… od myšlenek k aplikacím

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Příprava národních priorit výzkumu, experimentálního vývoje a inovací R. Haňka.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
… od myšlenek k aplikacím
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
PRE SEED fond VŠB-Technické univerzity Ostrava Setkání k DP TAČR GAMA
2. veřejná soutěž programu GAMA, Podprogram 1 Pavel Komárek - člen předsednictva TA ČR Markéta Šulcová - vedoucí odd. veřejných soutěží Lenka Pilátová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Možnosti podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v odpadovém hospodářství Ing Jaroslav Váňa, CSc.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1. Současnost a budoucnost podpory VaVaI Miroslav Janeček člen předsednictva Praha 2. dubna 2015.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
… od myšlenek k aplikacím
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
Úkoly TA ČR v oblasti aplikovaného výzkumu
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Technologická agentura
Transkript prezentace:

… od myšlenek k aplikacím

Nové programy TA ČR DELTA, EPSILON, GAMA

Mise a vize Technologická agentura ČR je organizací která: - realizuje státní politiku v oblasti aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací (VaVaI). - spoluvytváří koncepční orientaci a formování výzkumného a inovačního prostředí ČR, - připravuje a implementuje klíčové programy - provádí analýzy výsledků - navazuje a rozvíjí mezinárodní spolupráci s partnerskými agenturami aVaVaI - podporuje účinnou spolupráci

Priority Vláda ČR schválila usnesením ze dne 19. července 2012 č. 552 Národní priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Byly definovány nejenom prioritní oblasti (oblasti, podoblasti/stěžejní cíle a dílčí/výzkumné cíle), ale i systémová opatření.

Priority Prioritní oblasti: Konkurenceschopná ekonomika založená na znalostech. Udržitelnost energetiky a materiálových zdrojů. Prostředí pro kvalitní život. Sociální a kulturní výzvy. Zdravá populace. Bezpečná společnost.

Priority Systémová opatření a průběžné hodnocení (kapitola 5) 5.1. Prostředí pro VaVaI 5.2. Státní intervence v oblasti VaVaI 5.3. Zajištění kvalifikovaných lidských zdrojů pro VaVaI (i Podporovat inovační proces jako celek) 5.4. Zajištění vazeb na mezinárodní aktivity VaVaI ve stanovených prioritních oblastech

DELTA Délka trvání programu DELTA je navržena na 6 let (2014 – 2019). Veřejné soutěže budou vyhlašovány maximálně čtyřikrát ročně na projekty uskutečňované ve spolupráci s jednou nebo více partnerskými agenturami současně.  Programu DELTA se musí účastnit vždy minimálně jeden uchazeč ze země, v níž sídlí partnerská agentura, a minimálně jeden uchazeč z ČR, který je podnikem.

DELTA Z prostředků státního rozpočtu České republiky mohou být prostřednictvím TA ČR hrazeny pouze náklady uchazečů z České republiky. Maximální částka finanční podpory vynaložená na jeden projekt se pro účastníky z ČR omezuje na 25 mil. Kč.

Program DELTA - příprava projektů Financing by foreign agency Foreign company/ research org. Foreign agency Proposal Decision Joint Project Joint Program Promotion & Networking activities Agreement & work plan Czech company/ research org. TACR Decision Proposal Financing by TACR

DELTA [mil. Kč] ROK 2014 2015 2016 2017 2018 2019 Celkem Celkové výdaje 100,0 112,4 94,6 270,4 191,5 1 039,2 Výdaje SR 74,0 83,2 70,0 200,0 141,6 768,8 Neveřejné zdroje 26,0 29,2 24,6 70,4 49,9

DELTA Prioritní oblasti: 1. Konkurenceschopná ekonomika založená na znalostech 2. Udržitelnost energetiky a materiálových zdrojů 3. Prostředí pro kvalitní život 6. Bezpečná společnost NE: 4. Sociální a kulturní výzvy a 5. Zdravá populace

DELTA - poznámky 1. Konkurenceschopná ekonomika založená na znalostech Zahrnuje rovněž oblast - 3. Posílení bezpečnosti a spolehlivosti: 3.1 Bezpečnost a spolehlivost produktů a služeb 3.2 Bezpečnost a spolehlivost procesů

DELTA - poznámky 6. Bezpečná společnost Zahrnuje oblast: Bezpečnost občanů (Ochrana před kriminalitou; extremismem a terorismem). Bezpečnost kritických infrastruktur a zdrojů Krizové řízení a bezpečnostní politika (Rozvoj bezp. politiky státu a bezp. systému ČR). Obrana, obranyschopnost a nasazení ozbrojených sil (Rozvoj schopností ozbrojených sil).

EPSILON - návrh Od roku 2015 má nahradit programy ALFA a TIP (MPO). Zaměřen na prioritní oblasti: Konkurenceschopná ekonomika založená na znalostech Udržitelnost energetiky a materiálových zdrojů Prostředí pro kvalitní život Zdravá populace

EPSILON - návrh Podprogramy: 1 - Znalostní ekonomika 2 - Energetika a materiály 3 - Životní prostředí

Program GAMA Podpora zhodnocení výsledků VaV formou prodeje licence a zakládání spin-off firem. Cílem je zajištění tvorby a využití výsledků VaV vedoucích k inovacím s vysokou pravděpodobností jejich komercializace.

