Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0772
NÁZEV: VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Kvalitní a efektivní vzdělávání pro žáky ŠKOLA: Střední škola polygrafická, Olomouc, Střední novosadská 87/53, Olomouc VYUČUJÍCÍ: Ing. Eva Přikrylová TÉMATICKÁ OBLAST: Polygrafické materiály   PŘEDMĚT: Polygrafické materiály ROČNÍK: 1.   NÁZEV MATERIÁLU: Ofsetové formy TYP DOKUMENTU: Prezentace ANOTACE: Materiál je určen pro práci na interaktivní tabuli. Prezentace žáky seznamuje s historií ofsetového tisku, popisuje postup výroby ofsetové tiskové desky a materiály použité při výrobě. Na závěr jsou uvedeny otázky k opakování.

2

3 Ofsetový tisk Ofsetový tisk je způsob tisku z plochy - tisknoucí a netisknoucí místa jsou v jedné výškové úrovni. Princip tisku spočívá ve vzájemné odpudivosti mastných tiskových barev a vody. Tisknoucí místa jsou hydrofóbní – přitahují tiskovou barvu a odpuzují vodu, netisknoucí místa jsou hydrofilní – přitahují vodu a odpuzují barvu. Je to tisk nepřímý, tzn. barva se přenáší z tiskové formy nejprve na ofsetový válec a potom na potiskovaný materiál.

4 Ofsetové desky Předchůdcem dnešních ofsetových desek byl kamenotisk – litografie, který vynalezl A. Senefelder koncem 18.století. Kamenné desky byly postupně nahrazeny deskami kovovými, ty můžeme dělit: jednokovové (monometalické) – vyrobené z jednoho kovu např. zinku. vícekovové ( polymetalické) – vyrobené z více kovů rozdílných vlastností. Jeden z kovů je hydrofóbní – přijímá mastnou tiskovou barvu (Cu), druhý je hydrofilní – přijímá vodu (Cr). Podle počtu kovů: - bimetalické – 2 kovy (Cu-Cr) - trimetalické – 3 kovy (Fe-Cu-Cr)

5 Ofsetové desky Dnešní ofsetové desky jsou vyrobeny z čistého hliníku, jsou to tenké kovolisty tl. 0,1 – 0,5 mm. Důležitá je úprava povrchu hliníkové desky: Zdrsnění povrchu – účelem je zlepšení přilnavosti fotocitlivé kopírovací vrstvy, následně také barvy a vlhčící kapaliny. Zdrsnění se provádí mechanicky, elektrochemicky nebo chemicky. Anodická oxidace (eloxace) – vytvoří na povrchu desky tenkou vrstvu oxidu hlinitého, která zvyšuje tvrdost a zlepšuje odolnost vůči chemikáliím v tiskovém procesu. Provádí se elektrochemicky v roztoku kyseliny sírové.

6 Ofsetové desky 3) nanesení fotocitlivé kopírovací vrstvy – do této vrstvy se pomocí záření nakopíruje tisková předloha, která po vyvolání desky vytvoří tiskový obraz. Podle zpracování rozdělujeme tiskové desky na: pozitivně pracující negativně pracující V ČR se používají převážně pozitivně pracující desky. Ofsetový tisk patří v současné době k nejpoužívanější tiskové technice.

7 Otázky Otázky: 1) Jaký je jejich princip tisku z plochy.
2) Znázorni princip tisku graficky. 3) Popiš postup zhotovení ofsetové tiskové desky.

8 Zdroje Literatura: Obrázky:
KAPLANOVÁ, M. a kol. Moderní polygrafie. Praha: Svaz polygrafických podnikatelů, ISBN Obrázky: desky_ST_7-8_2011_4.jpg [cit. 2013–10–29]. Volně dostupné na < >. plocha.png[cit. 2013–10–29]. Volně dostupné na < >. jm-edu.info [cit. 2013–04–13]. Volně dostupné na < >.


Stáhnout ppt "NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /"

Podobné prezentace


Reklamy Google