku CTP a CTF Semestrální práce Petr Pleyer, Tomáš Robb Kartografická polygrafie a reprografie V Praze dne 19.5.2008

Obsah prezentace Systémy tisku CTP a CTF Computer to film (CTF) CTF technologie Computer to plate (CTP) Kvalita tisku CTP Přechod z CTF na CTP Přechod z CTF na CTP (Analogový nátisk) CTP versus CTF Shrnutí Použité zdroje

Systémy tisku ctp a ctf Jedná se o dva různé systémy zhotovení tiskařských forem, které jsou v tiskařském průmyslu nejpoužívanější. CTF (Computer to film) - Jedná se o sytém tisku, kdy se tiskové stránky v rámci digitální montáže archu dají dohromady na jednu tiskovou formu a odešlou přímo z počítače na filmovou osvitku. Tím odpadá ruční montáž stránek a archu. Osvícené archové filmy se následně zkopírují na tiskovou desku. CTP (Computer to plate) - Technologie elektronické montáže a osvitu z počítače přímo na tiskové desky, tedy bez použití klasických filmů jako mezikroku. Tiskové předlohy jsou digitalizovány a uloženy jako datový soubor v paměti počítače. U této technologie se tedy nepoužívají hmotné kopírovací podklady.

Computer to film Zjednodušeně lze říci, že jde o přenos tiskové předlohy z počítače na litografický film a z něj pak na tiskové desky pro ofsetové tiskárny. Osvitové jednotky vytvoří hmotné reprodukční podklady = filmy. Ty slouží jako předloha pro zhotovení tiskových forem. Filmy jsou průsvitné fólie, na kterých je černý motiv. Pro barevný tisk je vyžadováno několik filmů. Někdy se setkáte s označením litografie, které vychází z historických souvislostí nebo se slangovým označením „pláty“. Jednoduché tiskoviny mohou používat místo filmu pauzovací (průsvitný) papír s motivem vytištěným laserovou tiskárnou. Tisková forma se z nich vytváří kopírováním nejčastěji fotochemickou cestou (skrz film se svítí do vrstvy citlivé na světlo na povrchu formy) v kopírovacím zařízení.

Ctf technologie Tento proces vyžaduje čistotu prostředí, zručný personál a dobrou výchozí korekturu systému práce k maximalizaci kvality. CTF bylo na počátku devadesátých let nahrazováno mnohem vyspělejší technologií tisku CTP, proto se v následujících řádcích budeme zabývat spíše tímto systémem tisku, který v dnešní polygrafické praxi využívá ke své činnosti většina tiskařských subjektů. Schéma procesu Computer to film

Computer to plate Technologie elektronické montáže a osvitu z počítače přímo na tiskové desky, tedy bez použití klasických filmů. Využívá se nejen pro ofset, ale také pro knihtisk, flexotisk, hlubotisk i sítotisk. Je známá řada CTP technologií využívajících různých typů desek (podložek), světlocitlivých vrstev i způsobu přenosů. Pro přenos a záznam obrazu (tvorbu tisknoucích a netisknoucích prvků na tiskové formě) se využívá laserových paprsků z různých oblastí spektra. Tisková forma je většinou tvořena hliníkovou podložkou, která je pokryta různými typy vrstev a jejich kombinací. Tiskové prvky jsou tvořeny následným osvitem. Výhodou této technologie je rychlost zhotovení tiskové formy, úspora práce i materiálu. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena celého zařízení i tiskové desky.

