1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikové informační systémy úvod
Advertisements

Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
SOFTWARE operační systémy
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
BI, e-commerce Ing. Jiří Šilhán. Úroveň informatiky.
ARCHITEKTURA IS KLASIFIKACE IS: TPS, MIS, EIS
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
programové vybavení počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Ing. Jiří Šilhán.  řízení a podpora spolupráce  správa dokumentů  správa dalších typů dat  správa obsahu - Content Management System (CMS)  řízení.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Ing. Jiří Šilhán.  představuje komplex aplikačního a základního software, technických prostředků, podnikových procesů a personálních zdrojů určených.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Programové vybavení počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Referát č.8 Daniela Venusová.
Základní pojmy 2. Hodina + 3. hodina. Informace: 1. data, která se strojově zpracovávají (údaje, hodnoty, čísla, znaky, symboly, grafy,... ) 2. vše co.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Programové vybavení počítače Programové vybavení je souhrn všech programů, které má výpočetní systém k dispozici.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Základy informatiky Aplikační SW Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1. Charakteristika IS Informační systém je soubor lidí, technických prostředků a metod, zabezpečujících sběr, přenos, uchování a zpracování dat za účelem.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Identifikátor materiálu: EU
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Základy informatiky Aplikační SW Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_45_Inf8_9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Programové.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_INF_612 Jméno autora: Mgr. Marie Kardová.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Operační systémy - úvod
Software počítače – opakování, rozdělení software
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SOFTWARE II Aplikační software.
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Operační systémy.
Transkript prezentace:

1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán

K LASIFIKACE Na klasifikaci programového vybavení se můžeme dívat z několika hledisek: podle oblasti, kterou pokrývají (z pohledu funkcí); podle rozsahu využití (podle toho, pro jak široký okruh uživatelů slouží)

P ODLE OBLASTI kterou programové prostředky pokrývají, je lze rozdělit do těchto hlavních skupin: základní software; prostředky podporující osobní informatiku; aplikační software (ASW).

P ODLE ROZSAHU VYUŽITÍ lze programové prostředky dělit na: programové prostředky pokrývající potřeby individuální práce jednoho uživatele; programové prostředky určené pro týmovou práci několika uživatelů

Z ÁKLADNÍ SOFTWARE Základní software zahrnuje programy, které jsou určeny pro přímé řízení počítačových zdrojů a vytváření podmínek, za kterých jsou zpracovávány jednotlivé uživatelské aplikace. Jedná se o vrstvu programů, které jsou nejblíže technickým prostředkům počítače. Vrstvy programového vybavení

Z ÁKLADNÍ SOFTWARE operační systémy nadstavby operačního systému – Nadstavby umožňují využívání operačního systému pomocí oken, nabídky a funkčních kláves, případně myši. U nadstaveb grafických, k tomu kromě podpory myši ještě navíc přistupují dialogová okna a používání ikon databázové systémy prostředky pro vývoj programů prostředky pro komunikaci

Z ÁKLADNÍ SOFTWARE middleware ( technologický software) - Middleware představují programové komponenty sloužící k zajištění spolupráce, zejména v modelu klient/server. pomocné programy – utility - Tato skupina sice vhodně doplňuje některé funkce operačních systémů, představuje však samostatně fungující programy. Patří sem např. nejrůznější diagnostické prostředky určené pro testování funkčnosti hardwarových komponent počítače nebo prostředky pro obnovu narušených souborů

P ROSTŘEDKY PRO PRÁCI KONCOVÉHO UŽIVATELE textové editory tabulkové procesory databázové systémy pro práci koncového uživatele programové prostředky pro podporu grafiky multimediální systémy DTP (Desk Top Publishing) Kancelářské systémy

A PLIKAČNÍ SOFTWARE – „ PROGRAMY PRO ORGANIZACE “ ASW pro úlohy typu TPS - Hlavním účele TPS je sledovat a řídit průběh jednotlivých transakcí. Jednotlivé úlohy typu TPS se liší podle použití v různých sférách hospodářství. Nejznámější skupinou softwaru je GIS. ASW pro úlohy typu MIS - Tyto úlohy tvoří většinou rozhodující část celého informačního systému. MIS se zaměřují na různé přehledy podle různých časových horizontů a podporují taktickou úroveň řízení. ASW pro úlohy typu EIS - Úlohy typu EIS tvoří určitou nadstavbu nad ostatními běžnými aplikacemi. Úlohy typu EDI - EDI je způsob výměny strukturovaných dat na základě dohodnutých standardů zpráv mezi jednotlivými obchodními partnery.