Program GAMA Program má dva podprogramy PP1 a PP2 PP1 - Podpora ověření výsledků výzkumu a vývoje z hlediska jejich praktického uplatnění a na přípravu jejich následného komerčního využití – oblast „proof of concept stage“. PP2 - Podpora využití výsledků VaV prodejem licence.

GAMA - PP1 Příjemcem jsou výzkumné organizace splňující podmínky Rámce Společenství. Délka řešení projektu: 36 – 60 měsíců, „Dílčí“ projekty: 6 – 36 měsíců. Průměrná výše podpory: 4 mil. Kč/rok (průměrně na „dílčí“ projekt 800 tis. Kč), dotace až 100 %. Vyhlášení první veřejné soutěže leden 2014.

GAMA - PP1 Podpora není poskytována na konkrétní projekt ověřování komerčního potenciálu, ale na financování „procesu“, který k tomuto ověřování slouží – vytvoření tzv. pre-seed fondu. TA ČR nebude hodnotit vlastní připravenost výsledků VaV k jejich budoucímu využití, to přenechá VO, ale schopnost VO toto ověřování zajistit.

GAMA - PP1 Pravidla hodnocení návrhu – binární kritéria: Návrh projektu je v souladu s cíli a podmínkami programu. Ustanovení odpovědné osoby nebo existence oddělení či pobočky VO, která provádí management znalostí pro příjemce. Binární kritéria: Existence vnitřního předpisu, který upravuje funkci komplexního systému pro využití výsledků VaV, včetně ochrany duševního vlastnictví.

GAMA - PP1 Hodnotící kritéria (pracovní návrh): Komplexnost systému pro komercializaci výsledků VaV, jeho „ukotvení“ ve strateg. dokumentech, financování. Kvalita návrhu projektu. Navržený způsob řízení projektu. Očekávaný počet „dílčích“ projektů. Dosavadní zkušenosti s managementem znalostí. Navržený způsob výběru a řízení “dílčích“ projektů. Kvalita a věrohodnost plánu na udržitelnost podpory aktivit typu proof-of-concept.

GAMA - PP1 Rada pro komercializaci: „Ukotvení Rady“ ve vnitřních předpisech, včetně její schopnosti rozhodovat (také o předčasném ukončení vnitřního projektu). Splnění kritéria, že maximálně 50 % členů jsou zaměstnanci VO. Složení Rady a odbornost/zkušenosti členů (výzkumná, podnikatelská a finanční sféra). Existence Centra transferu technologií: Postavení centra v systému komercializace. Kvalita a zkušenosti zaměstnanců. Rozsah činností (zejména zajištění ochrany duševního vlastnictví). Způsob financování.

GAMA - PP1 [mil. Kč] ROK 2014 2015 2016 2017 2018 2019 Celkem Celkové výdaje 25 65 114 163 130 123 620 Výdaje SR Neveřejné zdroje

GAMA – PP2 Je zaměřen na podporu podniků, které získaly od VO know-how financované z veřejných zdrojů. Bude dotováno až 55 % nákladů nutných pro dokončení funkčního prototypu předcházející nastavení sériové výroby nových, respektive podstatně zdokonalených výrobků/služeb.

GAMA – PP2 Minimální délka řešení projektů 12 měsíců a maximální délka řešení 36 měsíců. Průměrná výše podpory na jeden projekt bude 4 mil. Kč. Vyhlášení podprogramu – červen 2014.

GAMA – PP2 [mil. Kč] ROK 2014 2015 2016 2017 2018 2019 Celkem Celkové výdaje 144 293 433 420 430 2 150 Výdaje SR 79 161 238 229 235 236 1 178 Neveřejné zdroje 65 132 195 191 194 972

Systém podpory VaVaI v ČR

TA ČR rozpočet 2013 2014 2015 2016 Účelová podpora 2 457 457 3 066 959   2013 2014 2015 2016 Účelová podpora 2 457 457 3 066 959 3 233 713 3 586 702 z toho ALFA 1 773 523 1 874 545 1 432 511 1 483 192 z toho BETA 134 500 150 500 124 500 z toho OMEGA 51 500 z toho Centra kompetence 497 934 812 414 740 000 950 000 z toho GAMA 104 000 226 000 274 999 z toho DELTA 74 000 83 202 70 000 nový program (EPSILON) 550 000 632 511 Institucionální prostředky 99 030 102 000 105 000 CELKEM 2 556 487 3 168 959 3 335 713 3 691 702

Zpracoval: Ing. Pavel Komárek, člen předsednictva TAČR Děkuji za pozornost! vladimír.kebo@vsb.cz Zpracoval: Ing. Pavel Komárek, člen předsednictva TAČR

Programy TA CR ALFA – hledání chytrých řešení v oblastech progresivních technologií, energetiky a ochrany ŽP a udržitelné dopravy BETA - program veřejných zakázek pro potřeby státní správy dle potřeb resortů a úřadů OMEGA - podpora aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v oblasti společenských věd Centra kompetence - posílení dlouhodobé spolupráce veřejného a soukromého sektoru ve VaVaI, vytvoření strategických partnerství