Kam kráčí eurozóna Trutnov, 14.11.2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Mezinárodní obchod a obchodní politika
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava - Kyjev Dita Malíková da ň ový poradce.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
ERM II a cenová stabilita Zkušenosti (úspěšného) Slovinska a (neúspěšné) Litvy Michal Pazour Technologické centrum AV ČR Příspěvek byl vypracován v rámci.
PETR MACH Budoucí vývoj evropské měny Může měnová unie fungovat bez fiskálních pravidel?
Funkce České národní banky
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Hospodářská a měnová unie - HMU
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
Fáze ekonomické integrace EU Hospodářská a měnová unie
Konvergenční kritéria
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS KS ZS 2006/
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
1 5. Konvergenční kritéria 1.EMU a její stádia. ECB, její měnová politika a inflační cíl 2.Německá marka a měnová politika Německé spolkové banky: vzor.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Mezinárodní instituce. Ekonomická integrace. Globalizace. Hospodářská teorie a politika - VŠFS Jiří Mihola, 2015 Téma 10.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Jednotná měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Vysoká škola báňská – Technická univerzita
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

Kam kráčí eurozóna Trutnov, 14.11.2013

Maastrichtská kritéria Cenová stabilita Průměrná míra inflace by neměla překročit o více jak 1,5 procentního bodu průměr inflace u tří členských zemí, které mají nejnižší růst inflace Dlouhodobé úrokové sazby Dlouhodobá úroková sazba by neměla překročit o více jak 2 procentní body průměr úrokových sazeb, který vykazují tři členské země s nejnižší mírou inflace Členství v mechanismu směnných kurzů (ERM II) Alespoň 2 roky držet kurz ve fluktuačním pásmu ERM II, aniž by daná země musela devalvovat svoji měnu Veřejné finance – obě kritéria musí být plněna zároveň Deficit veřejných rozpočtů Maximální přípustná výše 3 % HDP Veřejný dluh Maximální přípustná výše 60 % HDP BENEVOLENTNÍ NASTAVENÍ PODMÍNEK Maastrichtská kritéria jsou podmínky pro vstup do EMU

Maastrichtská kritéria – rok 1998 1.1.99 zavedeno euro v bezhotovostní podobě

Maastrichtská kritéria – rok 2012

Teorie optimálních měnových oblastí Přínosy společné měny Náklady společné měny Transakční náklady Nejistota podniků Měnová politika (kvalita centrální banky) Nelze vyrovnat hospodářský šok měnovým kurzem Asymetrický hospodářský šok Rozdílné způsoby řešení šoků (politické preference aneb inflace x nezaměstnanost) Rozdíly mezi MK a OCA? MK předpokládají, že země chce vstupit do klubu a autimaticjky se předpokládá, že je to pro zemi výhodné OCA – zkoumá, zda má pro danou zemi smysl vzdát se národní měny, zda přínosy převyšují náklady, u OCA není zdaleka tak snadná kvantifikace proměnných jako u MK Je pro skupinu zemí vhodné, aby se vzdaly národních měn a přijaly společnou měnu? Je pro jednu konkrétní zemi vhodné, aby se vzdala národní měny a přijala společnou měnu? Ano, pokud platí, že PŘÍNOSY > NÁKLADY

Teorie optimálních měnových oblastí Kritéria (kvantifikace): Mobilita pracovní síly Diverzifikace výroby Otevřenost ekonomiky Fiskální transfery Jednotné priority Solidarita x nacionalismus NE Z větší části ANO ANO Jaká je reakce lidí na asymetrický šok? Reagují Eveoan na rozdíly v příjmech a stěhují se za lepším? Ekonomické faktory (cena stěhování, budoucí výdělky pro sebe i rodinu, pobírání sociálních dávek, daně atd. Neekonomické faktory (kultura, jazyk, rodina) Asymetrické hospodářské šoky jsou méně pravděpodobné mezi zeměmi, které vyrábějí podobné zboží a jejichž obchod je diverzifikován (např. core Německo) Čím větší otevřenost ekonomiky (zahraniční obchod/HDP), tím nižší výhoda samostatného měnového kurzu – předpoklad, že existuje globální cena některého zboží Jen rozpočet 1 % EU na Evrospkou komisi, společnou zemdělskou pllitiku a strukturální fondy, nově ESM – Evropský stabilizační mechanismus V eurozóně však v současnosti neexituje žádný ucelený systém transferů Inflace x nezaměstnansot, přístup k fiskální politice, problém s diciplínou a kvalitou institucí v některých zemích Postoj k evropanství, nacionalistické tendence v jednotlivých zemích (Německo: Řekové jsou národ podvodníků)

Co není může být… Může se eurozóna stát optimální měnovou oblastí? Nelze vyloučit, že optimální měnová oblast se vytvoří na základě společné měny Euro podpořilo obchodování uvnitř eurozóny Zpružňují se pracovní trhy v členských zemích (nemožnost použít měnový kurz) Paralela s USA Sever x jih Hospodářské rozdíly mezi jednotlivými americkými státy stále existují Pozice eurozóny v 21. století (USA, Čína) Přístupy k řešení problémových situací Rychlost (Čína a USA) versus zdlouhavá vyjednávání v eurozóně

Kam kráčí eurozóna Současná podoba eurozóny je dlouhodobě neudržitelná Rozcestí - dvě možnosti Zánik EMU a eura Návrat k národním měnám Vícerychlostní eurozóna Cesta těsnější spolupráce a vzdání se národní suverenity Dodržování fiskální disciplíny (společné Ministerstvo financí a euroobligace) Jednotný dohled a regulace nad bankami Dovršení integračního procesu – přenos pravomocí do Bruselu

Miroslav Novák tel: 605 299 883 e-mail: miroslav.novak@akcenta.eu Děkuji za pozornost Miroslav Novák tel: 605 299 883 e-mail: miroslav.novak@akcenta.eu