Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Advertisements

Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 17
Obrázky: zdroje Snímek 4 - cbkladno
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou P. Bezruče…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Literární výchova 5. ročník
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.18 II
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_03_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.04 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 04 Název materiálu:Toys Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
Autor výukového materiálu:Monika Matoušková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu: O12 Číslo klíčové.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 23, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Český jazyk a literatura
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Jarní rýmování.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_47_NE.
Spisovatelé dětské literatury
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9.ročník Číslo projektu:
Básník JAN NERUDA (1834 – 1891) „Moudré je říct si každého dne: Kéž si uchovám lásku k životu.“
Jan Neruda (1834 – 1891) (1834 – 1891) básnická tvorba OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_273_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Petr Bezruč NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková organizace.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.4 Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9. třída Číslo projektu:
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_01B_02_Petr Bezruč: Slezské písně TEMA:Česká.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_08_Petr Bezruč TÉMA SADY.
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Jan Neruda Básník a fejetonista. Májovci
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Jan Neruda - dílo.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Petr Bezruč vlastním jménem Vladimír Vašek
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Jan Neruda Open Presentation.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Spisovatelé dětské literatury
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Písňové texty Divadla Semafor II:
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): VY_32_INOVACE_17 Autor materiálu: Mgr. Lucie Plechatá Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Český jazyk, 7. ročník Téma: Balada III Anotace: Žáci se seznámí s příklady balad autorů 19. a 20. st. Materiál byl vytvořen (datum, období): 27. 12. 2011 Ověření ve výuce: 2. 5. 2013, 7. B, Mgr. Lucie Plechatá VY_32_INOVACE_17_Balada III

Balada sociální a umělá Balada III Balada sociální a umělá VY_32_INOVACE_17_Balada III

Opakování Co je to balada? Podle jakých znaků rozeznáme lyriku a epiku? Kdo je autorem lidových balad? Za jaká provinění je hrdina trestán v lidové baladě? Které lidové balady jsme poznali? Jaké další typy balad najdeme v umělecké literatuře? Uveďte příklady balady umělé a jejich autory. S kterými baladami Karla Jaromíra Erbena jsme se seznámili v minulé hodině? Co je to balada sociální? VY_32_INOVACE_17_Balada III

lyricko-epická báseň s pochmurným dějem a tragickým koncem, která Sociální balada lyricko-epická báseň s pochmurným dějem a tragickým koncem, která poukazuje na život chudých, nespravedlnost společenského zřízení, objevuje se ve 20. st. VY_32_INOVACE_17_Balada III

Sociální balada - autoři Petr Bezruč Maryčka Magdónova Kantor Halfar Jan Neruda Dědova mísa Jiří Wolker Balada o očích topičových Balada o nenarozeném dítěti VY_32_INOVACE_17_Balada III

Jan Neruda (1834 – 1891) básník a novinář, člen družiny májovců narodil se a většinu života strávil v Praze na Malé Straně, žil v domě U Dvou slunců přispíval do Národních listů, později do časopisu Květy a s V. Hálkem vydával časopis Lumír nikdy se neoženil, ale ženy ho inspirovaly, láskou byla i spisovatelka Karolína Světlá VY_32_INOVACE_17_Balada III

Nerudova tvorba Trhani Balady a romance Zpěvy páteční Povídky malostranské Písně kosmické Hřbitovní kvítí Knihy veršů VY_32_INOVACE_17_Balada III

Báseň Dědova mísa ze sbírky Knihy veršů V kamnech praská, dědek každou chvíli svadlé ruce sobě zahřívá, kolo vrčí, syn si s prací pílí, nádobu si z dřeva vyrývá. Kolečko si divnou píseň šumí, vnoučeti se očka kmitají - „Hele, co náš táta všecko umí, jak mu tříšťky z rukou létají! Dřevo ukradl jsi v panském lese - komu děláš z něho koryto?“ „Dědovi; - již se mu ruka třese, nádobí už všechno rozbito." „Nauč mne to!" – „Vida toho kluka, nač by tvá to ruka uměla?!" „Až se tobě třásti bude ruka, koryto ti synek udělá!" VY_32_INOVACE_17_Balada III

