VY_32_INOVACE_ 07_ Rozmanitost přírody Počasí (SADA ČÍSLO 2)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 14_ Místo, kde žijeme Bezpečné přecházení
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 10_ Rozmanitost přírody Procházka lesem (SADA ČÍSLO 2)
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
VY_32_INOVACE_03_ Příprava na čtení (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_ 08_ Rozmanitost přírody Domácí zvířata (SADA ČÍSLO 2)
VY_32_INOVACE_07_Čtení slabik S, V, T (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_08_Čtení slabik J,P (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_ 04_ Lidé a čas Kalendář (SADA ČÍSLO 2)
VY_32_INOVACE_ 01_ Lidé a čas
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
VY_32_INOVACE_20_Hrajeme si s písmenky (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
VY_32_INOVACE_ 03_ Lidé a čas Roční období (SADA ČÍSLO 2)
VY_32_INOVACE_09_ čtení slov 1 (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_12_ Čtení slov s porozuměním 1 (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_ 16_hrajeme si, počítáme (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_20_Hrajeme si s geometrickými tvary (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_06_Čtení slabik (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_10_Sčítání a odčítání do 10 (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_ 05_ Lidé a čas Určování času (SADA ČÍSLO 2)
VY_32_INOVACE_12_Číslice 11 – 20 (SADA ČÍSLO 5)
Důležitá telefonní čísla
VY_32_INOVACE_ 19_Lidé kolem nás Volný čas (SADA ČÍSLO 2)
VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas
VY_32_INOVACE_17_Počítáme s obrázky (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_04_ Počet slabik (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_15_ Čtení vět s obrázky (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_18_Porovnávání čísel do 100 (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_16_ Rozvoj jazykových schopností 1 (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_07_Porovnávání čísel do 5 (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_18_ Rozvoj jazykových schopností 3 (SADA ČÍSLO 1)
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
VY_32_INOVACE_19_Geometrické tvary (SADA ČÍSLO 5)
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
VY_32_INOVACE_11_Porovnávání čísel do 10 (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_19_ Čtení slabik – pohádka (SADA ČÍSLO 1)
PROJEKT: Vzdělávací internetové kluby PROJEKT: Vzdělávací internetové kluby Jméno: Adéla Švehlová Jméno: Adéla Švehlová Téma: Příroda a já Téma: Příroda.
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
VY_32_INOVACE_11_ Čtení slov 3 (SADA ČÍSLO 1). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém.
VY_32_INOVACE_ 16_ Místo, kde žijeme Dopravní značky (SADA ČÍSLO 2)
VY_32_INOVACE_10_ čtení slov 2 (SADA ČÍSLO 1). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém.
VY_32_INOVACE_16_Čtení slov s di, ti, ni (SADA ČÍSLO 4)
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
ČLOVĚK A JEHO SVĚT VY_32_INOVACE_ 20_Lidé kolem nás
VY_32_INOVACE_14_ Čtení vět s porozuměním (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_13_ Čtení slov s porozuměním 2 (SADA ČÍSLO 1)
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
ČTENÍ VY_32_INOVACE_11_Hláska a písmeno ř,Ř, ch,Ch, čtení slabik a slov s písmeny Ř, Ch (SADA ČÍSLO 4)
VY_32_INOVACE_ 13_porovnávání čísel do 20 (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_19_Č tení s využitím alternativních metod čtení - zvířata (SADA ČÍSLO 4)
VY_32_INOVACE_01_ Příprava na čtení 1 (SADA ČÍSLO 1) (1) (2)
VY_32_INOVACE_02_ Příprava na čtení 2 (SADA ČÍSLO 1) (1) (2)
Roční období Název školy:
VY_32_INOVACE_17_Čtení slov s dě, tě, ně (SADA ČÍSLO 4)
VY_32_INOVACE_13_Čtení s využitím alternativních metod - oblečení (SADA ČÍSLO 4)
VY_32_INOVACE_ 15_číselné řady do 5 (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_20_Čtení s využitím alternativních metod čtení – hračky (SADA ČÍSLO 4)
VY_32_INOVACE_03_Sčítání do 5 (SADA ČÍSLO 5) INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém.
VY_32_INOVACE_08_ Číslice 6 – 10 (SADA ČÍSLO 5) INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém.
VY_32_INOVACE_04_ Odčítání do 5 (SADA ČÍSLO 5) INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém.
VY_32_INOVACE_14_Čtení slov s dvojhláskou ou, au (SADA ČÍSLO 4)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
EU_32_sada 2_07_PV_Počasí-koloběh vody_Duch
ROČNÍ OBDOBÍ Tereza Skálová.
Sada 1 MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: VY_32_INOVACE_02_PRVOUKA_PODZIM.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_ 07_ Rozmanitost přírody Počasí (SADA ČÍSLO 2) ČLOVĚK A JEHO SVĚT VY_32_INOVACE_ 07_ Rozmanitost přírody Počasí (SADA ČÍSLO 2)

INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: leden 2012 Ročník, pro který je VM určen: 1.– 6. ročník ZŠ speciální (možno použít i pro žáky starší – opakování probraného učiva) Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Učivo: kalendář přírody, 4 roční období, pozorování změn v přírodě a počasí, osvojování základních pojmů označujících sledované předměty a jevy Metodické poznámky: Výukový materiál slouží k seznámením s tématem Člověk a příroda hravou formou. Prezentace obsahuje jak výukovou část, tak i část vhodnou pro procvičení daného učiva. Použité zdroje: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, kliparty MS Office, MS powerpoint

Ahoj kamarádi! Tak tu máme další společné vyprávění. Dnes si budeme povídat o počasí a o přírodě. Příroda je všude kolem nás. Ťukni na žluté tlačítko a vzhůru za dalším vyprávěním.

Jestlipak víte, co je to kalendář přírody Jestlipak víte, co je to kalendář přírody? O kalendáři jsme si již povídali, když jsme mluvili o čase, ale co je kalendář přírody? Je stejný jako běžný kalendář? Dobře poslouchejte a brzy vše budete znát. Tak jak se planeta Země otáčí okolo Slunce, tak se střídají roční období. Se střídajícím se ročním obdobím se mění počasí a s ním i příroda.

Dokolečka dokola, planeta se točí, podívej se na přírodu! Od čeho máš oči? Oči ty mám na koukání, už to celé dobře znám. Jaro, léto, podzim, zima, zase přišly k nám. Střídají se dokola mění se nám květ. Stejně letos, stejně vloni, tohle je náš svět.

POČASÍ Tak jaké bude dnes počasí? Ťukni na jednotlivé obrázky a dozvíš se víc!

POČASÍ Když se ráno probudíme a podíváme se z okna, není to venku každý den stejné. Jednou je teplo a budí nás sluníčko, jindy je chladno až zima, nebo je obloha plná mraků, je bezvětří nebo fouká vítr. V létě jsou často bouřky, prší, někdy padají kroupy, můžeme pozorovat duhu. Na podzim bývá ráno mlha. V zimě padá sníh a je náledí. Tomu všemu se říká počasí. A my si teď budeme povídat, jak počasí vzniká a jaký má vliv na náš život.

JAKÉ JE DNES POČASÍ? Dnes je venku slunečno!

slunce Sluníčko nám svítí, všude plno kvítí. Kytičky i zvířátka, radují se z toho, že je naše sluníčko, pěkně rozehřálo. Bez sluníčka nebylo by, světla ani tepla, na Zemi by všude bylo, tma a pěkná zima.

slunce Bez Slunce by nebyl na Zemi žádný život. Všichni živočichové, člověk, rostliny, potřebují ke svému životu Slunce. Dává nám teplo a světlo. Pokud Slunce svítí, říkáme, že je slunečno. Lidé mají hned lepší náladu a celý svět je veselejší.

