Organogenní usazené horniny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uhlí,dřevo,ropa,neobvyklá paliva
Advertisements

Půdy:.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: USAZENÉ HORNINY
PŘÍRODOPIS - 9. ročník UHLIČITANY
© copyleft Jiří Trávník
HORNINY USAZENÉ.
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu : Geologické děje a činitelé.
ORGANOGENNÍ USAZENINY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Horniny.
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Dělení hornin Podle vzniku.
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Zdroje uhlovodíků Ropa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_426.
Usazené horniny.
Nerudní suroviny 5. ročník
Usazené horniny = sedimenty
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Zpracovaly:Veronika Jandová,Dominika Bolomová
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
VY_52_INOVACE_PŘ.9.34 –USAZENÉ HORNINY– pracovní list
CHEMICKY USAZENÉ HORNINY
Nerostné bohatství 4. ročník
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
Hořlavý kámen.
Jižní amerika Nerostné suroviny
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Petrologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složením a vlastnostmi hornin. Materiál je plně funkční pouze.
Fosilní paliva – Ropa.
Fosilní paliva – Uhlí.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Usazené horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Ropa Zdroje a použité materiály : viz.
Vznikají činností vnějších geologických činitelů. Pokrývají až 90% zemského povrchu a tvoří 8% zemské kůry. Často obsahují zkameněliny. Dělí se na: 1.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Neživá příroda Nerosty a horniny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Nerudní suroviny 5. ročník
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Energetické suroviny - palivo
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
ORGANOGENNÍ USAZENÉ HORNINY
Uhlí.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Nerudní suroviny 5. ročník
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_43_uhlí
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Usazené horniny = sedimenty
VY_32_INOVACE_04_Nerosty a horniny
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
ORGANOGENNÍ USAZENINY
Transkript prezentace:

Organogenní usazené horniny vznikají: 1. Člověk Přemisťuje horniny Těží nerostné suroviny Obdělává půdu Odlesňuje krajinu Následek – odnos půdy

Organogenní usazené horniny 2. Rostliny Rozrušují horniny svými kořeny Rozkládají nerosty látkami, které vylučují kořenovými vlásky 3. Živočichové Vytvářejí v půdě chodbičky, do kterých se dostane voda a vzduch – zvětrávání hornin Svými výměšky a výkaly

Tvořivá činnost organismů a vznik organogenních usazenin Organogenní usazeniny – jsou usazené horniny organického původu. Vznikly nahromaděním odumřelých rostlinných a živočišných těl, koster, schránek,…

Příklady organogenních usazenin 1. Vápenec: Vznikl nahromaděním vápenatých schránek živočichů Je světle až tmavě šedý Tvoří ho převážně kalcit Použití: výroba cementu a vápna, obkladové kameny

Příklady organogenních usazenin 2. Dolomit: Velice podobná vápenci Výskyt: Itálie, Slovensko Tvořen z uhličitanu vápenatého a hořečnatého

Další organogenní produkty: 1. Rašelina: Vzniká z odumřelých těl rostlin(mech rašeliník), které se nahromadí v místech s nedostatkem kyslíku a zpravidla pod vodou Výskyt: břehy stojatých vod, močály, horské oblasti Využití: lázně, zahradnictví, palivo

Další organogenní produkty: 2. Hnědé uhlí: Vznikne prouhelněním nahromaděných rostlinných zbytků, bez O2, vysoký tlak, vyšší teplota Z těl jehličnatých a listnatých stromů (jež rostly před několika desítkami milionů let) Nepříliš prouhelněné !!!

Další organogenní produkty: 3. Černé uhlí: Vzniklo ze zbytků pravěkých přesliček, kapradin a plavuní, které rostly před stamiliony lety 4. Uhlovodíky: Vznikly ze zbytků rostlin a živočichů s bahnem a bez O2 Zemní plyn – plynné uhlovodíky Ropa – kapalné uhlovodíky Asfalt – pevné uhlovodíky

Vápenec - Turecko

Kalcit

Dolomit

Dolomit

Rašelina

Hnědé uhlí

Černé uhlí

Asfalt

Ropa

Ropovod

Těžební věž - ropa

Přírodní vývěr zemního plynu v Rumunsku