FENOMÉN MUZIKÁL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Johanka z Arcu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.15 Anotace: Prezentace se zaměřuje na divadlo a film, porovnává jejich funkci, vysvětluje jednotlivé pojmy, uvádí základní filmové.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Co je to divadlo, kde se hraje, zpívá a tančí?
VY_332_INOVACE_ČJ.8.06_Z.aJ.Svěrákovi,prezentace Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictví ICT Zaměření VM – Jazyk a jazyková komunikace_Český.
VÝVOJ ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.09 Název pro školu:
Románský sloh.
Vznik a vývoj muzikálu, nejznámější muzikály
Historie české hudby.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Science fiction & fantasy
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_05.
Česká popová hudba 70. – 90. léta 20. století.
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Portréty literárních osobností světové literatury.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
 Režie : Mirjam LandaMirjam Landa  Produkce : Mirjam LandaMirjam Landa  Scénář : Mirjam LandaMirjam Landa  Hudba : Daniel LandaDaniel Landa.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Vítáme Vás v našem projektu-muzikál.Toto téma nás všechny zaujalo,proto jsme se sem přihlásili.Chtěli jsme si zkusit hrát v muzikále a zahrát si na opravdové.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_41_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Johanka z Arku též Jana z Arku, přezdívaná Panna Orleánská či Panna Jana narodila se přibližně 6. ledna 1412 v severní Francii ve vesničce Domrémy žila.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
WILLIAM FAULKNER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_853_8TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
William Shakespeare.
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
ŠANSON. HUDEBNÍ DIVADLO. MUZIKÁL. ŠANSON HUDEBNÍ DIVADLO MUZIKÁL test zpíváme hrajeme.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
 Hudba: Andrew Lloyd Webber  Text: Thomas Stearns Eliot -Praktická kniha o šikovných kočkách (Old Possum's Book of Practical Cats).  vydána v roce.
SEMAFOR VY_32_INOVACE _427_SEMAFOR Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov III/2.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
● Ivan Olbracht a inspirace Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA N ETVOŘICE A UTOR : M GR. L UDMILA V ODEHNALOVÁ N ÁZEV : VY_32_INOVACE_18_ Č. PROJEKTU : OP VK 1.4 T ÉMA : Č ESKÁ POPULÁRNÍ.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_28_19_HV7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Daniel Landa Základní škola Libina, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_17 Název Divadlo Semafor Téma hodiny Divadelní.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Johanka z Arku (6.ledna 1412 – 30.května 1431).
Název školy: Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Spisovatelé a ilustrátoři
Muzikál AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_27_10_HV6_Skála
HUDEBNÍ VÝCHOVA HUDBA NA JEVIŠTI
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 7. ROČNÍK
VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIVADLO 60. LET.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Transkript prezentace:

FENOMÉN MUZIKÁL

Vývoj muzikálové tvorby v českých zemích

KDYŽ SE ŘEKNE MUZIKÁL…. Muzikál je FILM nebo DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ, ve kterém výraznou složku hrají HERECTVÍ, HUDBA a TANEC.

Slovo muzikál vzniklo zkrácením anglického slovního spojení MUSICAL COMEDY – označení pro revue s humoristickými a pěveckými čísly.

Vznik prvních muzikálů se datuje do 20. let 20. století v USA. Prvním muzikálem byla LOĎ KOMEDIANTŮ z roku 1927. Kromě písní obsahuje i jednotící příběh herců putujících po Mississippi a vyjadřuje se i k rasovým otázkám v americké společnosti

Díky úspěchu tohoto muzikálu začaly postupně vznikat stovky nejrůznějších hudebních produkcí

Hudební výraz muzikálu byl postupně ovlivňován jazzem, klasickou hudbou, rockem a moderní pop music. Nejdůležitějším místem vývoje muzikálu byla newyorská Broadway a její divadla. Řada muzikálů byla později úspěšně zfilmována.

Nejznámější světové muzikály Divotvorný hrnec

Cats

Jesus Christ Superstar

Bídníci

Hair

Evita

Kabaret

Chicago

Tyto muzikály byly s úspěchem zfilmovány a také se hrály na prknech světových i českých divadel.

MUZIKÁLOVÁ TVORBA V ČESKU A TAKÉ NA SLOVENSKU Původní i světové muzikály, které se objevily na naší divadelní scéně.

NEJZNÁMĚJŠÍ PŮVODNÍ ČESKÉ MUZIKÁLY Balada pro banditu Dracula Johanka z Arku Krysař Hamlet Monte Christo Kleopatra Galileo Excalibur Bastard

BALADA PRO BANDITU Balada pro banditu je původní český trampský muzikál. V roce 1978 ho jako film natočil režisér Vladimír Sís podle divadelní hry Milana Uhdeho, kterou napsal na motivy románu Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj loupežník. V hlavních rolích se představili: Miroslav Donutil a Iva Bittová.

