Obecně o operačních systémech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Advertisements

VYPRACOVALA MGR. ILONA SADÍLKOVÁ SRPEN/2011 Úvod do Software VY_32_INOVACE_ICT34.10.
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
SOFTWARE operační systémy
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
Opakování učiva pro 7. ročník
Ukládání dat – stromová struktura
Identifikátor materiálu: EU
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Operační systémy.
Operační systémy.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.10 Téma: Úvod do Software.
Práce s operačním systémem
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Pojmy a vlastnosti operačních systémů Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_5_Pojmy a vlastnosti operačních systémů.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Operační systém a BIOS 8. ročník.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Informatika Soubory a složky
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Operační systém Windows
SW počítače - operační systém
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
Pojmy a vlastnosti operačních systémů
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
INFORMATIKA – složky a soubory
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Systém souborů 1.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Obecně o operačních systémech Informatika Obecně o operačních systémech

Operační systém – základní funkce organizace přístupu a využívání veškerého hardware ovladače zařízení spouštění ostatních programů zajištění jejich požadavků na vstupy a výstupy dat vytvoření jednotného prostředí pro jejich běh komunikace s uživatelem dnes hlavně přes grafické rozhraní řešení chybových stavů ochrana před pádem systému nebo zničení dat evidence využívání zdrojů – logy Masarykova ZŠ, Krupka Informatika

Jednotky používané ve výpočetní technice Masarykova ZŠ, Krupka Informatika

uživatelské rozhraní multitasking Plug & Play Pojmy a vlastnosti OS textové – MS-DOS, Linux grafické – Windows, OS/2, Mac OS, Linux multitasking umožňuje souběžné zpracování úloh (programů) v „jednom“ okamžiku Plug & Play automatická detekce nového hardware Masarykova ZŠ, Krupka Informatika

Pojmy a vlastnosti OS – str. 2 bootování zavedení (start) operačního systému z pevného disku – nejčastěji diskety, CD-ROM, DVD – většinou v nouzi CD-ROM – Linux – kompletní zavedení OS bez pevného disku (LiveCD) souborový systém uložení dat na disku podle přesných pravidel – umožní se tím zápis i přečtení dat ne každý OS umí pracovat se všemi typy souborových systémů Masarykova ZŠ, Krupka Informatika

Pojmy a vlastnosti OS – str. 3 typy FAT popř. FAT32 – MS-DOS, Windows, Linux NTFS – Windows 2000, Windows XP, Linux Ext2, Ext3, ... - Linux soubor obsahuje určité množství informací, které spolu souvisejí program obrázek dopis tabulka film písnička, .... Masarykova ZŠ, Krupka Informatika

Pojmy a vlastnosti OS – str. 4 pravidla pro pojmenování <jméno souboru>.<přípona souboru> <jméno souboru> MS-DOS max 8 znaků bez diakritiky Windows, Linux max 254 znaků vč. diakritiky <přípona souboru> určuje typ souboru, často i program, který s tímto typem umí pracovat v Linux není nutná, pro některé typy souborů je vhodná MS-DOS, Windows 3 znaky EXE, DLL – programy JPG, GIF, BMP – obrázky HTM – internetové stránky DOC, XLS, PPT – MS Office ODT, ODS, ODP – OpenOffice ... Masarykova ZŠ, Krupka Informatika

Pojmy a vlastnosti OS – str. 5 adresář, složka slouží k roztřídění souborů do skupin (jakési přihrádky nebo „šuplíky“) na disku může být libovolné množství každý adresář může obsahovat libovolné množství podadresářů i souborů názvy a jejich délka – podle OS, dnes nejčastěji max 254 znaků vč. diakritiky kořenový adresář nadřazen všem adresářům nelze ho konkrétně pojmenovat, značí se „\“ (Windows) nebo „/“ (Linux) Masarykova ZŠ, Krupka Informatika

Pojmy a vlastnosti OS – str. 6 stromová struktura viz program Průzkumník síťové operační systémy spojování počítačů do sítí, komunikaci v síti musí podporovat OS důvody pro budování sítí sdílení dat a programů – jsou uloženy na centrálním počítači sítě (serveru) sdílení zařízení – mohou využívat všichni uživatelé v síti – tiskárny komunikace – připojení celé sítěk internetu, pošta, chaty, ... Masarykova ZŠ, Krupka Informatika