Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

HALOGENY.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Chemické prvky-nekovy č.2
Chemické prvky-nekovy č.1
Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými vlastnostmi Skupina s.
Halové prvky Halogeny.
VY_52_INOVACE_02/1/23_Chemie
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Nekovy a polokovy Chemie 8. třída.
PaedDr. Ivana Töpferová
HALOGENY.
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
AZ KVÍZ CHEMICKÉ PRVKY Hra.
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Halogeny Mgr. Helena Roubalová
HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.
Alternativní zdroje energie
Uhlík Mgr. Helena Roubalová
jméno autora Mg. Eva Truxová název projektu
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
Halové prvky /halogeny/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
KYSLÍK.
Zástupci prvků skupin RZ
Uhlík, síra, fosfor.
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ II. Chemie 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Kyslík.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uhlík. Výskyt V přírodě ve dvou formách: 1.) diamant 2.) tuha (grafit)
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
HALOGENY FLUOR, CHLOR, BROM, JOD.
NEKOVY UHLÍK, SÍRA, FOSFOR chemie 8. ročník UHLÍK základní stavební kámen všech organických sloučenin (tzn. všech živých organismů) základem uhlí, zemního.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
HALOGENY. Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků (mají 7 valenčních elektronů) Mezi halogeny patří: FLUOR CHLOR BROM JOD Vlastnosti halogenů: Jsou.
NEKOVY - HALOGENY chemie 8. ročník HALOGENY – HALOVÉ PRVKY prvky VII.A skupiny (17) F, Cl, Br, I jsou velmi reaktivní - vyskytují se pouze ve sloučeninách.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - halogeny O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Zástupci prvků skupin RZ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dusík.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA: http://www.zschemie.euweb.cz/ Chemické prvky Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA: http://www.zschemie.euweb.cz/

Vodík (H) Výskyt: ve sloučeninách – ve vodě, v kyselinách, v bílkovinách, ve vesmíru nejrozšířenější prvek (90 %) Vlastnosti: bezbarvý plyn, bez zápachu, hořlavý, ve směsi se vzduchem tvoří výbušnou směs hustota nejmenší ze všech prvků (14x lehčí než vzduch) tvoří dvouatomové molekuly (H2) Výroba: průmyslově ze zemního plynu, rozkladem vody elektrickým proudem Laboratorní příprava vodíku: Zn + 2HCl → H2 + ZnCl2 Využití: ke ztužování tuků, svařování a řezání kovů (autogen), pohon raketových motorů

Kyslík (O) Výskyt: nejrozšířenější prvek na Zemi, tvoří sloučeniny téměř se všemi prvky, je součástí atmosféry (21 %), vody, zemské kůry a všech organismů, plyn nezbytný pro život na Zemi vyskytuje se ve dvouatomových nebo tříatomových molekulách: O2 – kyslík, který dýcháme O3 – ozon, který vzniká při bouřkách, v atmosféře vytváří ozonosféru, která chrání organismy před UV zářením, přízemní ozon je jedovatý

Výroba: destilací kapalného vzduchu Vlastnosti: bezbarvý plyn, bez zápachu, není hořlavý, ale podporuje hoření, podílí se na korozi kovů, kažení potravin Výroba: destilací kapalného vzduchu Užití: kyslíko - vodíkový plamen – sváření a řezání kovů (autogen), kapalný kyslík - pohon raketových motorů, náplň dýchacích přístrojů (lékařství) ozon se užívá k dezinfekci vzduchu a vody

Dusík (N) Vlastnosti: plyn, tvoří dvouatomové molekuly N2 málo reaktivní, bezbarvý, bez zápachu Výskyt: v přírodě se volný dusík vyskytuje ve vzduchu (78 %) bobovité rostliny mají na kořenech hlízkovité bakterie, které zachytávají vzdušný dusík a dokáží ho převádět na sloučeniny využitelné rostlinami v bílkovinách Užití: kapalný dusík (-196°C) → v chladicích zařízeních v potravinářském průmyslu a zdravotnictví, při skladování hořlavin dusíkatá hnojiva

Koloběh dusíku v přírodě

Koloběh dusíku v přírodě: N je obsažen v půdě jako dusičnan, kořeny rostlin ho přijímají z půdy → přemění se na bílkoviny → živočichové přijímají bílkoviny (rostliny) v potravě, využívají je pro stavbu svého těla, část jich rozloží na jednodušší látky, které vylučují → ty se dostanou do půdy -> odkud je přijímají rostliny

Uhlík (C) Výskyt: Vlastnosti: v přírodě ve dvou formách: diamant a tuha (grafit), vázán v tělech organismů, v ropě, zemním plynu, uhlí, v oxidu uhličitém uměle vyrobené formy uhlíku – saze, koks, aktivní uhlí Vlastnosti: diamant je nejtvrdší nerost, vede teplo a nevede elektrický proud grafit je velmi měkký, nevede teplo a vede elektrický proud aktivní uhlí má velký povrch, a proto je schopno zachycovat barviva, jedovaté plyny

Využití: diamanty – broušení a řezání materiálů s vysokou tvrdostí, šperkařství (vybroušený diamant – briliant) grafit – tužky, elektrody saze – pneumatiky koks – při výrobě surového železa, pevné palivo aktivní uhlí – filtry ochranných masek, součást živočišného uhlí

Halogeny Fluor – F Chlor – Cl Brom – Br Jod – I Výskyt: v přírodě pouze ve sloučeninách (nerosty halit NaCl, fluorit CaF2), I vázán v mořských řasách, také součástí hormonu štítné žlázy (thyroxin), F v zubní sklovině, Cl v žaludeční šťávě

Vlastnosti: VII. A skupina, 7 valenčních elektronů vytváří dvouatomové molekuly (F2, Cl2, Br2, I2) velká schopnost slučovat se, charakteristický zápach, jsou zdraví škodlivé, mají větší hustotu než vzduch F2 – žlutozelený plyn Cl2 – žlutozelený plyn, ničí bakterie a choroboplodné zárodky Br2 – červenohnědá kapalina, leptá pokožku I2 – šedočerná pevná látka, schopnost sublimace

Použití: Fluor - výroba zubních past a teflonu Chlor – dezinfekce pitné vody, k výrobě dezinfekčních přípravků (SAVO), plastů (PVC) a kyseliny chlorovodíkové HCl Brom – výroba léčiv a k výrobě halogenových žárovek Jod – desinfekce okolí ran (jodová tinktura)