VY_32_INOVACE_In 6.,7.01 Práce s oknem, nastavení Anotace: Žák se seznámení s druhy oken, jejich funkcemi, částmi a možnostmi. Ve cvičení a procvičování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlavní panely, spouštění panelu, tlačítko start
Advertisements

Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Vzdělávací oblast: Informatika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Používání hlavního panelu
Práce s okny.
Klávesové zkratky pro práci s okny
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Identifikátor materiálu: EU
Operační systém MS Windows xp
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
PROSTŘEDÍ POČÍTAČE okna Obsah : • Pracovní plocha • Okna • Dialogové okno • Úkoly.
VY_32_INOVACE_59_Zoner_Callisto4_I. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
VY_III/2_INOVACE_34_Práce s oknem ve Windows Práce s oknem ve Windows Miroslav Kaňok.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Windows 7 – hlavní panel, základní nastavení Hlavní panel – funkce Aero.
Zkratky.
Počítač – základní ovládání Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_pocitac_ovladani Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
Buňka – typy buněk, formát buňky
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Hlavní panel spuštěné programy
VY_32_INOVACE_In 6.,7.15 Grafy - vytvoření základních typů grafu Anotace: Žák se seznámí s tvorbou grafu a jeho formátováním v programu MS Excel 2010.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Textový procesor Open Office, Writer VLOŽENÍ TABULKY, ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Textový procesor, textový.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_E3-13 KRESLÍME RASTROVOU GRAFIKOU I. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ZÁŘÍ 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU KRESBY RASTOVOU.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
Klávesnice 1. část Vstupní zařízení.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.11 Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače Anotace: V prezentaci se žák seznámí se základními typy.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.17 PowerPoint – snímky
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Styly písma - vytvoření vlastního stylu, zápatí a záhlaví stránek
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.
Vzhled a přizpůsobení I
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_11.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.19 PowerPoint - Vkládání grafických objektů Anotace: Žák se seznámí se zásadami vkládání grafických objektů jako fotek, klipartů.
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_14.
Popis a ovládání Plocha I
WINDOWS VISTA.
INFORMATIKA 8 Kopírování souborů III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_09.
EXCEL 2010 Popis prostředí – 3. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
WORD 2010 Popis prostředí – 2. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Anotace Žák se seznámí s prostředím aplikace MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Orientuje se v prostředí aplikace MS Word Speciální.
Windows 7 Popis a ovládání Plocha II. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Mgr. Karel FischerOkno1Okno Vše ve Windows se spouští do oken. Každé okno se skládá z jednotlivých prvků : Titulkový pruh – slouží k optickému rozlišení.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Přepínání mezi okny Lukáš Jelšina 1.A.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Přepínání mezi programy
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
OKNa/ práce s oknem ve windows
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Tvoření složek a zástupců
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_In 6.,7.01 Práce s oknem, nastavení Anotace: Žák se seznámení s druhy oken, jejich funkcemi, částmi a možnostmi. Ve cvičení a procvičování dle prezentace pracuje na svém žákovském počítači, kde si zopakuje základní práce s okny. Žák rovněž využívá interaktivní tabuli. Vzdělávací oblast: Informatika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český Očekávaný výstup: Ovládá práci s počítačem (softwarem). Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: Druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Šestý ročník základní školy

Operační systém Windows Práce s oknem

Druhy oken 1.Okno programu - zobrazen dokument nebo program 2.Dialogové okno - do něj uživatel zadává informace (nápověda apod.), informace o stavu systému … Window = okno

Části okna

Funkce části okna Záhlaví - zobrazuje název dokumentu, programu, složky Tlačítka Minimalizovat, Maximalizovat a Zavřít - okno se skrývá, zvětšuje na celou obrazovku a zavírá Posuvník - umožňuje posouvat obsah okna, aby se zobrazily informace, které právě nejsou vidět Ohraničení a rohy - lze přetahovat ukazatelem myši a tak měnit velikost okna.

Přesunutí okna Nastavíme ukazatel myši na záhlaví okna. Stisknutím levého tlačítka a pohybem myši přetahujeme okno na požadované místo. Pak tlačítko myši uvolníme.

Uspořádání oken Okna můžeme na ploše uspořádat jakkoliv chceme. Windows nám umožňuje automaticky uspořádat okna třemi možnostmi. Okna na sebe, okna … nad sebe, okna … vedle sebe Ukazatel myši přesuneme na hlavní panel a klikneme pravým tlačítkem myši. Zobrazí se nám možnosti k automatickému uspořádání oken.

Změna velikosti okna Tlačítko Maximalizovat - kliknutím se okno zvětší na celou obrazovku. Stejný efekt docílíme tím, že dvakrát klikneme na záhlaví okna. Vyzkoušej si. Tlačítko Obnovit - kliknutím obnovíme původní velikost okna. Stejný efekt docílíme tím, že dvakrát klikneme na záhlaví okna. Vyzkoušej si. Změna velikosti okna - Obnovíme původní velikost okna a pak ukazatel myši posuneme na roh či okraj okna. Ukazatel myši se musí změnit na dvojitou šipku. Tahem a přidržením levého tlačítka myši měníme velikost okna. Vyzkoušej si.

Minimalizace a obnovení oken Klikneme-li v hlavním panelu na tlačítko aktivního okna, okno se minimalizuje. Okno se neztratí ani se nezavře, pouze zmizí z plochy tzv. „spadne“ do hlavního panelu. Po opětovném kliknutí na tlačítko v hlavním panelu, se okno obnoví. Okno minimalizujeme nebo obnovujeme i kliknutím na tlačítko minimalizovat v pravém horním rohu okna.

Zavření okna Nechceme-li již s oknem pracovat, můžeme jej zavřít. Dojde k odstranění z hlavního panelu i plochy. Okno zavřeme kliknutím na tlačítko Zavřít. Vyzkoušej si.

Přepínání mezi okny Při otevření více oken se snižuje přehlednost při práci s nimi. Každé okno má v hlavním panelu své tlačítko. Pokud se okno zobrazí před ostatní okna, říkáme, že je aktivní. Při uspořádání oken vedle sebe nebo nad sebe mohou být na ploše vidět i okna neaktivní. V takovém případě poznáme aktivní okno poznáme podle jeho záhlaví. Aktivní okno má záhlaví stejně jasné jako hlavní panel. Neaktivní okno má záhlaví méně jasné. To je důležité vědět, abychom věděli se kterým oknem zrovna pracujeme. Všimněte si tlačítek u okna aktivního a neaktivního v hlavním panelu. Je zde taky různý odstín aktivního a neaktivního okna.

Dialogové okno Toto okno nám pokládá otázky, dává nám vybrat možnosti nebo provést úkol nebo poskytuje informace. Dialogové okno se často zobrazí, když program nebo systém Windows potřebuje reakci uživatele, aby mohl pokračovat. Všimněte si, že některá dialogová okna nelze maximalizovat ani minimalizovat.

Cvičení Popiš základní části okna.

Použité prameny a literatura Dostupné z www: