CELKOVÉ NÁKLADY STAVBY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek - pořízení.
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_OCEŇOVÁNÍ.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ROZPOČTOVÁNÍ.
zpracovaný v rámci projektu
Projekt: Učíme se podnikat - rozvoj kompetencí k podnikání u žáků v počátečním vzdělávání, reg.č.: CZ.1.07/1.1.38/ Modul: Účetnictví a daně Téma:
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Náklady životního cyklu stavby
Ing. Jana Korytárová, Ph.D.
Náklady ve stavebnictví Propočet celkových nákladů stavby
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám 1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_015.
Přednáška 2 (kombi, CŽV) Oceňování projektových prací a inženýrských činností. Oceňování rozpočtářských prací.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Příprava rozpočtu a řízení projektu Prusinovice, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí“
pro integrovaný projekt
Dlouhodobý majetek Charakteristika, členění, oceňování
Ekonomika investic.
Nákladové metody oceňování majetku
Celkové náklady stavby
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek - oceňování Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Řízení nákladů a ceny stavby
Účetní odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Náklady životního cyklu stavby
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_264.
Ekonomika a management
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rezervy na opravu hmotného majetku Podmínky (součást daňových výdajů) -Jedná se o opravu HM odpisovaného déle jak 5 let -Jde skutečně o opravu nikoliv.
Výkaz výměr Rozpočet Oceňovací podklady
Majetková (a kapitálová) struktura podniku
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Naklady a jejich členění
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název předmětu : Rozpočtování staveb Identifikace předmětu : Bc./Oceňování majetku - PRA_OMP, PRA_OMK Cíle předmětu: Základní teorie a praktické postupy.
Propočet: stanovení orientační ceny stavebního objektu a stavby
Zařízení kapitola rozpočtu 3 Jiří Haken 1.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Jednání řídícího výboru - Modernizace KNL
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
ZIMNÍ STADION JIHLAVA REKONSTRUKCE. KOORDINAČNÍ SITUACE.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Katedra elektrotechniky
Seminář pro žadatele Výzva MAS č. 2 PRV
Celkové náklady stavby
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Staveniště a zařízení staveniště
Celkové náklady stavby
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Cena stavebního objektu
INFRASTRUKTURA PRO VZDĚLÁVÁNÍ
INFRASTRUKTURA PRO VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

CELKOVÉ NÁKLADY STAVBY

Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů stavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká díla J. Ostatní náklady Celkovými náklady stavby jsou veškeré náklady a výdaje investora související s jejím pořízením. Ve stádiu studie realizace projektu se sestavuje takzvaný propočet celkových nákladů, který obsahuje následující oddíly: VIZ FOLIE

Celkové náklady stavby A. Stavební objekty Stavba SO1 ZRN 1 SO2 ZRN 2 SOn ZRN n B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká díla J. Ostatní náklady PROPOČET POLOŽKOVÝ ROZPOČET Náklady na stavební objekty se nazývají základními rozpočtovými náklady a jejich výše se určuje pro jednotlivé stavební objekty (SO1 SO2….). Jednotlivé stavební objekty tvoří stavbu. Jednou z možností stanovení výše základních rozpočtových nákladů je využití technickohospodářských ukazatelů (THU), které každoročně vydává ÚRS Praha a.s.. Technickohospodářské ukazatele jsou nástrojem pro tvorbu kvalifikovaných propočtů a odborných odhadů cen staveb v předprojektové fázi výstavby, pro řešení developerských projektů i pro stanovení honorářů za architektonické a inženýrské práce. Jejich výhodou je snadné a rychlé využití. Z opačného pohledu jejich vypovídající hodnota je nižší než při tvorbě rozpočtů. Technicko-hospodářské ukazatele jsou nástrojem pro odhad cen a podkladem pro developerské rozhodování. Používají se ve fázi, kdy nemáme k dispozici dostatečné množství podkladů pro tvorbu rozpočtu a přesto chceme znát alespoň rámcově cenu stavby a její budoucí charakteristiky.

Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů výstavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká dila J. Ostatní náklady Stavební objekt ZÁKLADNÍ ROZPOČTOVÉ NÁKLADY STAVEBNÍCH OBJEKTŮ Stavba Stavební objekt 1 SO1 (administrativní budova) ZRN1 Stavební objekt 2 SO2 (vodovodní přípojka) ZRN2 Stavební objekt 3 SO3 (kanalizační přípojka) ZRN3 Stavební objekt n SOn (parkovací stání) ZRN4 CELKOVÉ ZÁKLADNÍ ROZPOČTOVÉ NÁKLADY STAVBY CZRN Náklady na stavební objekty se nazývají základními rozpočtovými náklady a jejich výše se určuje pro jednotlivé stavební objekty (SO1 SO2….). Jednotlivé stavební objekty tvoří stavbu. Jednou z možností stanovení výše základních rozpočtových nákladů je využití technickohospodářských ukazatelů (THU), které každoročně vydává ÚRS Praha a.s.. Technickohospodářské ukazatele jsou nástrojem pro tvorbu kvalifikovaných propočtů a odborných odhadů cen staveb v předprojektové fázi výstavby, pro řešení developerských projektů i pro stanovení honorářů za architektonické a inženýrské práce. Jejich výhodou je snadné a rychlé využití. Z opačného pohledu jejich vypovídající hodnota je nižší než při tvorbě rozpočtů. Technicko-hospodářské ukazatele jsou nástrojem pro odhad cen a podkladem pro developerské rozhodování. Používají se ve fázi, kdy nemáme k dispozici dostatečné množství podkladů pro tvorbu rozpočtu a přesto chceme znát alespoň rámcově cenu stavby a její budoucí charakteristiky.

ZRN = cena za m.j. x počet m.j. Propočet Použití - Při stanovení předběžných nákladů z pohledu investora - Používá se v počáteční fázi rozhodování - Neexistuje podrobná projektová dokumentace Způsob výpočtu - Jedná se o předběžnou cenu stanovenou podle rozsahu a druhu objektu - Zpravidla se stanovuje pomocí Technicko hospodářských ukazatelů (THU) ZRN = cena za m.j. x počet m.j.

Propočet Ukázka THU

Propočet Ukázka THU

Propočet Stavební objekt PŘÍKLAD Vypočtěte celkové základní rozpočtové náklady stavby, která se skládá ze dvou stavebních objektů: SO1 budova pro tělovýchovu zděná z cihel o velikosti 3000 m3 SO2 vodovodní přípojka DN 300mm ocelová 10m SO1 ZRN so1 = 3000 m3 * 4700 = 14 100 000 Kč bez DPH SO2 ZRN so2 = 10 m * 9100 = 91 000 Kč bez DPH CZRN stavby = ZRNso1 + ZRNso2 = 14 100 000 + 91 000 = 14 191 000 Kč bez DPH

Propočet Ukázka THU

Propočet Ukázka THU

Podklady http://www.stavebnistandardy.cz/

Celkové náklady stavby F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká dila J. Ostatní náklady Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů výstavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory Projektové a průzkumné práce ZAHRNUJE NÁKLADY - Studie - Všechny typy projektové dokumentace - Výběr dodavatele - Autorský a technický dozor - Dokončení stavby MOŽNOSTI VÝPOČTU - Hodinové sazby - Procentuální sazba - Podle Honorářového řádu - Podle sazebníku UNIKA - Jiným způsobem

Celkové náklady stavby F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká dila J. Ostatní náklady Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů výstavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory Projektové a průzkumné práce UKÁZKA HODINOVÝCH SAZEB

Celkové náklady stavby F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká dila J. Ostatní náklady Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů výstavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory Projektové a průzkumné práce UKÁZKA VÝPOČTU PODLE HONORÁŘOVÉHO ŘÁDU Rozdělení Pozemní stavby, Inženýrské stavby, Technologické stavby Princip jako % z CZRN Postup 1. Zatřídění do honorářových zón – podle složitosti stavby I–V HZ 2. Určení procenta – z tabulky 3. Výpočet výkonových fází – jako % z celkového honoráře

