Nebezpečné ftaláty Lenka Klimková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Polymerní materiály užívané pro totální náhrady kolenního a kyčelního kloubu Jan Vocílka.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
PLASTY.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb
Listerióza a nutriční toxikologie
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
Ošetřovatelská péče při cévkování močového měchýře
POLYVINYLCHLORID Tereza Vinklerová, 5.C.
Hemodialýza X33BMI Peter Kováč.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
CZ.1.07/1.1.10/
FN Olomouc, novorozenecké odd. JIP
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Plísně a jejich jedy v potravinách
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Doping- látky zakázané
Ing.Miroslava Rýparová
Ekosystémy přírodní a umělé
Inženýring část 2 Likvidace azbestové zátěže
IMMUBLEND.
Obecná endokrinologie
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Rozmnožovací soustava
Rozmnožovací soustava 5. ročník
Halogenderiváty uhlovodíků
Toxické látky ve výživě
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
Stavební materiály, jako zdroj toxických látek
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
AROMATERAPIE.
Soustava mizní - lymfatická
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
PLASTY. PVC – polyvinylchlorid odolný proti vodě, nevede el. proud ● Desky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
VY_32_INOVACE_19_19_Plasty. Plasty Anotace: Prezentace může sloužit jako rozšiřující učivo k tématu Chemie ve službách člověka - ekologie Autor: Mgr.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vylučovací soustava Zajišťuje vylučování nepotřebných a škodlivých látek z těla. Základem vylučovací soustavy jsou ledviny. ledviny močovod močový měchýř.
Společnost Spolana Neratovice a její působení na životní prostředí
Neonatologie v České republice (a v Mostě)
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Nebezpečné ftaláty Lenka Klimková Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Charakteristika ftalátů Ftaláty jsou skupinou nehalogenovaných esterů kyseliny ftalové se širokým využitím v rozmanitých průmyslových a spotřebitelských aplikacích Ftaláty se zhruba z devadesáti procent využívají jako změkčovadlo polymerů, převážně polyvinylchloridu (PVC)

Charakteristika ftalátů Změkčení PVC ftaláty zvyšuje pružnost a zlepšuje zpracovatelnost. Měkčené PVC se používá v řadě spotřebních výrobků –stavební materiály, hračky, zdravotnické pomůcky. Ftaláty se během používání výrobku zvolna uvolňují

Charakteristika ftalátů DEHP- nejpoužívanější, nejproblematičtější a nejlépe prozkoumán Další často používané ftaláty: di-butyl-ftalát (DBP), di-etyl-ftalát (DEP),di-isononyl ftalát (DINP), benzyl- butyl-ftalát(BBP), diisodecyl-ftalát (DIDP), di-n-oktyl-ftalát

Nežádoucí účinky ftalátů schopnost vyvolávat abnormální sexuální (vrozené vývojové vady prostaty a penisu, vyústění močové trubice, retence varlat) změny ve vývoji (nitroděložní odúmrť, zvýšené riziko uhynutí po porodu, retardace nitroděložního a postnatálního vývoje, změny ovarií, kosterní a kardiovaskulární vývojové vady)

MECHANISMUS VSTŘEBÁVÁNÍ FTALÁTŮ: vdechováním sliznicí potravou

Nežádoucí účinky ftalátů DEHP a DBP: reprotoxické látky. DINP a DIDP: nefrotoxický účinek, ovlivnění funkce jater DEP: ovlivnění vývoje spermií u člověka, dříve používán v parfémech

Expozice ftalátům Prokázána expozice ftalátům už během nitroděložního vývoje,ftaláty byly analyticky prokázány v potravinových výrobcích, v ovzduší, v pitné vodě či ve vzorcích prachu z domácností a kanceláří DEHP je schopen prostupovat placentární bariérou a působit na plod, což potvrzují i analýzy pupečníkové krve Ženy, které podstoupí během těhotenství lékařské zákroky,jsou mnohem více vystaveny větším dávkám ftalátů než ostatní populace

Expozice ftalátům Ftaláty se z produktů z PVC vyplavují nebo vypařují, protože nejsou v plastu chemicky vázány Vylučované množství závisí: procentní obsah ftalátů v plastu, teplota během skladování a používání,délka skladování, způsob manipulace atd. Důležitý je obsah lipidů,které při kontaktu s ftalátem usnadňují jeho extrakci z plastu

Expozice ftalátům Potenciální zdroje ftalátů: parenterální výživa krevní produkty (konzervované červené krvinky, čerstvá zmrazená plazma) ve vacích z PVC měkčeného ftaláty mimotělní membránová oxygenace, během níž pacientova krev může cirkulovat plastovými hadičkami, z nichž se mohou uvolňovat ftaláty

Expozice ftalátům mateřské mléko nebo umělá výživa respirační terapie z běžně používaných kyslíkových masek, kanyl, katetrů, endotracheálních trubic, dialýze,atd. Dětské hračky Kontrolou hraček se v České republice zabývá hygienická služba a také Česká obchodní inspekce

Náhrady ftalátů použití výrobků neobsahujících ani PVC ani ftaláty materiály pro výrobky bez ftalátů jsou polyetylen (PE), polypropylen (PP), polyuretan, silikon, etylen vinyl acetát (EVA) nebo mnohovrstvé laminátové plasty

Náhrady ftalátů Z hlediska zdravotních rizik by mělo být prioritní nahradit ftaláty v pomůckách pro parenterální výživu a respirační terapii Jediným problémem nadále zůstávají vaky pro červené krvinky. U tohoto výrobku totiž rizikový ftalát funguje jako konzervační činidlo napomáhající zachování červených krvinek.

POUŽITÉ ZDORJE Šuta, M., Zdravotní rizika ftalátů v souvislosti se zdravotní péčí a možnosti jejich redukce [online]. [cit. 2009-9-12]. Dostupné z: www.solen.cz/pdfs/int/2007/06/09.pdf Šuta, M., Ftaláty: V hračkách zakázané, v krvi kojenců…? [online]. [cit. 2009-9-12]. Dostupné z: http://suta.blog.respekt.cz/c/11955/Ftalaty -V-hrackach-zakazane-v-krvi-kojencu.html www.wikipedia.cz

Děkuji za pozornost  !!!