Národní soustava kvalifikací

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Knihovnické profese v NSP a NSK
Národní soustava kvalifikací
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání v České republice Konference ke kvalitě a uznávání neformálního vzdělávání 12. prosince 2007 Bratislava.
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
•Národní soustava kvalifikací (NSK) •Metodika naplňování NSK Legislativní prostředí pro nové přístupy k uznávání kvalifikací je dáno zákonem č. 179/2006.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Obory vzdělání z oblasti IT a NSK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Podpora provázanosti NSK s počátečním vzděláváním a posilování její systémové úlohy a úplnosti Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
1 NSK A VYBRANÉ ASPEKTY SYSTÉMU UZNÁVÁNÍ VÝSLEDKŮ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PhDr. Martin Sycha, Ph.D. Konference NSK pro autorizované osoby , Orea.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
Národní soustava kvalifikací (NSK). Co je to NSK? Národní soustava kvalifikací (NSK) je pružný a praktický nástroj, který nabízí vedle školní docházky.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Organizační struktura
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106  Autorizace MMR pro dílčí kvalifikace vztahující se k povoláním: Kuchař (6 – ÚK 3) Číšník (2.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Seminář k rekvalifikacím Monika Pokorná Martin Sycha.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
ROZVOJ NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ Národní konference 18.dubna 2007.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
5. NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ, CZ NACE A NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ
Prezentace ISKA Luděk Šafář Robert Hernady
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
Organizační struktura
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Transkript prezentace:

Národní soustava kvalifikací a role sektorových rad při jejím naplňování spustit Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK spustit

Národní soustava kvalifikací a role sektorových rad při jejím naplňování Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Národní soustava kvalifikací (NSK) Hlavní cíl umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou je získali ve škole, v kurzu, praxí, sebevzděláváním Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) prvky NSK, jejich obsah a vazby způsob tvorby a schvalování NSK procesy uznávání kvalifikací 3

Dílčí a úplné kvalifikace způsobilost vykonávat určité povolání zpravidla odpovídá určitému oboru vzdělání např. instalatér, zahradník, pekař, elektrikář Dílčí kvalifikace způsobilost vykonávat určitou pracovní činnost nebo více činností, které dávají možnost pracovního uplatnění např. montáž výtahů, sportovní masáž, vazba a aranžování květin příprava studené kuchyně, strážný ÚPLNÁ KVALIFIKACE DÍLČÍ KVALIFIKACE 4

NSK – most mezi světem práce a vzděláváním Národní soustava povolání NSK POČÁTEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ÚPLNÉ KVALIFIKACE Rámcové vzdělávací programy Typové pozice Povolání Školní vzdělávací programy Typové pozice DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ Typové pozice Zkoušky DÍLČÍ KVALIFIKACE Kurzy, programy Praxe,… každá kvalifikace v NSK má určitou kvalifikační úroveň (1–8) podle Evropského rámce kvalifikací (EQF) 5

Ověřování DK podle standardů Kvalifikační standard stanovuje, co má držitel kvalifikace umět je souborem kompetencí Hodnoticí standard stanovuje, jak ověřit splnění požadavků kvalifikačního standardu je souborem kritérií a postupů pro zkoušku Autorizované osoby ověřují dílčí kvalifikace podle hodnoticích standardů Autorizující orgány věcně příslušná ministerstva udělují autorizace (oprávnění ověřovat jednotlivé dílčí kvalifikace) 6

NSK a rekvalifikace Vyhláška č. 176/2009 Sb. Pokud pro určité činnosti existuje dílčí kvalifikace: získá akreditaci MŠMT jen ten kurz, který vede k dílčí kvalifikaci rekvalifikací může být jen ten kurz, který vede k dílčí kvalifikaci 7

Projekt „Rozvoj a implementace NSK“ Naplňování NSK na trhu práce žádanými kvalifikacemi vymezení DK do úrovně maturity + nejžádanější DK vyšších úrovní zpracování standardů pro vymezené kvalifikace průběžná revize a aktualizace soustavy kvalifikací a jejich standardů definování vztahů tj. kvalifikace mezi sebou (skládání) s NSP, s EQF Nastavení mechanismů zajišťování kvality nastavení a ověření mechanismu kontroly činnosti AOs Informační systémy, osvěta a propagace další rozvoj a aktualizace IS NSK, provázání se souvisejícími systémy vytvoření systému podpory procesů autorizace a zkoušení propagace směrem k veřejnosti i k zaměstnavatelům, podpora poptávky 8

Co si slibujeme od sektorových rad? Stanovování dílčí kvalifikace jsou stanovované podle potřeb trhu práce Tvorba standardy jsou tvořené nejlepšími odborníky z praxe Záštita standardy jsou zaštítěné nejvyššími autoritami v odvětví

Co projekt NSK2 poskytne SR? Metodická pravidla projednaná se všemi klíčovými partnery Metodická podpora na jednáních sektorové rady a jejích pracovních skupin odborný pracovník NÚOV Odpovídající finanční ohodnocení členům sektorových rad a jejich pracovních skupin Odpovídající finanční podporu organizačnímu a MT zabezpečení provozu sektorových rad

Procesy v sektorových radách SR každoročně vymezuje potřebu trhu práce na nové DK SR průběžně vymezuje potřebu revize již existujících DK SR ustavuje pracovní skupiny pro tvorbu revizi DK tvorba a revize standardů probíhá v pracovních skupinách návrhy standardů jsou projednány a schváleny v SR NÚOV předkládá standardy k dalším schvalovacím procesům Zástupce NÚOV je přítomen na jednáních SR a jejich pracovních skupinách vysvětluje principy a metodická pravidla NSK zásady procesů plynoucích ze zákona č. 179/2006 Sb. záležitosti související se vzdělávací soustavou konzultuje případné nejasnosti