Celkové náklady stavby F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká dila J. Ostatní náklady Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů výstavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory Projektové a průzkumné práce HONORÁŘOVÉ ZÓNY Pozemní stavby

Celkové náklady stavby F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká dila J. Ostatní náklady Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů výstavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory Projektové a průzkumné práce TABULKA PRO URČENÍ PROCENTA

Celkové náklady stavby F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká dila J. Ostatní náklady Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů výstavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory Projektové a průzkumné práce VÝKONOVÉ FÁZE

Celkové náklady stavby F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká dila J. Ostatní náklady Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů výstavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory Projektové a průzkumné práce PŘÍKLAD S jak velkými náklady je třeba počítat na autorský a technický dozor při výstavbě polikliniky, jejíž celkové základní rozpočtové náklady činí 30 mil. Kč. 1. Honorářová zóna III HZ 2. Určení procenta celkového honoráře 3. Určení výkonové fáze 9,58% z 30 mil. = 2 874 000 Kč 11% z 2,874 mil. = 316 140 Kč

Celkové náklady stavby F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká dila J. Ostatní náklady Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů výstavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory Náklady na umístění stavby - NUS (Vedlejší rozpočtové náklady – VRN) ZAHRNUJE NÁKLADY - provozní a sociální zařízení staveniště - územní vlivy - mimořádně ztížené pracovní prostředí - ostatní VÝPOČET - jako % z CZRN stavby - % je závislé na velikosti stavby - pohybuje se okolo 5% (čím větší stavba tím menší %)

Celkové náklady stavby F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká dila J. Ostatní náklady Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů výstavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory Rezerva - Zahrnuje nepředvídané náklady, má charakter jisté pojistky VÝPOČET - jako % z CZRN stavby - 4 – 7 % pro novostavby - 5 – 10 % pro rekonstrukce - 13 – 18 % při obnově kulturních památek - do 20 % pro podzemní objekty

Celkové náklady stavby F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká dila J. Ostatní náklady Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů výstavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory Provozní soubory - Zahrnuje náklady na stroje, zařízení, nářadí a inventář, jestliže odpovídají pojmu technologické zařízení a jestliže představují provozní soubor, dále náklady na jejich montáž včetně mimostaveništní dopravy. - Např. montážní a stáčecí linky

Celkové náklady stavby F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká dila J. Ostatní náklady Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů výstavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory Stroje, zařízení a inventář investiční povahy - Zahrnuje náklady na stroje, zařízení, nářadí a inventář, jestliže mají charakter investičního majetku a jestliže nejsou součástí provozních souborů nebo stavebních objektů. Do celkových nákladů se zahrnují náklady na jejich dopravu, na jejich osazení a umístění. - Stroje a zařízení jehož cena pořízení je nad 40 000 Kč a doba užívání je delší než 1 rok.

Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů výstavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká dila J. Ostatní náklady Náklady hrazené z provozních prostředků - Do této skupiny se zahrnují všechny náklady uhrazené z provozních prostředků, které je třeba vynaložit s budovanou investicí. Jsou to zejména náklady na vybavení budovy pro konečný provoz. - Např. nábytek, počítače, vybavení tělocvičen, hotelů apod.

Celkové náklady stavby Rozdělení celkových nákladů výstavby A. Stavební objekty B. Projektové a průzkumné práce C. Náklady na umístění stavby D. Rezerva E. Provozní soubory F. Stroje, zařízení a inventář investiční povahy G. Náklady hrazené z provozních prostředků H. Nehmotný investiční majetek I. Umělecká díla J. Ostatní náklady Celkové náklady stavby Nehmotný investiční majetek - Náklady na nákup pozemku a budovy Umělecká díla - Zahrnuje náklady na umělecká díla a muzejní předměty, pokud jsou neoddělitelnou součástí staveb. Ostatní náklady - Odvody, daně, poplatky, vytýčení stavby, náklady na patenty a licence, náklady za vynětí ze zemědělského půdního fondu apod.