Tělní tekutiny Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Tělní tekutiny.
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Lymfatický (mízní) systém
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Oběhová soustava člověka
krev, míza, tkáňový mok imunita
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mízní systém Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0219.
TĚLNÍ TEKUTINY nachází se uvnitř / vně buněk
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oběhová soustava člověka
Pohybová soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
VYPRACOVALA: Lucie Mansourová a Irena Svobodová
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Soustava oběhová Tělní tekutiny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TĚLNÍ TEKUTINY ROZTOKY LÁTEK V LIDSKÉM TĚLE VODA
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0213.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0214.
Tělní tekutiny Autor: Eva Klabenešová
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
KREV Anotace: tento VM slouží jako podpora výuky učitele, seznámení se s funkcí, složením krve a krevními skupinami Výstup: VY_52_INOVACE_P ř Výukový.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_32_Tělní tekutiny - opakování Autor.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Oběhová soustava Červené krvinky.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Oběhová soustava Krev.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Oběhová soustava Bílé krvinky.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Červené krvinky - erytrocyty
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Transkript prezentace:

Tělní tekutiny Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Tělní tekutiny Nacházejí se v našem těle jednak uvnitř buněk, jednak mimo buňky. Mimobuněčné tekutiny jsou: tkáňový mok míza krev

Tělní tekutiny Nitrobuněčná (intracelulární) tekutina až 40 % tělesné hmotnosti obsahuje hlavně ionty K+, méně Mg2+ a ionty fosforečné (PO43-) Mimobuněčná (extracelulární) tekutina 20 % tělesné hmotnosti dělí se na krev (6-9 %) - tekutina proudící v cévách mízu (lymfa) - tekutina proudící v cévách tkáňový mok (14 %) - životní prostředí všech tkáňových buněk; není specializovanou tekutinou (jako krev)

Tkáňový mok Vytváří prostředí pro buňky tkání. Zprostředkovává látkovou výměnu mezi buňkami a tělními tekutinami. Od krve je oddělen stěnami cév. Tyto stěny jsou ale prostupné pro vodu i další látky. Neprostupné jsou pro velké molekuly bílkovin (TM je neobsahuje). Tím se taky odlišuje od krevní plazmy. Vzniká z krevní plazmy.

Míza - lymfa Nažloutlá tekutina vznikající z TM. Za 24 hod. se jí v těle vytvoří asi 2,5 l. Soustavou mízních cév je odváděna zpět do krevního řečiště. Mízní uzliny – důležitá součást systému obrany těla před infekcí. Jsou umístěny v mízních cévách. Největší mízní uzlina je slezina.

Krev Krev je červená, neprůhledná, vazká tekutina sladkokyselé chuti. Krev proudí v uzavřeném cévním oběhu. Složení: krevní plazma 55 % krevní buňky 45 % červené krvinky (erytrocyty) bílé krvinky (leukocyty) krevní destičky (trombocyty)

Krevní plazma Slámově zbarvená, lepkavá tekutina bez krevních buněk. Složení - 91 % voda, v ní rozpuštěných 8 % látek organických a 1 % látek anorganických. Z organických látek jsou to bílkoviny, živiny a vitamíny. Z anorganických chlorid sodný a hydrogenuhličitan sodný.

Červené krvinky - erytrocyty

Červené krvinky - erytrocyty Okrouhlé, dvojduté (bikonkávní tvar - zvyšuje povrch krvinky o 1/3 až ½ oproti povrchu koule), na průřezu piškotovité. Bezjaderné buňky => nemohou se již dále dělit a rozmnožovat, žijí 90 – 120 dní. Jsou pružné a deformovatelné krevními vlásečnicemi. Obsahují nejvíce Fe ze všech buněk těla. V 1 mm3 u mužů 5-5,5 milionu, u žen 4,5 milionu červených krvinek. Jejich počet se může měnit - zvyšuje se, např. u těžce pracujících lidí, při nedostatku kyslíku ve vzduchu (=> ve větších nadm. výškách, při nitroděložním vývoji).

