NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivé rostliny Znáš léčivé rostliny a jejich účinky?
Advertisements

Léky jako nejjednodušší východisko
TREND RELAX Velký firemní mítink
Léčivý i nebezpečný Mák setý Papaver somniferum Silvie Ublanská, Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice, 2. ART.
KOFEIN.
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KRTIČNÍKOVITÉ, ZVONKOVITÉ
Petržel Petroselinum crispum.
Intoxikace (otravy).
Kakostovité (Geraniaceae)
Růžovité.
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Jaro Jarní květiny.
Léčivé rostliny I..
Konvalinka vonná.
LÉČIVÉ ROSTLINY bříza bělokorá.
STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LILIOVITÉ
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Steroidy.
..a co jste o nich nevěděli
Přesličky  Equisetum zahrnuje asi 25 druhů  Vytrvalé, výtrusné byliny  V zemi mají plazivé oddenky  Stonky jsou duté, rýhované a přeslenitě větvené.
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
VY_52_INOVACE_ZB03_2264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Léčivé rostliny II..
Miříkovité.
Karboxylové kyseliny látky, které obsahují ve své molekule - C - OH Názvosloví Alkan Alken Alkyn Aren + ová kyselina.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
VY 32_11_ LÉČIVÉ ROSTLINY Anotace
KRTIČNÍKOVITÉ SCROPHULARIACEAE.
Jedovatá okrasa  našich zahrad..
LIPIDY jednoduché složené ISOPRENOIDY.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
AZ KVÍZ Krytosemenné rostliny
Jedovaté rostliny.
PREZENTACE NA VYBRANÉ DRUHY ČELEDI TŘEZALKOVITÉ, VŘESOVCOVITÉ (BRUSNICOVITÉ), TYKVOVITÉ Tereza Veřmiřovská, 4. A, 2012/13.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
RULÍK ZLOMOCNÝ říše:rostliny podříše:cévnaté rostliny oddělení:krytosemenné třída:vyšší dvouděložné řád:lilkotvaré čeleď lilkovité rod:rulík Vypracovaly:
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Hluchavkovité, lilkovité a sporýšovité Klosíková Tereza 4.B.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Miříkovité Mlynáříková, Sochůrková, Kloučková. Miříkovité (Apiaceae)  Dvouděložné  Jednoleté, dvouleté, vytrvalé  Byliny  Duté, článkované lodyhy.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lymská borelióza.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
jednoletá, nebo dvouletá bylina
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
VY_32_Inovace_ Druhy rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Lilek potměchuť Simona Hrochová,Klára Krejčí,
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Jedovaté rostliny Dominika Soudková 3.B.
Byliny Anna Dominová 3.A.
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA Eliška Vítová JU v Českých Budějovicích

VZHLED dvouletá, cca 40-150 cm vysoká bylina z čeledi krtičníkovitých 1.rok – tvoří přízemní růžici listů; 2.rok – vyroste jednoduchá lodyha listy jsou střídavé, na rubu chlupaté kvete v červnu až srpnu; květů může být až 120 roste v křovinách, na prosluněných pasekách a ve světlých lesích; citlivý na silné mrazy rozšířený především v JZ a Z Evropě, v ČR – např. Jeseníky, Brdy

OBSAHOVÉ LÁTKY ve všech částech rostliny - zejména v listech -jsou přítomny glykosidy, většinou se steroidním aglykonem (ovlivňuje srdeční činnost) obsahuje tzv. srdeční glykosidy, tj. směs digitoxinu a gitoxinu (souhrnně digitalin) obsahuje zhruba 100 dosud zjištěných látek

Přehled některých látek Alkoholy : myricylalkohol… Karboxylové kyseliny : alifatické kyseliny – kys.mravenčí, octová, citronová… aromatické kyseliny – kys.gallová, ferulová, p-kumarová… Glykosidy : digitalin, digitoxin, digitonin, desglukodigitonin, gitoxin… Flavonoidy : hispidulin… Chinony : digitopurpon… Steroidy : steroidní saponiny (v semenech): β-sitosterol, digitoxigenin, tigonin…

OTRAVY rostlina chutná velice hořce a při žvýkání vyvolává nadměrné slinění příznaky otravy : podráždění zažívacího ústrojí, zvracení, průjmy, zpomalení pulsu, nepravidelná činnost srdeční, obtížné dýchání, poruchy vidění (člověk vidí předměty modře, červeně, žlutě nebo zeleně), halucinace, hučení v uších, bolesti hlavy, nakonec se zrychluje a slábne puls, smrt nastává ochrnutím a zástavou srdce

žvýkání listu – zánět v ústech, nevolnost, zvracení vypití čaje z náprstníku, nebo konzumace většího počtu listů – poruchy zraku a srdečního rytmu, smrt předávkováním léky vyráběných z náprstníků dostačující smrtelná dávka – – 2 středně velké listy Náprstník červený - okrasná zahradní forma

PRVNÍ POMOC vyvolání zvracení a podávání medicinálního uhlí a tříslovin (tanin, odvar z dubové kůry, silný černý čaj), popřípadě podání projímadel okamžitě vyhledat lékaře při poruchách srdečního rytmu se podává digitalis-antitoxin prognóza – většinou není dobrá, ani při dostupném lékařském ošetření

VYUŽITÍ léčivá rostlina, jako droga se užívají sušené listy k přípravě nálevů a tinktury přípravky nepoužívat bez dohledu lékaře! ve farmakologickém průmyslu se využívá k izolaci chemicky čistých glykosidů pro výrobu léků v homeopatii se používá k léčení srdeční nedostatečnosti, při poruchách ledvin, depresi, nespavosti a při migréně digitoxin, gitoxin a gitalotoxin - v čisté formě se užívají k výrobě léku upravující srdeční činnost

v lékařství patří mezi základní srdeční léky chronická srdeční nedostatečnost tachykardické arytmie extrasystoly přední komory srdeční v léčebných dávkách zvyšuje tonus srdce, takže smrštění srdce se stává mohutnější a úplnější, čímž se upravuje krevní oběh a zvyšuje se i vylučování moči z těla oproti jiným srdečním lékům se náprstníkové glykosidy na srdečním svalu hromadí, takže účinkují delší dobu po podání