Informační služby budoucnosti a role knihoven

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Uspech v podnikani Jak uplest z hovna bic
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Propagace a reklama na facebooku
„Jak ovlivňuje můj život současná technika“.
E-knihy EBSCO v NLK.  Trvalý nákup 3 titulů  Hinman's Atlas Of Urologic Surgery (2012) Hinman's Atlas Of Urologic Surgery (2012)  Paediatric Respiratory.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Internet - historie.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
ASOCIACE KNIHOVEN VYSOKÝCH ŠKOL ČR SLAVÍ 10. NAROZENINY BARBORA RAMAJZLOVÁ
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Aneb důvod, proč chodit do Městské knihovny v Praze !
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
210 mm eKnihy v NTK  Jan Kolátor   icq:  tel  Stůl: /36.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Informalční technologie jako klíčový faktor pro udržení konkurenceschopnosti společností na trzích EU.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Jak se má tento příspěvek jmenovat ? Martin Vojnar
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
1 Martin Vojnar Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní CVTI v Bratislavě, 9. listopadu 2011.
Ženy ve vědě aneb kdy to vlastně začalo a jaké to je…
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
Jak vyjednávat o smlouvě a honoráři I. pro společnost JTP Roman Čiviš, A TREND.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Internet jako nástroj vlivu ? Dana Bérová
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Informační a komunikační technologie jako klíčový nástroj třídy budoucnosti Lucie Laitlová (DZS)
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
 knihovny se výrazně podílejí na snížení dopadu digitální propasti (digital divide), který existuje mezi těmi, kteří mají, a těmi, kteří nemají přístup.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Jak vybírat školu a obor?. Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji.
Trendy a Inspirace pro internet v roce 2010 LžDr. Patrick Zandl.
WWW – hypertextový informační systém
1 Ex Libris Alma Nová generace knihovních služeb.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_245 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Hledání rovnováhy mezi podnikatelským subjektem a zákazníkem Seminář ČMS Říjen 2012.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Svobodný přístup k informacím A.Byrne Právo jedince být respektován a vybrat si svůj život Povinnost respektovat Koncept euroamerické kultury…
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
Konference Elektronické služby knihoven III. Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně Symbióza světa technologií a knihoven Richard Papík
K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
1 HR ve věku změn: výzvy trhu práce a Průmysl 4.0 Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Knihovna a její služby v 21. století
Sociální Sítě Plhák Šumperk 5.B.
ČÍM CHCI BÝT, AŽ VYROSTU? Václav Pfleger.
Základní informace Škola: Gymnázium a SOŠ Jaroměř, P12
Jak na PR (absolutní základ)
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Design služeb aneb jak dělat skvělé služby Martin Krčál
Mediální konvergence, digitalizace a přesuny symbolického kapitálu: poznámky k současnému českému nakladatelskému poli Katka Kirkosová Katedra mediálních.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Rodičovství biologické a pěstounské
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Informační služby budoucnosti a role knihoven Richard Papík Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK v Praze Richard.Papik@ff.cuni.cz http://www.linkedin.com/in/papik http://www.facebook.com/richard.papik Kroměříž, duben 2014

Abstrakt / obsah příspěvku Informační společnost a její negativa a pozitiva. Měnící se role informačních institucí a knihoven, změna potřeb uživatelů, změny informačního chování. Schopnost přežít, ale schopnost "zůstat svůj" na straně uživatelů i na straně informačních institucí a informačních profesionálů. Jsme schopni predikovat informační společnost a informační služby spojené s knihovnami, stejně tak informační profesi nebo chování uživatelů? Vymezení klíčových problémových úkolů a otázek. 

„Budoucnost není již tím, čím bývala.“ The future isn’t what it used to be. Paul Valéry (1871-1945)

Čím začít?

