HALOGENY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v chemii52/CH10/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: HALOGENY Autor: Mgr. Eva.
Advertisements

Třídění směsí Homogenní (stejnorodé, roztoky) Heterogenní (různorodé)
HALOGENY.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Atomy, molekuly Částice.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Halogeny Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Dusík, fosfor.
Halogeny – prvky VII.A skupiny
Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými vlastnostmi Skupina s.
Halové prvky Halogeny.
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
VY_52_INOVACE_02/1/23_Chemie
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Halogenidy.
17 skupina.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_52_INOVACE_02/1/24_Chemie
Nekovy a polokovy Chemie 8. třída.
PaedDr. Ivana Töpferová
HALOGENY.
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Vlastnosti a použití Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 294, zpracovala Marie Kupková.
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Halogeny Mgr. Helena Roubalová
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Halové prvky /halogeny/
11.1 Halogeny, halogenidy a oxidační číslo.
Zástupci prvků skupin RZ
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Zlato, Stříbro Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: roč. Stručná anotace: Seznámení se základními.
OXIDY Kyslík patří mezi nejrozšířenější prvky.
Savci pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_19.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Brom a jod Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
RZ Prvky 1. Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými.
Halogeny a halogenidy.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
HALOGENY FLUOR, CHLOR, BROM, JOD.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
HALOGENY. Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků (mají 7 valenčních elektronů) Mezi halogeny patří: FLUOR CHLOR BROM JOD Vlastnosti halogenů: Jsou.
NEKOVY - HALOGENY chemie 8. ročník HALOGENY – HALOVÉ PRVKY prvky VII.A skupiny (17) F, Cl, Br, I jsou velmi reaktivní - vyskytují se pouze ve sloučeninách.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - halogeny O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Halogeny Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Halogeny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Zástupci prvků skupin RZ
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_52_INOVACE_08 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová  
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
Autor: Stejskalová Hana
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Halogény Prvky VII.A podskupiny.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Halogeny.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

HALOGENY

F , Cl , Br , I fluor chlor brom jod VII.A skupina název vznikl z latiny: hals – sůl gennao – tvořím … tvoří řadu sloučenin (solí) fluor chlor brom jod

Výskyt: vázané ve sloučeninách – soli (chloridy, bromidy, jodidy, fluoridy) chlor - v mořské vodě a pod zemí jako chlorid sodný NaCl (sůl kamenná) jod - v mořských řasách, v mořských rybách fluor - v nerostu kazivec

Společné vlastnosti: Nalep si tabulku a vyplň: tvoří vždy dvouatomové molekuly jedovaté látky zapáchající látky, leptají pokožku ochotně reagují s jinými prvky F2 Cl2 Br2 I2 Nalep si tabulku a vyplň:

– sublimuje fluor – žlutý plyn chlor – žlutozelený plyn – těžší než vzduch brom – tmavě červená kapalina jod – tmavě fialové krystalky – sublimuje

Použití: fluor – zvyšuje pevnost a odolnost zubní skloviny proti zubnímu kazu (zubní pasty) – sloučeniny fluoru - teflon chlor – dezinfekce pitné vody – čištění bazénů, nádrží – čistící prostředky (SAVO, …) – výroba plastů (PVC) – yperit – bojový plyn (1. světová válka)

brom - v lécích proti kašli (bromhexin) - fotografický papír pro černobílou fotografii jod - jodová tinktura (dezinfekce) - jodidové tablety - je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy (nedostatek jodu v potravě způsobuje nemoci štítné žlázy, poruchy růstu)

Opakování – opravte chyby v textu: Brom je jedovatá plynná látka. Při úniku chloru se ukryjeme v nejnižším patře budovy a dobře utěsníme okna. Na dezinfekci pitné vody se používá fluor. Chlor při zahřívání ochotně sublimuje. Pro správnou funkci štítné žlázy je nutný jod. Jeho bohatým zdrojem je bílé pečivo. Brom ničí bakterie a choroboplodné zárodky při dezinfekci bazénu. Oxidací spálených mořských řas získáme čistý chlor.

Řešení: Brom je jedovatá kapalná látka. Při úniku chloru se ukryjeme v nejvyšším patře budovy a dobře utěsníme okna. Na dezinfekci pitné vody se používá chlor. Jod při zahřívání ochotně sublimuje. Pro správnou funkci štítné žlázy je nutný jod. Jeho bohatým zdrojem jsou mořské ryby. Chlor ničí bakterie a choroboplodné zárodky při dezinfekci bazénu. Oxidací spálených mořských řas získáme čistý jod.

Zdroje: http://www.e-chembook.eu/wp-content/uploads/Halogeny.jpg otevřená galerie office.microsoft.com http://www.e-chembook.eu/wp-content/uploads/Halogeny.jpg http://mail.zsebenese.opava.cz/tabulka/na_1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Fluorite-191782.jpg/300px-Fluorite-191782.jpg http://kalendariky_baru.wbs.cz/bromhexin08.jpg http://www.nakupujzdrave.cz/fotky13326/fotos/gen320/gen_JOD.jpg http://www.juwital.com/antisept/images/antisept_souprava.jpg http://www.oskole.sk/userfiles/image/ch%C3%A9mia/halogeny/image004.jpg http://zmeny-skupenstvi.euweb.cz/chex_02.jpg http://jumk.de/mein-pse/fluor.jpg http://informacjenaukowe.re.pl/var/ifiles/84/f4/article_max_37d3e769befd8b2971a4546ae4e23b83.jpg