Kvalita tisku ctp Začlenění technologie Computer to Plate do stávající technologie v podstatě nijak nemění dosavadní technologické postupy. V zásadě se jedná pouze o jiný způsob vytvoření tiskové formy, která se jinak zpracovává standardním způsobem. Přesto se zde vyskytují drobné rozdíly proti tradičnímu zpracování film-deska. Za hlavní pozitivní přínos technologie CTP je možno označit zvýšení kvality a stability výroby tiskové formy. Zavedením CTP eliminujeme problém, který si řada tiskáren ani neuvědomuje, tj. různorodou kvalitu dodaných filmových podkladů, jejichž kvalita významně ovlivňuje proces výroby tiskové desky a následně samotného tisku. Schéma technologického postupu CTP

Přechod z CTF na CTP Zavedení technologie CTF v tiskárnách by jistě bylo investičně méně náročné než zavedení technologie CTP, bohužel tiskárnám se budou jejich zákazníci lépe lákat na technologii CTP, ale daleko hůře přesvědčovat k osvitu archových montáží na klasické filmové osvitové jednotce, umístěné v tiskárně. Jedním z dalších pozitivních přínosů zavedení technologie Computer to Plate, je zvýšení kvality – ostrosti a přenosu tiskového bodu v průběhu vlastního tisku. Nesporné zvýšení kvality tiskového bodu s sebou nese vedlejší efekt, a tím je snížení nárůstu tiskového bodu. Osvitová jednotka CTP

Přechod z ctf na ctp (analogový nátisk) Další významnou změnou při zavedení technologie Computer to Plate je neexistence tzv. analogového nátisku. Stejně jako u již zmíněných změn má tato změna dopady jak pozitivní tak negativní. Za pozitivní změnu je možno považovat vlastní odstranění analogového nátisku. Na druhou stranu je třeba počítat s psychologickým faktorem malé důvěry ve schopnosti a kvality digitálního nátisku. Ve stručnosti je třeba poznamenat, že kvalitním digitálním nátiskem je možno simulovat standardní ofsetový tisk kvalitněji a věrněji než analogovým nátiskem. Kontrola tiskového archu

Ctp versus ctf Hlavním přínosem obou technologií je stabilizace a standardizace procesu výroby tiskové formy. Z hlediska stabilizace procesu výroby tiskové formy jsou obě technologie téměř rovnocenné. Technologii CTP je třeba přiznat jisté zvýšení kvality tiskového bodu, rozměrové stálosti a vyšší produktivity, které je však vykoupeno nepoměrně vyšší investiční náročností. Některé výhody technologie CTP vůči CTF: Vyšší produkce bez dodatečných nákladů Ekonomické výhody, především u malých nákladů Kratší výrobní doba díky odpadnutí osvitu na film Zlepšení kvality, protože : jsou vyloučeny prázdné kopie je vyloučeno podexponování nedochází k montážním chybám nedochází k nepřesnostem při pasování

Ctp versus ctf Postup je ekologický, odpadá použití chemikálií pro filmy Archová montáž se provádí na počítači, odpadá časově náročné manuální montování Podstatné zvýšení kvality v souvislosti s používáním frekvenčně modulovaných rastrů Vyloučení ztrát v rastru kopírováním filmu na desky Stejnoměrnější barevné plochy Tónové gradace od 1 do 100 \% (dosud bylo 4 až 96 \%) Výhodná produkce jazykových mutací O ekonomických výhodách vypovídá jednoznačně oblast tisku: rychlejší ve vytváření barev rychlejší ve vytváření rejstříku (přesně spasované hliníkové tiskové desky redukují čas přípravy při tisku a snižují makulaturu) lepší barevná vyváženost

shrnutí Computer to film - představuje osvědčené řešení pro tiskárny, které z různých důvodů využívají a budou využívat přípravy pro klasickou tiskovou desku. Progresivním prvkem snižujícím významně přípravné časy a zvyšujícím kvalitu a přesnost tisku je digitální archová montáž. Computer to plate - neboli přímý osvit tiskové desky přináší výrazný technologický pokrok v předtiskové přípravě vůbec. Ve spojení s digitální archovou montáží je jeho nasazení vhodné všude tam, kde je třeba zkrátit výrobní cyklus při minimálním počtu pracovníků přípravy a současně tam, kde jsou vysoké požadavky na kvalitu reprodukce.

Použité zdroje