Film je stylizovaným záznamem divadelního představení konaného v přírodě

DRACULA Muzikál vznikl na motivy stejnojmenného románu Brama Stokera. Autorsky se na něm podíleli: Karel Svoboda (hudba), Zdeněk Borovex (text), Richard Hess (choreografie) Svou premiéru měl v roce 1995 a v následujících třech letech se úspěšně hrál a byl nazýván českým muzikálem století.

V hlavních rolích se představili: Daniel Hůlka jako Dracula Lucie Bílá jako Lorraine Leona Machálková jako Adriana/Sandra Jiří Korn jako šašek/sluha/Profesor

Muzikál se odehrává ve třech dějových rovinách: v 15. století, 19 Muzikál se odehrává ve třech dějových rovinách: v 15. století, 19. století a v současnosti. Hlavním hrdinou je transylvánský kníže Dracula, který drancuje kláštery a vraždí duchovní i prostý lid. Miluje svou ženu Adrianu, která při porodu zemře i s dítětem. Kníže je za své hříchy odsouzen k věčnému životu.

JOHANKA Z ARKU Muzikál ztvárňuje osudy mladičké francouzské bojovnice. Autorem hudby je Ondřej Soukup, texty psala Gabriela Osvaldová. Muzikál vznikl v roce 2000.

V hlavních rolích se představili: Lucie Bílá jako Johanka Kamil Střihavka jako kapitán La Hire Petr Muk jako Raimond Vilém Čok jako král

Muzikál vypráví životní příběh francouzské dívky, která měla od 14 let vidění, kdy se jí zjevovali andělé a světci a slýchala hlasy. Hlasy jí dávaly jasnou výzvu – měla se postavit do čela vojsk a s pomocí boží zachránit Francii před Angličany. O svém poslání přesvědčí krále i církev, nakonec ale, díky intrikám, končí na hranici.

EXCALIBUR Původní český muzikál, premiéru měl v roce 2003. Autory jsou: Michal Pavlíček (hudba), Vlasta Třešňák & Jan Sahara Hedl (texty)

Hlavní role: Lucie Bílá, Lucie Vondráčková: Morgana Kamil Střihavka: Král Artuš Iva Marešová: Ginevra Vilém Čok: Mordred

Muzikál vypráví příběh krále Artuše, který získal meč Excalibur od kouzelníka Merlina. Jeho žena Ginevra a věrný rytíř Lancelot se dopustí zrady. Artuš neví, jak se chovat, když zjistí, že se jeho nejbližší dopustili zrady. Musí ochraňovat pravdu a lásku před lží a nenávistí, zároveň bojuje proti zlé Morganě.

KRYSAŘ „Dirty“ muzikál Daniela Landy. Vychází ze středověké legendy o Krysařovi, kterou se nechal inspirovat Viktor Dyk Daniel Landa je autorem hudby, textů i scénáře. Muzikál měl svou premiéru v roce 1996.

V hlavních rolích se představili: Daniel Landa: Krysař Lucie Bílá, Sisa Sklovská: Agnes Další role: Josef Vojtek, Michal Suchánek, Linda Finková, Hana Křížková, a další.

Muzikál zpracovává středověkou legendu o Krysařovi. Do malého městečka přichází tajemný cizinec – Krysař, který má za úkol zničit přemnožené krysy. Krysař varuje před strašlivým účinkem své píšťaly, starosta slibuje, že všichni obyvatelé budou spát. Krysař se zamiluje do starostovy dcery Agnes. Domluví se spolu, že po provedené práci utečou. Krysař se musí zpovídat ze smrti člověka, který neuposlechl Krysařovo varování. Obyvatelé města, rozdělení na dva tábory, jednají o zavraždění Krysaře. Vše se svrhne, lidé se zabíjejí navzájem. Přežije pouze Krysař a Anges. Osud odebere Krysaři píšťalu a posílá ho s Anges pryč, začít nový život.

DALŠÍ MUZIKÁLY HAMLET

GALILEO

KLEOPATRA

TŘI MUŠKETÝŘI

GOLEM

VLASY

JACK ROZPAROVAČ

ANGELIKA

V současné době vznikají stále nové muzikály, ať již původní nebo inspirované klasickou literaturou /Obraz Doriana Graye, Dáma s kaméliemi, atd./

Zpracovala: Barbora Javorková, dětské oddělení, Karviná - Mizerov Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org Karviná, červenec 2008