Stav NSK a naplňování zákona č. 179/06 Sb. Schváleno dílčích kvalifikací cca 232 Autorizovaných osob cca 245 Vykonaných zkoušek cca 3442 Údaje jsou k 31. 8. 2010

Stav v oblasti gastronomie a cestovního ruchu Dosud schváleno v gesci MMR: 28 DK Počet autorizovaných osob: 83 Počet udělených autorizací: 552 Počet realizovaných zkoušek: 347

Děkuji za pozornost Důležité adresy Informační systém NSK www.narodni-kvalifikace.cz jednotlivé dílčí kvalifikace, jejich standardy, seznamy autorizovaných osob Dotazy e-mailem nsk_info@nuov.cz Děkuji za pozornost

Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Metodika naplňování NSK Metodika NSK byla konzultovaná se zástupci sociálních partnerů a AOr prošla rozsáhlým procesem připomínkování byla přijata pracovní skupinou Národní rady pro kvalifikace stanovuje postupy a pravidla pro vymezování kvalifikací a tvorbu kvalifikačních a hodnoticích standardů obsahuje speciální metodické listy pro klíčová témata bude inovována podle zkušeností z naplňování NSK, zejména ze zkušeností z práce sektorových rad 16

Hlavní principy naplňování NSK NSK navazuje na Národní soustavu povolání (NSP) – jako celek i její jednotlivé komponenty primární je vymezování dílčích kvalifikací vznikají dle potřeb trhu práce, v návaznosti na typové pozice a menší jednotky práce v NSP nevznikají rozdělením úplné kvalifikace po vytvoření dílčí kvalifikace je řešen vztah k úplným kvalifikacím podmínkou pro vznik DK je její uplatnitelnost na trhu práce

Hlavní principy naplňování NSK šíře dílčích kvalifikací může být různá zásadní je uplatnitelnost dílčí kvalifikace jako celku nutno zohlednit různou dělbu práce malých a velkých firem v malé firmě se uplatní spíš univerzálnější pracovníci ve velké firmě se uplatní specializovanější pracovníci oba typy dílčích kvalifikací mají své opodstatnění a nevylučují se

Hlavní principy naplňování NSK kvalifikační standard je soubor kompetencí nikoli jen témat kompetence v sobě zahrnuje nejen znalosti, ale i jejich aplikaci, tedy dovednosti a způsoby chování maximálně využívat kompetence z adekvátních typových pozic a menších jednotek práce z NSP jednotlivé kompetence i celé kvalifikace jsou zařazovány do kvalifikačních úrovní podle jednotného popisu těchto úrovní kompatibilní s úrovněmi Evropského rámce kvalifikací (EQF) v souladu se zařazením v NSP

Hlavní principy naplňování NSK Kritéria ověřování formulována tak, aby neměla vícerý výklad a neumožňovala výraznější rozdíly v nárocích na zkoušené stanovují nejen to, co má být ověřováno, ale i jak má vypadat výsledek považovaný za splnění (vše uvést do textu kritéria, nikoli jako samostatný odstavec), např.: specifikovat činnost (nikoli „žehlit“, ale „vyžehlit sako“) stanovit žádoucí podobu (vlastnosti) výstupů, příp. parametry, povolené odchylky, normy, které určují produkt, postup apod. dbát na to, aby se nejednalo o údaje podléhající příliš častým změnám, vyžadujícím příliš časté revize standardů

Hlavní principy naplňování NSK Přenositelné kompetence např. efektivní komunikace, zákaznický přístup, ovládání počítače, angličtina aj. integrovány do odborných kompetencí v kritériích ověřování se tato „měkká složka“ musí zohlednit např. kompetence: „Poskytování informací o pojistných produktech“ má mít v kritériích ověřování zahrnuto např. „srozumitelně vysvětlit…“ „přizpůsobit styl jednání sociální a vzdělanostní skupině klienta“ „naslouchat klientovi a využít to jako zpětnou vazbu pro nabídku“

Hlavní principy naplňování NSK Ověřování mezi způsoby ověřování má prioritu praktické ověřování a ověřování formou komplexně pojatých úloh písemné ověřování má prioritu před ústním ověřováním Testy a losované otázky ověřování kvalifikací vyšších úrovní nevystačí s praktickým předváděním, ale musí umožňovat výběrové způsoby ověřování znalostí – testy a losované otázky tyto způsoby ověřování nesmí být při zkoušce jediné v HS je třeba stanovit pravidla, která zaručí, že budou plnohodnotně ověřeny všechny kompetence (jsou uvedena v metodice NSK)

Hlavní principy naplňování NSK Úplná kvalifikace způsobilost vykonávat určité povolání nebude odvozována od oborů vzdělání, ale od povolání a budou s nimi ve vztahu 1:1 Kvalifikační standard úplné kvalifikace obsahuje kompetence umožňující okamžitě začít vykonávat všechny činnosti v základním rozsahu daného povolání dávající základy pro postupné osvojení i nejnáročnějších činností v povolání

Děkuji za pozornost Důležité adresy Informační systém NSK www.narodni-kvalifikace.cz jednotlivé dílčí kvalifikace, jejich standardy, seznamy autorizovaných osob Dotazy e-mailem nsk_info@nuov.cz Děkuji za pozornost