Dědova mísa – balada sociální V kamnech praská, dědek shrben pláče, svadlé ruce syn mu zulíbá, kolo mlčí, vnouče kolem skáče - „Táto, proč se kolo nehýbá?" Stáří čeká na všechny bez výjimky, jak se děti chovají ke svým rodičům, zanechává odraz v jejich dětech. Neruda vystihuje vztah syna k jeho otci, který si pro svoji sobeckost neuvědomuje, že osud, který dědovi chystá, čeká jednou i jeho samotného... VY_32_INOVACE_17_Balada III

Petr Bezruč (1867 – 1958) narodil se v Opavě vlastním jménem Vladimír Vašek narodil se v Opavě básník, který vystoupil se svou jedinou sbírkou - Slezské písně (1909) řazen mezi anarchistické buřiče Slezské písně - básně velmi často s národní a sociální tematikou, jsou zde však např. i básně milostné. Původně vydáno pod názvem Slezské číslo, teprve po rozšíření získalo svůj známý název VY_32_INOVACE_17_Balada III

Petr Bezruč: Slezské písně Sbírka obsahuje básně drsné a dramatické, jsou inspirovány odporem proti sociálnímu a národnímu útlaku v rodném Slezsku, svým dramatickým patosem a symbolikou přerůstají až do podoby lidového mýtu. Básně vznikaly dlouhá léta . K vyjádření svých myšlenek zvolil Bezruč nejčastěji jednu z nejúčinnějších básnických forem, a to baladu. Např. Maryčka Magdónova, Kantor Halfar VY_32_INOVACE_17_Balada III

Petr Bezruč: Maryčka Magdónova Kdo se jich ujme a kdo jim dá chleba? Budeš jim otcem a budeš jim matkou? Myslíš kdo doly má, má srdce také. tak jak ty, Maryčko Magdónova? Bez konce jsou lesy markýze Géra. Otcové když v jeho robili dolech, smí si vzít sirotek do klínu drva, co pravíš, Maryčko Magdónova? Šel starý Magdon z Ostravy domů. V bartovské harendě večer se stavil. S rozbitou lebkou do příkopy spad. Plakala Maryčka Magdónova. Vůz plný uhlí se v koleje zvrátil. Pod vozem zhasla Magdónova vdova. Na Starých Hamrech pět vzlykalo sirot. Nejstarší Maryčka Magdónova. VY_32_INOVACE_17_Balada III

Maryčko mrzne a není co jísti. Na horách, na horách plno je dřeva Maryčko mrzne a není co jísti... Na horách, na horách plno je dřeva... Burmistr Hochfelder viděl tě sbírat. Má mlčet, Maryčko Magdónova? Cos to za ženicha vybrala sobě? Bodák má k rameni, na čapce peří, drsné má čelo.Ty jdeš s ním do Frydku, půjdeš s ním Maryčko Magdónova? Cos to za nevěstu? Schýlená hlava, fěrtoch máš na očích, do něho tekou hořké a ohnivé krůpěje s lící. Co je ti, Maryčko Magdónova? Frydečtí grosbyrgři, dámy ze Frydku jízlivou budou se smáti ti z řečí. ze síňky uzří tě Hochfelder žid Jak je ti, Maryčko Magdónova? VY_32_INOVACE_17_Balada III

V mrazivé chýši, tam ptáčata zbyla, kdo se jich ujme a kdo jim dá chleba? Nedbá pán bídných.Co znělo ti v duši po cestě, Maryčko Magdónova? Maryčko, po straně ostré jsou skály, podle nich kypí a utíká k Frydku šumivá, divoká Ostravice. Slyšíš ji, rozumíš, děvucho z hor? Jeden skok nalevo, po všem je, po všem. Černé tvé vlasy se na skále chytly, bíle tvé ruce se zbarvily krví. Sbohem buď, Maryčko Magdónova! Na Starých Hamrech na hřbitově při zdi. Bez křížů, bez kvítí krčí se hroby. Tam leží bez víry samovrazi. Tam leží Maryčka Magdónova. VY_32_INOVACE_17_Balada III