Co to vidím? Dnes je zataženo a vypadá to, že brzy začne pršet! JAKÉ JE DNES POČASÍ? Co to vidím? Dnes je zataženo a vypadá to, že brzy začne pršet!

mraky Když vidíme na obloze mraky, říkáme, že je zataženo. Neznamená to však, že Slunce nesvítí. Svítí, ale je schované za mraky a jeho paprsky nemají takovou sílu, aby se k nám dostaly. Někdy je pouze zataženo, jindy z mraků začne něco padat. Jestlipak víte co? No ano, je to voda.

DÉŠŤ Ťukni na koníčka, pomůže ti. Honem, deštník, zmoknu. Prší, prší /lidová/ Prší, prší, jen se leje, kam koníčky pojedeme, pojedeme na luka až kukačka zakuká. Kukačka už zakukala, má panenka zaplakala, kukačko už nekukej, má panenko neplakej. Všichni určitě dobře znáte písničku, ve které se zpívá „prší, prší, jen se leje“ Zkuste si ji teď společně zazpívat.

JAKÉ JE DNES POČASÍ? To je krása! Na nebi je barevná duha.

DUHA Jaké barvy má duha? Povídej, už jste někdy viděli v přírodě duhu? Duha je barevný oblouk na nebi. Když venku prší a současně svítí sluníčko, objeví se nám na nebi krásná barevná duha.  

Mlha. Všude je šedivo, není vidět ani na krok. JAKÉ JE DNES POČASÍ? Mlha. Všude je šedivo, není vidět ani na krok.

MLHA Jestlipak víte, jak vzniká mlha? Malé kapky vody se drží nízko u země. Sluníčko ohřívá zem a voda nízko u země se začíná měnit v páru a stoupá vzhůru k nebi.

Hurá, sněží! Pojďme stavět sněhuláka! JAKÉ JE DNES POČASÍ? Hurá, sněží! Pojďme stavět sněhuláka!

SNÍH Když teplota klesne pod nulu a na nebi jsou mraky, začnou se z nich místo deště sypat sněhové vločky. Sníh je zmrzlá voda, která padá z nebe na zem. Někdy sněží málo, jindy je pořádná chumelenice.

Tedy dnes pořádně fouká vítr! JAKÉ JE DNES POČASÍ? Tedy dnes pořádně fouká vítr!

VÍTR Vítr je vzduch, který se hýbe. Vítr se hýbe různě rychle. Někdy může napáchat i velké škody. Láme stromy, ničí střechy, může způsobit i zranění.

POČASÍ Počasí se nám mění podle toho, jaké máme roční období. Jiné počasí je v létě a jiné naopak v zimě. Podívejte se na následujících obrázcích, jak vypadá počasí v jednotlivých ročních obdobích.

ROK JARO LÉTO PODZIM ZIMA

POČASÍ NA jaŘE Začíná být tepleji. Sníh, který nám pokrýval zem pomalu taje. První sluneční paprsky rozehřívají zemi. Slunce mírně hřeje. Na jaře často prší, proto bychom neměli doma zapomenout deštník. Celá příroda se po zimním spánku probouzí k životu. Vše se zazelená, rozkvetou stromy a první kytičky.

POČASÍ V LÉTĚ Slunce krásně hřeje, bývá teplo. Často bývá sucho, prší jen občas. V létě mají všichni školáci dva měsíce prázdnin. Užívají si sluníčka a teplých dnů. Chodí se koupat.

POČASÍ NA PODZIM Na podzim je již Slunce od Země dál a jeho paprsky ohřívají Zemi čím dál tím méně. Bývá chladno, často fouká vítr a prší. Příroda se připravuje k zimnímu spánku. Tažní ptáci odlétají na jih, aby u nás v zimě nezahynuli.

POČASÍ V ZIMĚ Mrzne, je chladno. Někdy sněží, jindy prší. Fouká studený vítr. Teploty často klesají pod bod mrazu, příroda spí. Někteří živočichové usnuly zimním spánkem, a probudí se až na jaře, když je polechtají první sluneční paprsky.

AHOJ PŘÍŠTĚ!

POUŽITÉ ZDROJE: Obrázky: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, multimedia s.r.o. Klauny nakreslila Bc. Milena Švermová.