Tvorba a realizace programu výuky moderních komunikačních technologií na SŠ informatiky a spojů Brno Projekt ESF Realizační tým: odborní učitelé SŠ informatiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Počítačové sítě Přenosová média
LAO - průmyslové systémy s.r.o.
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Jihomoravském kraji
Řešení optických systémů pro zákazníky (trubičkový systém)
První krok do vláknové optiky
Měřící metody pro optickou distribuční síť
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Projekt In-TECH 2 Ivan.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Měření optický reflektometrem PON
Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Projekt empirického výzkumu
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno – P8
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Proč mapovat aktuální stav optické sítě
Cesta k modernímu vzdělávání
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKT: Rozvoj klíčových kompetencí zaměstnanců členských podniků sdružení KPKV, reg. č. CZ.1.04/1.1.06/ Období realizace: 1.
IFD – Intelligent Fibers Documentation
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
Západočeská univerzita v Plzni Partner pro SOČ v Plzeňském kraji? Irena Vlachynská, Karel Jedlička Seminář pro autory SOČ, , Plzeň.
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Rozčlenění nákladů na výstavbu FTTH sítí
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Dokumentace „skelnatění“ sítě
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Optický přenosový systém
Výstavba otevřených optických sítí první zkušenosti
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Optické kabely.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.10/ Číslo prioritní osy: 7.1 Celková výše finanční podpory: ,92 Kč Částka ESF: ,93 Kč Křížové financování:
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Autor: Radim Oliva Vedoucí práce: Ing. Ladislav Beránek, CSc., MBA
... umění optické komunikace PROFiber Networking s.r.o. se jako bývalá divize Vláknové optiky MIKROKOM s.r.o. opírá o tradici 15tiletého působení v oboru.
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií INVESTICE DO ROZVOJE.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
ZF2/5 Polovodičové optické prvky
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Optoelektronika VY_32_INOVACE_pszczolka_ Další spojovací prvky Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám.
Optoelektronika VY_32_INOVACE_pszczolka_ Opakování Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Optické přenosové cesty.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj, státním rozpočtem České republiky a státním rozpočtem Slovenské republiky Metodické.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
1 PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ Radim Chmelík.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Vysoké učení technické v Brně
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Josef Dulínek
Název operačního programu:
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Tvorba a realizace programu výuky moderních komunikačních technologií na SŠ informatiky a spojů Brno Projekt ESF Realizační tým: odborní učitelé SŠ informatiky a spojů Brno Odborný gestor : MIKROKOM, s.r.o. Realizace: 11/2006 - 06/2008

Financování a cíl projektu Evropský sociální fond a státní rozpočet České republiky Cíl: získání kompetencí a praktických dovedností absolventů technických oborů školy v oblasti optických přístupových sítí Financování a cíl projektu

výukové programy včetně metodiky učební texty pracovní sešit Výstupy projektu: výukové programy včetně metodiky učební texty pracovní sešit cvičná přístupová síť včetně 10-ti pracovišť pro nácvik praktických dovedností instruktážní DVD Výstupy projektu

analýza učebních dokumentů A tvorba učebních textů A Aktivity projektu: analýza učebních dokumentů A tvorba učebních textů A tvorba pracovního sešitu A projekt cvičné přístupové sítě U výstavba cvičné přístupové sítě N ověřování praktických úloh N tvorba pracovního sešitu A tvorba instruktážního DVD A Aktivity projektu

tisk pracovního textu N ověřování výukových programů N Aktivity projektu: tisk učebních textů N tisk pracovního textu N ověřování výukových programů N závěrečná konference k projektu N Aktivity projektu

Obsah učebního textu úvod do optiky z hlediska fyziky vysvětlení šíření světla optickým vláknem bezpečnost práce v optických komunikacích druhy optických vláken

přenosové parametry OV materiálové ztráty výroba OV Obsah učebního textu přenosové parametry OV materiálové ztráty výroba OV materiály pro výrobu OV konstrukce optických kabelů

trubky pro optické kabely mikrotrubičková technologie Obsah učebního textu trubky pro optické kabely mikrotrubičková technologie mikrokabelážní technologie komponenty spojování OV - rozebíratelné - konektory - spojky - nerozebíratelné - trvalé spoje

- příprava optického vlákna - příprava svařovacího aparátu dle manuálu Obsah učebního textu Obsah učebního textu postup při svařování - příprava optického vlákna - příprava svařovacího aparátu dle manuálu - proces svařování - kontrola sváru - uložení do spojky optické spojky - rovné - hrncové

zdroje a detektory optického záření - dva základní typy: LED Obsah učebního textu zdroje a detektory optického záření - dva základní typy: LED LD – laserová dioda - spektrální šířka - vyzařovací charakteristika - použití

optické přístupové sítě FTTx - optika v metropolitní přístupové síti Obsah učebního textu optické přístupové sítě FTTx - optika v metropolitní přístupové síti - parametry v OAN - komponenty

měření optických parametrů v optických sítích - kontinuita Obsah učebního textu měření optických parametrů v optických sítích - kontinuita - měření útlumu - měření pomocí OTDR - vyhodnocení naměřených hodnot - zpráva

Obsah pracovního sešitu Pracovní sešit bude obsahovat praktické části, nutné pro montáž dané optické trasy výběr kabelů rozpoznání kabelů svařování OV konektorování měření komponentů měření montážní trasy práce na montážní stěně

Návrh sítě P2P P2MP Účastnický rozvaděč Hlavní rozvaděč (CO) Svar Účastnický rozvaděč Mechanická spojka Hlavní rozvaděč (CO) Konektor Konektorové spojení Pigtail Mikrotrubička HDPE trubka Optické vlákno Vláknová rezerva (1 – 3 km) Délka cca 10 m Vláknová rezerva P2P Svar s různými útlumy (3 – 10 dB) Místo pro vytvoření ohybu Y/T odbočný člen P2MP Patch panel Délka cca 2 m Délka cca 10 m Kazeta se svarem Splitter

Cvičná přístupová síť obě topologie P2P a P2MP (PON) délka vláken (CO – účastník) 1 až 3 km možnost „umělého“ vložení ohybu vlákna možnost změny konfigurace sítě Umožňuje seznámení a získání praktických dovedností s: výstavbou optické přístupové sítě mikrotrubičkovou technologií zafukováním (zatahováním) optických vláken a trubiček instalací optického rozvaděče spojováním optických vláken (svařováním, mechanickými spojkami, konektory) měřením optických tras přímou metodou a metodou OTDR (možnost porovnání výsledků topologie P2P a P2MP)

Děkujeme za pozornost ! Přijměte pozvání na odbornou konferenci u příležitosti zakončení projektu v červnu 2008 www.sosinformatikybrno.cz záložka PROJEKTY ESF marie.potuckova@sosinformatikybrno.cz petr.mazuch@sosinformatikybrno.cz