Lněné semínko, jak ho možná neznáte

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky ve stravování dětí
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Civilizační choroby a výživa
TILDREN®.
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Poruchy metabolismu lipoproteinů
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Fytogel «Slaviton» vylepšená receptura:
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Být rodičem je úžasné … Každý rodič vždy dá to NEJLEPŠÍ svému dítěti … WINALITE BabyCare
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HOBITI.
Steroidy.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
IMMUBLEND.
Superfoods superpotraviny.
Vliv výživy a návyků matky na plod
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cév Trombóza v tepně způsobuje přerušení zásobování některého důležitého orgánu. Důsledky mohou být infarkt,
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
„ Ryba je kámoš, né žrádlo“.  vegetariánství je způsob stravováni, kdy člověk nejí některé živočišné produkty  odmítají i některé druhy oblečení i kosmetiku.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Buňka  organismy Látkové složení.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Lněné semínko, jak ho možná neznáte původ, užití a složení Omega - 3 esenciální mastné kyseliny (ALA) vláknina ligniny (lignany) – fytoestrogen DDD lněného semínka použití lněného semínka v léčbě použití lněného semínka v kuchyni

Původ len je prastarou kulturní plodinou je zmiňován ve 2. knize Mojžíšově

Původ len se pěstuje v podhorských oblastech pro vlákno i semínko vlákno se zpracovává na plátno odrůda nejbohatší na olej roste v Kanadě

Lněné semínko obsahuje 41 % tuku, resp. oleje, z toho více než polovinu tvoří Omega - 3 MK v oleji je mj. i malé množství vitamínů sk. B, draslík, hořčík a lecitin vláknina obsahuje proteiny, zinek a lignin

Omega - 3 esenciální mastné kyseliny (ALA) chrání před nemocemi srdce a cév; zabraňují vytváření sraženin v artériích a tím snižují riziko infarktu myokardu, mrtvice a trombózy, redukují hladinu cholesterolu LDL, udržují HDL pomáhají udržovat pravidelný srdeční rytmus brzdí vznik zánětlivých procesů, kdy se mj. neucpávají cévy

Omega - 3 MK dále: snižují hladinu látky, která způsobuje vznik revmatoidní artritidy snižují riziko vzniku rakoviny plic a tlustého střeva uleví při astmatu zlepšují vstřebávání Ca, podporují zesílení nehtů, hojí rány mají vliv na nervové přenosy ovlivňující náladu, emoce a pozornost zmírňují projevy premenstruačního syndromu

Vláknina ve lněném semínku vyskytuje se rozpustná a nerozpustná; obě se účastní pročistění střeva lněné semínko namočené na několik hodin do vody vyloučí rosol, který absorbuje škodlivé látky nejdůležitější složkou je lignin

Ligniny (lignany) – fytoestrogen mají antibakteriální, antivirové a fungicidní vlastnosti snižují LDL a triglyceridy ovlivňují procesy, které vedou ke vzniku rakoviny orgánů souvisejících s hormonální činností (prsu, dělohy, prostaty)

Doporučená denní dávka lněného semínka (vzhledem k příjmu Omega-3 MK a ligninů) podle odborníků by ve stravě mělo být 25- 30 g denně při příjmu asi 2000 kalorií množství představuje 2 polévkové lžíce denně

Použití lněného semínka v léčbě projímadlo před termínem porodu se osvědčila 1 čl semínka denně, zmírňuje bolest s čárklem na obklady při otoku zmírňuje bolesti kloubů po menopauze pro snížení hladiny estrogenů v krvi, chrání před rakovinou prsu nízkotučná strava spolu se lněným semínkem snižuje riziko rakoviny prostaty v prevenci srdečně cévních onemocněních

Použití lněného semínka v kuchyni jako posypka na kaše, do pomazánek, do CZ chleba místo 1 PL margarinu či oleje do těsta stačí použít 3 PL pomletého lněného semínka místo 1 vajíčka směs 1 PL lněného semínka namočeného ve 3 PL vody (15 minut)