Prezident Barack Obama:

Technologické vlivy 80. a 90. léta 20. století – technologie, zejména ICT 90.léta a počátek 21. století – doba nevídaného rozmachu tzv. distribuovaných informačních systémů se zdrojovou základnou hypertextově orientované formy (WWW) převládají z textového prostoru do prostoru dalších multimediálních forem, text mining, vizualizace informací, nové typy značkovacích jazyků => pomalá cesta k sémantickému webu …

Inspirace strukturou od EBM (evidence-based medicine, tj Inspirace strukturou od EBM (evidence-based medicine, tj. medicíny založené na důkazech)? Pull: fáze „časných služeb“ Push: fáze „současných služeb“ Prompt: fáze „budoucích služeb“ -- ? Pozn.: táhnout - tlačit - okamžitě

4 klíčové faktory Lidé Nabídka, program, obsah služeb Místo Partneři knihovny / knihoven

Informační cyklus a jeho změny

Novinář: „První otázka na tělo – knihovny a internet Novinář: „První otázka na tělo – knihovny a internet. Nemyslíte se, že v dnešní době mají knihovny v podstatě odzvoněno?“ Na tuto otázku se mě ptá poměrně dost lidí – většinou mi ukáží elektronickou čtečku se slovy „na co bych chodil do knihovny, když tu mám všechno, co potřebuji?“ Čtečka je skvělým fenoménem, ale stále jen nástrojem ke čtení a archivování některých knih. Knihovnu samu o sobě jako instituci ale nenahradí. Aniž bychom popírali nebo odsuzovali fondy tištěných dokumentů, knihovny čeká a vlastně už zasáhla velká změna – budou trochu jiné, hodně digitální. Ale také zůstanou komunitní a další sociální role knihoven. Lidé se chtějí přece někde scházet. Národní knihovna má navíc funkci jakési „paměti národa“ nejenom z titulu své konzervační role, ale i díky některým aktivitám vyvíjeným v oblasti digitálních fondů a digitálních knihoven. Řekl bych, že obliba knihoven paradoxně roste. 

Názory z diskuze pod článkem To mate pravdu. Taky byste mel pravdepodobne pravdu, ze vetsina lidi za svuj zivot neprecetla vic nez 100 knih. A presto knihovny nezanikly :-)

Knihovny ceka temna budoucnost celé vlákno Dobry den, ja jsem na rozdil od Vas pesimista, ci realista: tj. knihovny to maji spocitane. Paradoxne, cim vice se budou otevirat svetu (a digitalizovat), tim vice obsahu budou poskytovat zdarma online (u volnych del) a zbytek si uzivatele ukradnou a umisti volne na netu (proc chodit do knihovny, kdyz si to lze stahnout treba z uloz.to?). Misto setkavani je fajn, ale na to jsou knihovny prilis uzavrene (taky prochazite pri vstupu do knihovny overenim totoznosti? muzete si s knihou sednout u kafe? muzete vubec mluvit nebo jsou vsude jen cedulky ze mate byt zticha...?) Kazda hospoda vam jako misto setkani poslouzi mnohem lepe. A tak bych mohl pokracovat dale. Je to cele samozrejme skoda, ale vyvoj jde dal.

… ale ne, knihovny čeká dobrá budoucnost

Kvalifikace … ANO, ale … (žák i učitel v jednom) Témata digitální ekonomiky (Tapscott), potažmo informační společnosti, a jak reagovaly knihovny a informační profesionálové? Kvalifikace … ANO, ale … (žák i učitel v jednom) Digitalizace … ANO, není snad nikdo jiný … Virtualizace … ANO, přesun na plochu obrazovky Molekularizace … ANO, ale … Integrace a síťová orientace … ANO, úžasně Zánik mezičlánků … ANO a NE, tady to bolí … Konvergence … ANO, knihovny to umí Inovace … ANO, ale … být i svůj Role zákazníka … ANO, ale … „čtenář“ se vrací Bezprostřednost … ANO, ale … Globalizace … ANO, ale také kulturní dědictví místa (mysli globálně, jednej lokálně) Nerovnost … ANO, knihovny jsou mezi prvními, kdo pomáhají odstraňovat (digital divide, gap) … tak proč stahovat kalhoty daleko před brodem?!

Na závěr? ?! http://www.youtube.com/watch?v=jZkHpNnXLB0 Osobní poznámka: po zhlédnutí této šestiminutové projekce ;-) a  si znovu čtu autory Alvina Tofflera a zároveň George Orwella.

Čtení snižuje stres o 60 procent, zjistili vědci Čtení snižuje stres o 60 procent, zjistili vědci. Zvyšuje naši sebeúctu a zahání deprese. National Reading Campaign v Torontu na to šla poněkud vědečtěji a společně s CBC Books zkoumala, na co konkrétně má u člověka čtení vliv. V dnešní době vyhrává první faktor – čtení po šesti minutách zredukuje stres o 60%.

Děkuji za pozornost Richard.Papik@ff.cuni.cz http://www.linkedin.com/in/papik http://www.facebook.com/richard.papik