Neohebné slovní druhy nedají se „ohýbat“ (skloňovat/časovat)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zájmena - procvičování na test ČÁST ÚSTNÍ
Advertisements

Číslovky SKLOŇOVÁNÍ DVA, OBA, TŘI, ČTYŘI
Přídavná jména TVOŘENÍ TVARŮ
Číslovky DRUHY ČÍSLOVEK
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Podstatná jména pomnožná, hromadná, látková
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Podstatná jména obecná a vlastní (OPAKOVÁNÍ A PROCVIČOVÁNÍ)
Podstatná jména Mluvnické kategorie; konkrétní a abstraktní
Ohebné slovní druhy PROCVIČOVÁNÍ 1.ROZLIŠTE PŘÍDAVNÁ JMÉNA T/M/P.
Opakování.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
JAZYKOVÉ ROZBORY (+ PRACOVNÍ LIST)
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
SLOVNÍ DRUHY Autor: Mgr. Monika Dudová
Výukový materi á l zpracov á n v r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Š ablona: III/2 Č. materi.
Věta jednoduchá, souvětí
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
ZÁPOR SLOVNÍ, MLUVNICKÝ.
Přídavná jména pravopis koncovek
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
VĚTA JEDNODUCHÁ A SOUVĚTÍ
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Přísudek Zpracovala: Mgr
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Věty podle postoje mluvčího
stůl - pes - bída - zlost - láska -
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
OPAKOVÁNÍ ČÍSLOVEK (+ pracovní list)
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Hrátky s češtinou.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si s pomocí učitele zopakují podle učebnice, zápisů.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Přídavná jména DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN
SLOVNÍ DRUHY.
Za předpokladu použití psacích potřeb
V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM 2012 Registrační číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
Zájmena skloňují se druhy: osobní přivlastňovací ukazovací tázací
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ Můžeme slova ohýbat? hvě zdi čka pan el ák.
VY_32_INOVACE_ČJ.3.10 AnotaceMateriál slouží k procvičení a upevnění učiva o slovních druzích AutorMgr. Ivana Venglářová Očekávaný výstupUvádí příklady.
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Příslovce Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Monika Hřavová Název : VY_32_INOVACE_2A05Čj4_Slovní druhy
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Metodický list: Slovní druhy 1. část
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

Neohebné slovní druhy nedají se „ohýbat“ (skloňovat/časovat) příslovce (kde, kdy, dobře, velmi, proč atd.) předložky (v, z, do, u, bez, kolem, mimo atd.) spojky (že, když, aby, a, i, ani, ale atd.) částice (ano, ne, asi, prý, kéž, ať atd.) citoslovce (haf, mňau, vrrrrr, vrkú, bzzzzz atd.)

Procvičování 1.Z PŘÍDAVNÝCH JMEN TVOŘTE PŘÍSLOVCE, UTVOŘTE VĚTY A NAPIŠTE. tajemný - zřejmý - dobrý - dojemný - soukromý - zlý - krásný - nepříjemný - vysoký - tichý - loudavý - protáhlý - Např.: Zámek vypadal v noci tajemně.

Řešení 1.Z PŘÍDAVNÝCH JMEN TVOŘTE PŘÍSLOVCE, UTVOŘTE VĚTY A NAPIŠTE. tajemný - tajemně zřejmý - zřejmě dobrý - dobře dojemný - dojemně soukromý - soukromě zlý - zle krásný - krásně nepříjemný - nepříjemně vysoký - vysoce tichý - tiše loudavý - loudavě protáhlý - protáhle Např.: Zámek vypadal v noci tajemně.

Procvičování 2.DOPLŇTE SPRÁVNOU PŘEDLOŽKU. Babička vyhlédla _ okna. Automobily vyvážíme __ Německa, __ Chorvatska i __ vzdálenějších zemí. Olej _ vodou nepromícháš. __ silnicích často dochází _ nehodám. _ dálce zahřmělo. Zemědělci začali svážet _ pole úrodu. Zahrady _ noci zaplavila blesková povodeň. Včely poletovaly _ květu __ květ. _____ louku __ stavení běželo stádo koní.

Procvičování 2.DOPLŇTE SPRÁVNOU PŘEDLOŽKU. Babička vyhlédla z okna. Automobily vyvážíme do Německa, do Chorvatska i do vzdálenějších zemí. Olej s vodou nepromícháš. Na silnicích často dochází k nehodám. V dálce zahřmělo. Zemědělci začali svážet z pole úrodu. Zahrady v noci zaplavila blesková povodeň. Včely poletovaly z květu na květ. Přes louku ke stavení běželo stádo koní.

Procvičování 3.NAJDĚTE SPOJKY, PODTRHNĚTE, DOPLŇTE ČÁRKY. Do divadla se mnou půjde maminka a tatínek pro nás přijede autem. Bude-li pršet zůstaneme doma. V restauraci čekala dlouho a tak si objednala kávu. Nechtěl zůstat doma sám protože se bál. Všichni se báli že onemocní ale on dostal jen rýmu. Když bude svítit sluníčko půjdeme na koupaliště.

Řešení 3.NAJDĚTE SPOJKY, PODTRHNĚTE, DOPLŇTE ČÁRKY. Do divadla se mnou půjde maminka a tatínek pro nás přijede autem. Bude-li pršet, zůstaneme doma. V restauraci čekala dlouho, a tak si objednala kávu. Nechtěl zůstat doma sám, protože se bál. Všichni se báli, že onemocní, ale on dostal jen rýmu. Když bude svítit sluníčko, půjdeme na koupaliště.

Procvičování 4.NAHRAĎTE VE VĚTÁCH SLOVESA VHODNÝMI CITOSLOVCI. Slepice stále kvokala. Pes vrčel a štěkal, kočka mňoukala a krávy bučely. Kukačka kukala po celém lese. Zvonek u dveří stále zvonil a děda nervózně bouchal na dveře. Myslivec vystřelil z pušky, všichni se polekali a vrabci přeletěli ze stromu na strom. Jirka zlostně zabubnoval na bubínek.

Řešení 4.NAHRAĎTE VE VĚTÁCH SLOVESA VHODNÝMI CITOSLOVCI. Slepice stále kvok. Pes vrrrr a haf, kočka mňau a krávy búúúúú. Kukačka kuku po celém lese. Zvonek u dveří stále crrrr a děda nervózně buch buch na dveře. Myslivec bum z pušky, všichni se ááááá a vrabci frnk ze stromu na strom. Jirka zlostně bum bum na bubínek.

Digitální učební materiál: Autor: Mgr.Petra Adamčíková Stupeň a typ vzdělávání: 2.stupeň ZŠ Ročník: šestý Předmět: český jazyk Počet vyuč.hodin: 1 Škola : ZŠ a MŠ L.Kuby 48, 370 07 České Budějovice Vytvořeno: srpen 2011 Druh uč.materiálu – prezentace –Microsoft PowerPoint-výklad a procvičování Školní rok 2011/12 a dále Registrační číslo: 7_I_16_Čj

Zdroje Krausová,Z., Teršová,R.,Český jazyk 6 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia 1.vydání.Plzeň:Nakladatelství Fraus,2003.136s. ISBN 80-7238-206-3 Styblík,V., Čechová,M., Hauser,P., Hošnová,E.,Český jazyk pro 6.ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií 2.vydání.Praha: SPN , 2001.176s.ISBN 80-7235-148-6 Seifertová,A.,Cvičebnice k učebnicím českého jazyka pro 6.-9.ročník ZŠ 2.vydání.Hájek Studio BLUG 2006.207s.154-00-26