Grafický editor GIMP (5) použití režimu vrstev Součet „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafický editor GIMP (4) a zase vrstvy - režimy krytí Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk „Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Advertisements

Vzájemná poloha kružnice a přímky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (1)  úvod  seznámení s programem  výběry  práce se schránkou Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (10)
Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt... „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (13)
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konstrukce trojúhelníku
Grafický editor GIMP (3)
Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy
Grafický editor GIMP (8) Úpravy fotografií – aneb ne vždy se nám barevná fotografie podaří nebo se nám lépe hodí černobílá „Dostupné z Metodického portálu.
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy Grafický editor GIMP (14) „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Grafický editor GIMP (13)
Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů
Grafický editor GIMP (9)
Grafický editor GIMP (1)
Grafický editor GIMP (10) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kreslíme vektorovou grafiku (4) Kopírování objektů Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Grafický editor GIMP (6)
Grafický editor GIMP (7)
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Kreslíme vektorovou grafiku (6) Práce s textem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Grafický editor GIMP (2)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (3)
Grafický editor GIMP (2)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Úloha - tlačítko VY_32_INOVACE_GR_783. TLAČÍTKO Zadání - vytvořte obrázek tlačítka GIMP: Postup: 1. Vytvoříme nový soubor o velikosti 88 x 31 pixelů,
Převod na černobílou fotografii VY_32_INOVACE_GR_792.
Grafický editor GIMP (5) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Grafický editor GIMP (9)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (2) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
VY_32_INOVACE_GR_789 CD- OBAL. Zadání: vytvořte obal na CD použijte 5 fotografií (každou v samostatné vrstvě) vložené obrázky upravte pomocí nástrojů.
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Grafický editor GIMP (4) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  režimy krytí vrstev Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (3)  a zase vrstvy  použití masky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Kreslíme vektorovou grafiku (1) v programu Zoner Callisto
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Grafický editor GIMP (6) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Obrázky po stole VY_32_INOVACE_GR_790. OBRÁZKY ROZHÁZENÉ PO STOLE Zadání: Uspořádejte obrázky tak, aby působily jako náhodně rozházené po stole. Obrázkům.
Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu
PIXLR ‒ ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (5) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Grafický editor GIMP (7) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  úprava kácejících se linií, horizontu  klonovací razítko Dostupné z Metodického.
Grafický editor GIMP (1)
Grafický editor GIMP (2)
Grafický editor GIMP (13)
Grafický editor GIMP (3)
Kreslíme vektorovou grafiku (6)
Grafický editor GIMP (2)
Grafický editor GIMP (8)
Grafický editor GIMP (12)
Grafický editor GIMP (10)
Grafický editor GIMP (9)
Grafický editor GIMP (5)
Grafický editor GIMP (6)
Histogram VY_32_INOVACE_GR_787.
Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk
Kreslíme vektorovou grafiku (2)
Grafický editor GIMP (5)
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Grafický editor GIMP (6)
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Transkript prezentace:

Grafický editor GIMP (5) použití režimu vrstev Součet „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“ Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk

• Úkolem je upravit fotografii jejíž část je podexponovaná (část v podloubí). K tomu může posloužit úprava pomocí vrstev, jejich režimů a masek. Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státího rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

1. krok „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“ Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk • Otevřeme fotografii (najdete ji ke stažení ZDE), duplikujeme vrstvu Pozadí. • Duplikované vrstvě nastavíme režim překrývání na hodnotu Součet. Dojde k výraznému projasnění obrázku. (Na ilustračním obrázku je pro srovnání vyznačen původní vzhled trojúhelníkovým výřezem)

2. krok „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“ Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk • dosáhli jsem sice projasnění ale za cenu přesvícení jiných částí fotografie. • Nyní proto maskou vrstvy odfiltrujeme přesvícené části tak, že je zprůhledníme a místo nich bude vidět spodní vrstva, tedy původní fotografie. • Takto vytvořená maska již částečně filtruje "přeexponované" oblasti protože původně světlé oblasti ve vrstvě s duplikátem se po inverzi masky stanou průhlednými.

3. krok „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“ Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk • Aby byly přechody mezi jednotlivými vrstvami výraznější je zapotřebí šedou masku převést na černobílou - nástroj Barvy... Práh nebo nástroj Úrovně který umožňuje lepší kontrolu nad výsledkem a výsledku v masce zůstanou vyhlazené okraje. • Nejdřív si ale zobrazíme masku vrstvy - přesuneme se do okna vrstev, stiskneme Alt a klepneme levým tlačítkem na její náhled.

4. krok „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“ Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk • Použití nástroje Úrovně - aktivujeme ho v menu Barvy... Úrovně Tento nástroj nám dovolí pomocí histogramu nastavit černý, bílý a střední šedý bod obrázku. Nastavuje se pomocí tří malých šipek pod histogramem nadepsaným Vstupní úrovně. (V podstatě k sobě přibližujeme šedý a bílý bod – výsledek záleží hodně na zkoušení různých možností nastavení u každé konkrétní fotografie.

„Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“ Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk • Když nyní náhled na masku vypneme (Alt + klepneme na náhled v okně vrstvy) objeví se obrázek, jehož stíny jsou projasněny. Subjektivně můžeme výsledek vylepšit, když masku mírně rozostříme (Filtry...Gaussovo rozostření). Stačí 3 px.

Úkol: Vyzkoušejte výše uvedený postup na několika fotografiích. Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

Příště: Práce s textem Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Použitá literatura: VYBÍRAL, Josef. GIMP : Praktická uživatelská příručka. 2. aktualiz. vyd. Brno : Computer Press, a.s., s., CD. ISBN Použité fotografie: autor © Jaroslav Zavadil LOGO Wilbera : Tuomas Kuosmanen (tigert.gimp.org/gimp)tigert.gimp.org/gimp „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“