Funkce erytrocytů Přenos O2 a CO2, funkční složkou je červené krevní barvivo (hemoglobin). Sloučenina kyslík+hemoglobin se nazývá oxyhemoglobin - má jasně červenou barvu. Přenos kyslíku: Hb (hemoglobin) + O2 => HbO2 Po uvolnění O2 z této vazby vznikne redukovaný hemoglobin => tmavě červená barva krve. Vazba hemoglobinu s CO2 - karbaminohemoglobin. Obě vazby (s O2 i s CO2) málo pevné. Při otravě CO vytváří karbonylhemoglobin (= karboxyhemoglobin) - pevně vázaná sloučenina => hemoglobin ztrácí schopnost přenosu plynů v krvi (kuřáci - únava), při větším nasycení smrt. Chudokrevnost (anémie) - snížení hladiny hemoglobinu.

Vznik erytrocytů (erytropoéza) Tvoří se a dozrávají v červené kostní dřeni Vznikají: v dřeni kostních epifýz v kostní dřeni kostí lebky a trupu z nediferenciovaných (kmenových) buněk (krvetvorných) k tvorbě (erytropoéze) jsou potřeba: Fe - využíváno z rozpadlých erytrocytů, zbytek je doplňován potravou (vejce, zelenina, játra, špenát,…) vitamín B12 - přítomný v kostní dřeni; z potravy kyselina listová erytropoetin - hormon, tvořen v ledvinách, hlavně při nedostatku kyslíku aminokyseliny porucha erytropoézy - anémie - nedostatek Fe nebo B12

Zánik erytrocytů (hemolýza) Hemolýza je vlastně praskání erytrocytů a uvolnění hemoglobinu (vylije se do okolního prostředí). V buňkách sleziny (vychytány fagocytujícími buňkami), jater, kostní dřeně. Z uvolněného hemoglobinu se vytváří Fe a žlučová barviva bilirubin a biliverdin. Životnost červených krvinek - 120 dní.

Bílé krvinky - leukocyty Pravé buňky (obsahují buněčné jádro). Mají nepravidelný a proměnlivý tvar. Obsaženy v krvi, míze, tkáňovém moku i ve tkáních (brzlík, slezina). Schopnost leukocytů améboidního (měňavkovitého) pohybu - je to způsobeno stažitelnými bílkovinami uvnitř buňky - tím se dostane ke zdroji infekce. Diapedéza - schopnost leukocytů vystoupit stěnou z vlásečnic (kapilár) do mezibuněčných prostor a cestovat tkáněmi. Chemotaxe (pozitivní) - u všech leukocytů - chemické signály, tj. látky, které vznikají při metabolismu mikroorganismů (bakterií). Fagocytóza (pohlcování choroboplodných zárodků) - leukocyt obklopí bakterii buněčnými výběžky, ty je uzavřou do vakuoly; vylučují proteolytické enzymy => rozklad bílkovin; velikost - 10-12 µm Délka života leukocytů - různá, od několika hodin (neutrofily) do 100 dnů (monocyty a T-lymfocyty). Počet leukocytů V 1 mm3 5 000-8 000 (popř. 4 000-10 000) - kolísá mezi těmito hodnotami (4-10 x 109 v litru). V počtu není rozdíl mezi muži a ženami.

Bílé krvinky - leukocyty

Krevní destičky - trombocyty nejmenší krevní tělíska nepravidelného tvaru nejsou to buňky, ale bezbarvé úlomky buněk kostní dřeně vyplavovány odtud do krve žijí jen několik dnů (2-4 dny v krvi) v 1 mm3 200 000-300 000 trombocytů (největší počet mají novorozenci), po narození se počet snižuje mají význam při srážení krve (hemokoagulaci) = zástava krvácení (nastane tehdy, když se krev dostane mimo uzavřený oběh)

Zdroje informací Černík, V., Bičík, V., Martinec, Z. Přírodopis 3 pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Praha: Libertas, a. s., 1. vydání. ISBN 80-85937-97-2 Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství OLOMOUC, 2004. ISBN 80-7182-177-2 Vlastní tvorba Obrázky byly vyhledány ve wikipedii jako Creativ Commons nebo Public Domain: In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu svg. Dostupné z:  http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Soubor:Osmotic_pressure_on_blood_cells_diagram.svg&page=1 In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu svg. Dostupné z:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_White_Blood_cells.jpg