Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNEBÍ A PODNEBNÉ PÁSY
Advertisements

Klimatické faktory – 1. část
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
PODNEBÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Podnebné oblasti v České republice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
AFRIKA Geografická poloha.
Podnebí Afriky.
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Devátá Marta Devátá Monika
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
PODNEBNÉ PÁSY.
Registrační číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Registrační číslo projektu
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Podnebí Česka                                                              8. března 2006.
Podnebí v ČR.
Subtropy.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
VY_52_INOVACE_03/2/25_ZEMĚPIS
Přírodověda 5.ročník podnebí podnebné pásy.
Registrační číslo projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Denisa Nechanická Radka Kopecká
Registrační číslo projektu
Atmosféra (XV. Část) Název školy
Atlantský a Severní ledový oceán
Podnebí ČR Igor Dostal.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s podnebím a přírodními podmínkami.
Registrační číslo projektu
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
PODNEBÍ FAUNA FLORA EVROPY.
Podnebí.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
Austrálie Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_042
PODNEBÍ NA ZEMI.
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Atmosféra (XX. Část) Název školy
Podnebí v ČR. Česká republika leží na severní polokouli v mírném pásu střídání 4.ročních období ČR leží ve středu Evropy, na rozhraní oceánského a pevninského.
Podnebí, podnebné pásy.
Podnebí Severní Ameriky
PODNEBÍ AUSTRÁLIE.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY I. Autor: Hana Brýdlová.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Podnebí ČR.
Subtropický podnebný pás
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jméno autora výukového materiálu
Zeměpis – podnebí Afriky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
PODNEBÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Afrika - podnebí Autor Mgr. Robert Jiran

Afrika – podnebí, fauna a flóra Zeměpis pro 7. ročník Učebnice fraus Afrika – podnebí, fauna a flóra . Fraus str. 20 - 21 . Afrika – Podnebí . Klimatické oblasti . Teplotní a srážkové poměry . Fauna . Flóra . Opakování podle obrázků . Opakování

Podnebí Afriky je určeno Afrika – podnebí Podnebí Afriky je určeno 1) polohou pevniny v tropických šířkách (jen malé části na severu a jihu zasahují do subtropů a v některých vysoko položených místech je podnebí mírné nebo chladné), 2) velkým slunečním zářením, neboť Afrika ze všech kontinentů obdržuje nejvíce přímého slunečního záření a díky tomu je nejteplejším kontinentem, 3) tvářností kontinentu, tj. vysokými okraji africké tabule a pánvemi v jejích vnitřních částech, mnohem větší šírkou severní než jižní části, malou horizontální členitostí, výškovými rozdíly mezi Vysokou a Nízkou Afrikou, 4) studenými mořskými proudy (Kanárský a Benguelský v Atlantiku, sezónní Somálský proud v Indickém oceánu) způsobujícími ariditu pobřežních oblastí.

KLIMATICKÉ OBLASTI - práce s atlasem Rovníkové pásmo se vyznačuje rovnoměrným ročním průběhem teploty, doby dešťů jsou dvě (na začátku a konci léta). Srážky padají v podobě lijáků vždy odpoledne. Srážky jsou vyšší než výpar, díky čemuž je oblast velmi vlhká. Oblast monzunového podnebí v Guineji je velmi podobná rovníkovému pásmu. Srážky jsou oproti rovníkovému pásmu ještě vydatnější (2 000 mm za rok); oblast je totiž pod vlivem vlhkého jihozápadního monzunu po celý rok. Pásmo súdánského podnebí neboli velké pásmo monzunů se vyznačuje úbytkem srážek, splynutím dvou dešťových dob v jednu, menší vlhkostí vzduchu a zvýšenou teplotou. V zimě nastává obdobísucha, které je velmi dlouhé. Horské klima Etiopské vysočiny se vyznačuje mnohem větším množstvím dešťů než v Súdánu. Deště jsou přinášeny monzuny od Atlantiku. Klima je značně ovlivňováno nadmořskou výškou. Konžský prales

Oblast monzunů jižní polokoule Oblast monzunů jižní polokoule. Monzuny se projevují jen ve středu a na východě jižní poloviny Afriky, avšak rysy monzunového klimatu nejsou tak zřetelně vyjádřeny. Pásmo saharského podnebí neboli velké pásmo pasátů se rozkládá od Atlantiku po Rudé moře. Proudí sem trvale suchý kontinentální vzduch severovýchodního pasátu, který znemožňuje přístup vlhkých větrů protivného směru. Počasí je stálé, suché a teplé, ale s velkými amplitudami teplot. Výpar značně převyšuje srážky (v průměru zde spadne 20 až 60 mm srážek za rok). Pásmo pasátů jižní polokoule. Společným znakem jinak rozmanité oblasti (suché pouště Namib a Kalahari. Hlavním srážkovým obdobím je léto, stejně jako ve velkém pásmu pasátů na severu. Subtropické pásmo. V létě je zde suché počasí s vysokou teplotou; deště se vyskytují v zimě. Jihozápadní Kapsko má zimní deště jako africké Středomoří. Sahara

Voda pro všechno

Teplotní poměry Srážkové poměry Africké podnebí se vyznačuje velkými teplotními rozdíly denními, zatímco měsíční teplotní rozdíly jsou malé (s výjimkou subtropů). Nejteplejší je v Africe severní pouštní oblast (konkrétně západní a jižní Sahara, severozápadní Súdán, eritrejské pobřeží Rudého moře), kde některá místa mají průměrnou červencovou teplotu skoro 40 °C. Absolutní teplotní maximum bylo naměřeno v libyjské Azízíji (u Tripolisu), a to 58 °C. V okolí rovníku nedochází během roku k velkým tepelným výkyvům. Na Sahaře noční teploty klesají někdy až pod bod mrazu; při pobřeží se uplatňuje zmírňující vliv moře, takže roční amplitudy jsou tam menší než uvnitř kontinentu (13 až 14 °C). Všeobecně jižní část kontinentu má v zimě vyšší a v létě nižší teploty než část severní. Srážkové poměry Množství srážek určují zvláštnosti tlaku a proudění vzduchu, rozdělení teploty a vlastnosti reliéfu. Množství srážek se liší jednak podle polohy a jednak podle ročních období. Nejvíce srážek dostává v Africe oblast Guinejského zálivu, kde díky proudění stále vlhkých vzdušných mas roční srážkové úhrny dosahují hodnoty 3 000 mm. Velmi suchými místy jsou Sahara, Somálsko (100 mm srážek za rok) nebo Keňa, jejíž pláně díky poloze v závětří a kondenzátorům deště obdržují jen 400 až 600 mm srážek za rok.

Fauna Poznáte je ? Které zvíře tam nepatří?

Ani sem jedno zvíře nepatří.

SURIKATY

Flóra Akacie Straček Aloe Kávovník Baobab

Datlovník Pryšec

Co je za místa na obrázcích? 1. 2. 3. Kalahari Guinejský záliv Gíza - Egypt

Opakování Co určuje podnebí Afriky? Jmenuj čtyři zvířata africké savany. Vyjmenuj dvě africké pouště. Kde je v Africe nejvíce srážek? Je pravda, že je v subtropickém pásu v létě málo srážek a v zimě naopak? 1. Poloha, Slunce, mořské proudy, tvar krajiny, nadmořská výška, 2. Slon, lev, gepard, nosorožec, zebra, žirafa 3. Sahara , Kalahari 4. Guinejský záliv 5. Ano Vendula76