Austrálie a Oceánie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Afrika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Geografická charakteristika
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_52_INOVACE_03/2/21_ZEMĚPIS
Kanada.
Spojené státy americké
Austrálie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Austrálie a Oceánie – politicko – administrativní poměry
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
Indie.
BRAZÍLIE.
Opakování Austrálie.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Oceánie Mgr. Petr Krákík.
Austrálie a Oceánie.
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Severní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Hana Jirsová Zeměpis cestovního ruchu H2.A.
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Austrálie.
Austrálie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jižní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
AUSTRÁLIE A OCEÁNIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
AUSTRÁLIE.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_INOVACE_276_Austrálie a Oceánie AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_133 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Austrálie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Austrálie.
Elektronická učebnice - I
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
OCEÁNIE.
Registrační číslo projektu
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rg austrálie – úvod a přírodní podmínky
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Nový Zéland Obr. 1: Nový Zéland
Oceánie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Oceánie.
Počítačová prezentace
Austrálie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Austrálie původní obyvatel Sydney.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
OCEÁNIE.  Oceánii tvoří přibližně 1500 ostrovů v …………. oceánu  Rozloha: 0,8 mil km 2  Leží v …………… a …………………… podnebném pásu s vydatnými srážkami tropickém.
FAUNA A FLÓRA AUSTRÁLIE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Austrálie (Rudý kontinent)
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
NOVÝ ZÉLAND Rozloha: km2 Počet obyvatel: 4 mil.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Austrálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_09_Z7_Skála
Jméno autora: Mgr. Petra Musilová
Melanésie
Transkript prezentace:

Austrálie a Oceánie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Austrálie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Poloha a rozloha nejmenší obydlený kontinent jižní polokoule osamocená pevnina (na třech stranách obklopena otevřeným oceánem) u severovýchodního pobřeží – Velká útesová bariéra (největší korálový útes světa) Velká útesová bariéra Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Členitost a povrch málo členité pobřeží největší ostrov – Tasmánie povrch většinou rovinatý podél východního pobřeží – Velké předělové pohoří, na jihu přechází v Australské Alpy Australské Alpy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Podnebí většina leží v tropickém pásu – převážná část vnitrozemí tropické suché podnebí na východě kontinentu tropické vlhké podnebí jih Austrálie subtropické podnebí Podnebí v Austrálii Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Vodstvo nejsušší kontinent Říční síť v Austrálii nejsušší kontinent více než polovina kontinentu – bezodtokové oblasti jediný rozsáhlý říční systém – řeka Murray s přítokem Darling Řeka Murray Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přírodní krajiny 70 % kontinentu zabírají pouště a polopouště Australská poušť 70 % kontinentu zabírají pouště a polopouště dále pak savany (buš) a tropické deštné lesy velké množství endemických druhů (např. klokan, koala, pes dingo, ptakopysk podivný a ježura australská) Klokan Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Osidlování Austrálie James Cook hlavní zásluha na objevování a osidlování – britský mořeplavec James Cook území poté prohlášeno britskou kolonií původní obyvatelé Austrálie – Austrálci (černoši) Australští černoši Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obyvatelstvo nejméně zalidněný kontinent (20 mil.) nerovnoměrné rozmístění obyvatel: většina žije ve městech na východním pobřeží vysoká životní úroveň většina dnešních obyvatel – běloši úřední jazyk – angličtina Mapa Austrálie – města Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Stát na australském kontinentě leží jediný stát: Australský svaz (tvoří ho šest spolkových států a dvě teritoria) Mapa Austrálie – správní členění Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Města hlavní město Canberra známá a velká města: Sydney, Melbourne, Brisbane, Adelaide, Perth Canberra – parlament Melbourne – centrum Sydney – most, opera, centrum Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Hospodářství vyspělý stát s moderním zemědělstvím, rozvinutým průmyslem a službami světový producent pšenice a největší produkce vlny na světě (chov ovcí) velké nerostné bohatství (rudy, uhlí, ropa, drahokamy – diamanty) Chov ovcí v Austrálii Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Oceánie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Poloha a členění ostrovy a souostroví v západní a střední části Tichého oceánu samostatné státy i území spravovaná jinými státy Oceánii členíme do tří oblastí: Polynésie, Melanésie, Mikronésie Mapa Oceánie – oblasti Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Polynésie Velikonoční ostrov – Moai-sochy patří sem např. Nový Zéland, Samoa, Tonga, Tuvalu, Hawaii či Francouzská Polynésie (Tahiti), Velikonoční ostrov Nový Zéland: nejvyspělejší stát Oceánie, třetina obyvatel – původní obyvatelstvo Maorové, stát s neporušenou nádhernou přírodou (natáčel se zde film Pán prstenů) Nový Zéland – příroda Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Melanésie patří sem např. Papua-Nová Guinea, Nová Kaledonie, Fidži, Šalamounovy ostrovy, Vanuatu ostrov Nová Guinea: řada málo prozkoumaných domorodých kmenů Papuánec Mikronésie patří sem např. Palau, Federativní státy Mikronésie, Marshallovy ostrovy, Nauru, Kiribati Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zdroje – použitá literatura SVATOŇOVÁ, Hana. Zeměpis pro 7. ročník Putování po světadílech, 2. díl. 1. vyd. Brno : nakladatelství NOVÁ ŠKOLA, s. r. o., 2008. ISBN 80-7289-096-4. s. 44 – 55. Zdroje – obrázky Mapa světa – Austrálie a Oceánie http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oceania_%28orthographic_projection%29.svg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Satelitní snímek Austrálie http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Australia_satellite_plane.jpg Volně šiřitelné Satelitní snímek Velké útesové bariéry http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GreatBarrierReef-EO.JPG Panoramatický snímek – Australské Alpy http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mt_hotham_alpine_range_scenery.jpg?uselang=cs GNU Free Documentation License, Version 1.2 Mapa – podnebí Austrálie http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Australia-climate-map_MJC01.png Mapa Austrálie – obecně zeměpisná http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Reliefmap_of_Australia.png Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zdroje – obrázky Foto – řeka Murray http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Murray_River_Tocumwal.JPG GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – australská poušť http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Pinnacles-LaRuth-2006.jpg Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Foto – klokan http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kangaroo_Australia_01_11_2008.JPG Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Portrét – James Cook http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Captainjamescookportrait.jpg Volně šiřitelné Australští černoši http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1981_event_Australian_aboriginals.jpg Mapa Austrálie – města http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Australia-CIA_WFB_Map_%282004%29.png Mapa Austrálie – správní členění http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Australie_politicka_mapa.png Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zdroje – obrázky Vlajka Austrálie http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Australia.svg Volně šiřitelné Znak Austrálie http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Australian_Coat_of_Arms.png Foto – Canberra (parlament) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NewParliamentHouseInCanberra.jpg GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – Sydney (most, opera) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sydney_Harbour_Bridge_night.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Foto – Melbourne (centrum) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Melbourne_Business_Center.jpg Foto – chov ovcí v Austrálii http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sheep_walking_down_road.jpg Mapa Oceánie http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oceania.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zdroje – obrázky Mapa Oceánie – oblasti http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oceanias_Regions.png Volně šiřitelné Foto – Nový Zéland (příroda) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taranaki_hills.jpg Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Foto – Velikonoční ostrov (Moai-sochy) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moai_Rano_raraku.jpg Foto – Papuánec http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Huli_wigman.jpg GNU Free Documentation License, Version 1.2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.