Maryčka Magdónova Do jaké situace a proč se dostala hrdinka této balady? Jak svou svízelnou situaci vyřešila? Měla by dnes jinou možnost? Jakou? Vysvětlete význam slov: harenda, ptáčata, děvucha. Harenda – nářeční název pro nálevnu, výčep Ptáčata – zde bezbranní sirotci Děvucha – nářečně dívka, děvče VY_32_INOVACE_17_Balada III

Petr Bezruč: Kantor Halfar Kantor Halfar byl hoch dobrý, byl hoch hodný, byl hoch hezký, ale škaredou měl chybu, i v Těšíně mluvil česky. … V horký večer na klekání když se ve vsi jednou zvoní, vběhne děvče v černou jizbu: Kantor visí na jabloni! Bez modlitby, bez slzy, jej jak při hříšné duši jisto v roh hřbitova zakopali, a tak dostal Halfar místo. Báseň nám přibližuje příběh učitele, který vzdoroval tlaku odnárodňování a učil česky. Zhudebnil ji Jaromír Nohavica. VY_32_INOVACE_17_Balada III

Lidové i umělé balady Karla Jaromíra Erbena inspirovali autory balad z 20. st. Jiří Suchý: Polednice U lednice dítě stálo z plna hrdla zpívalo, na tranzistor k tomu hrálo, do rytmu se kývalo. Hudba kvičí, nervy ničí, nepeče se pečeně. Cosi syčí na vařiči, matka křičí zděšeně. Mléko prchá! Běda, běda! Nateklo mi do boty, táta bude bez oběda, pro tebe ,ty zlobo ,ty. Zanech řvaní, moje zlato, hrej si - tu máš kohouta! Jedva matka dořekla to, bouch bác! letí do kouta. Podlily se krví oči povalené matičce, pozvedne se, povyskočí a pak řekne kratičce: „Pojď si proň, ty Polednice, pojď ,vem si ho tuláka, stojí , stojí u lednice, nepracuje, huláká. Malá bledá tváře divé pod plachetkou osoba škytá, heká, prská, plive, vichřici se podobá. VY_32_INOVACE_17_Balada III

Jiří Suchý: Polednice Vlivem síly odstředivé plachetka když zvedne se, odhalí se hnáty křivé, Bože, to je recese. Kde se vzala bledá, malá, pod plachetkou perzóna, dodnes nevím, proč mi dala dvojitého nelsona. A pak řekla: „Naval dítě, nekoukej tak zarytě.“ Na ta slova začla hbitě honit dítě po bytě. Když pak celá rozechvělá dítě v rohu lapila, pozval jsem ji, kdyby chtěla, by se se mnou napila. Nejprve se upejpala, pak se vrhla na whisky, pro mě v domě nenechala nic než prstů otisky. Od té doby dnes a denně, jak poledne udeří, malá bledá neprodleně narve se mi do dveří. Vypije mi slivovici, vypije i petrolej, proto nikdy Polednici na dítě si nevolej.   VY_32_INOVACE_17_Balada III

Text Suchého je parodií Erbenovy Polednice. Co je to parodie? Srovnejte Erbenovu Polednici a Polednici Suchého. V čem jsou si podobné a v čem se liší? Text Suchého je parodií Erbenovy Polednice. Co je to parodie? Parodie je přetvoření původního obsahu (formou satiry) do směšného charakteru. Napodobuje originální dílo. VY_32_INOVACE_17_Balada III

Balady jsou velmi inspirativní i pro humoristy Balady jsou velmi inspirativní i pro humoristy. Důkazem jsou texty písní zpívajícího právníka Ivo Jahelky. Balada zimní o smutném konci zdomácnělého divočáka Na horské boudě tam, co je Kvilda pracoval v kotelně mladý muž Vilda, veselou myslí oplýval stále, žertíky, legrácky, no a tak dále, ze všeho nejradši měl ale sázku, sázel s kýmkoli o cokoli, jednu tu sázku bych měl na ukázku, dál ať už promluví protokoly. Vilda byl známý lyžařský koumes, trénoval pod lesem, měl už tam svou mez, přesvědčen o svém lyžařském umu vsadil se s kuchařem u láhve rumu, že klidně naučí lyžovat Vaška, stanovil si tak cíl velmi smělý, možná vám připadá to jako fraška - - Vašek byl divočák zdomácnělý. VY_32_INOVACE_17_Balada III

Ivo Jahelka: Balada zimní o smutném konci zdomácnělého divočáka Posílil Vilda na výhru šance, zhotovil sněžnice pro Vaška- kance, a když měl přes den v kotelně topit, vymýšlel vázání pro úchyt kopyt. Za týden na kopec ved Vilda kňoura, lyže mu k paznehtům připevnil hned, nic platná nebyla kňourovi vzpoura, proti své vůli byl postrčen vpřed… Zkuste za autora dokončit text. Jak se tato událost mohla vyvinout? VY_32_INOVACE_17_Balada III

Ivo Jahelka: Balada zimní o smutném konci zdomácnělého divočáka Dokončení O kousek níže právě v tu chvíli přijížděl po cestě trabantík bílý, v něm, značně lízlí, se vsedě- vkleče vraceli myslivci z poslední leče, vesele smáli se pomezi doušky, že domů nepůjdou, pěli v triu, ztichli tam sto metrů od staré soušky, mysleli, že už jsou v deliriu. Co se to řítí proti nim z Hamru, Stenmark to nebude, ani Franz Klammerů, kdo to kdy viděl na týhle trase, na lyžích z kopce jet divoký prase? Sto jeden kilogram hmotnosti kňoura srazil se s trabantem jak tvrdá pěst, modřiny, boule a ve dveřích ďoura, tak Vaškův poslední skončil se sjezd. R: Vilda sezval kamarády na vepřové hody, soud mu určil osm tisíc na náhradu škody VY_32_INOVACE_17_Balada III

Balada sociální zápis Jan Neruda: Dědova mísa - poukazuje na koloběh života, stáří čeká na všechny bez výjimky, jak se děti chovají k rodičům, zanechává odraz v jejich dětech Petr Bezruč: Maryčka Magdónova – hrdinka se po smrti rodičů stará o mladší sourozence, při krádeži dříví je chycena. Když ji odvádí strážník, spáchá sebevraždu skokem ze skály, aby unikla z bezvýchodné situace. Básník obviňuje z její smrti majitele dolů a lesů na Ostravsku. VY_32_INOVACE_17_Balada III

Sova http://www.clker.com/clipart-72413.html Použité zdroje: Obrázky. [cit. 2013-04-22]. Dostupné z: Sova http://www.clker.com/clipart-72413.html Slunce http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=slunce&ex=1#ai:MC900440405| Mísa http://www.clker.com/clipart-2045.html Stařec http://www.clker.com/clipart-old-man.html Uhlí http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=uhl%C3%AD&ex=1#ai:MM900336844| Koš http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=ko%C5%A1&ex=1#ai:MC900199307|mt:1| Oprátka http://www.clker.com/clipart-noose.html Oheň http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=ohe%C5%88&ex=1#ai:MM900041072|mt:3| Řeka http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=%C5%99eka&ex=1#ai:MP900430853| Knihy http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=knihy&ex=1#ai:MC900208978|mt:1| Jabloň http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=jablo%C5%88&ex=1#ai:MC900391406| Tranzistor http://www.clker.com/clipart-24125.html Víno http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=v%C3%ADno&ex=1#ai:MC900038625|mt:1| Prase http://www.clker.com/clipart-10891.html Šunka http://www.clker.com/clipart-10022.html Lyžař I http://www.clker.com/clipart-skii.html Lyžař II http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=ly%C5%BEa%C5%99&ex=1#ai:MM900318093|mt:3| VY_32_INOVACE_17_Balada III