MAĎARSKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa Soutěž RISK Zdroje obrázků Pokračovat Pravidla
Advertisements

Test – Střední Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Projekt „ Státy Evropy - EU“
Maďarsko Prezentace.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Aleš Jůn.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními i hospodářskými poměry.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Východní Evropa – Ukrajina
Nela Lachmanová VIII.B Makedonie Nela Lachmanová VIII.B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Předmět a očekávaný výstup
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
Střední Evropa Severní Evropa Západní.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Státy střední Evropy Opakování.
Střední Evropa.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Maďarsko AnotacePrezentace, kter á se zabýv á charakteristikou Maďarska AutorMgr. Kamila Bočková JazykČe š tina Oček.
AUSTRÁLIE.
Evropské regiony – Střední Evropa - Maďarsko
Vlastivěda 5 Vypracovala: Lucie Holanová, ZŠ a MŠ Višňová.
MAĎARSKO.
Česká republika Horopis IV.
Maďarsko Maďarsko.
Maďarsko.
M A Ď A R S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 11
Evropa – Střední Evropa Slovensko Maďarsko. Slovensko – obecně Rozloha: km 2  spíše menší evropská země Obyvatelstvo: 5,4 mil. (2002)  málo lidnatá.
MAĎARSKO.
STŘEDNÍ EVROPA Jan Dušek.
AZ KVÍZ Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
KANADA.
Slovensko aneb země nám nejbližší stát střední Evropy
MAĎARSKÁ REPUBLIKA.
RISKUJ!.
STŘEDNÍ EVROPA.
Hungary Maďarsko Magyarorszag.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Střední Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Pobaltí Pobaltské státy jsou Litva, Lotyšsko a Estonsko
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_19_Maďarsko Téma:
VY_32_INOVACE_Fi_II_15 Název Jižní Evropa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
VY_32_INOVACE_07-60 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Střední Evropa.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Polsko a Maďarsko.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_VLASTIVĚDA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Turecko.
VY_52_INOVACE_20_02_státy střední Evropy
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
VLASTIVĚDNÝ AZ KVÍZ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 25.
Autor: Mgr. Irena Rutarová
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_17 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Pohoří ČR - Krkonoše.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Evropa 1 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
Evropa 4 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko
Transkript prezentace:

MAĎARSKO

NAJDĚTE ODPOVĚDI NA TYTO OTÁZKY: S KTERÝMI STÁTY MAĎARSKO SOUSEDÍ ? KTERÁ ŘEKA PROTÉKÁ HLAVNÍM MĚSTEM ? KOLIK MĚŘÍ NEJVYŠŠÍ HORA ? JAKOU HLOUBKU MÁ BALATON ? JAK SE JMENUJE DRUHÁ VELKÁ ŘEKA PROTÉKAJÍCÍ MAĎARSKEM ?

PŘÍRODNÍ CELKY ZADUNAJÍ VELKÁ DUNAJSKÁ NÍŽINA SEVEROMAĎARSKÉ STŘEDOHOŘÍ MALÁ DUNAJSKÁ NÍŽINA ZADUNAJSKÉ STŘEDOHOŘÍ VELKÁ DUNAJSKÁ NÍŽINA ZADUNAJÍ

Maďarština nulla, egy, kettö, három, négy, öt, hat, hét, nyole, kilenc (0,1,2…9) Az anyukámtol egy gyönörü szemüveget kaptam. (Od maminky jsem dostal nádherné brýle.) s = š cs = č zs = ž gy = ď ty = ť ly (j) = j

Dunaujváros: Duna = Dunaj uj = nový város = město A kovács egy ácel kardot kovácsolt. (Kovář koval ocelový meč.) Palacsintát sütottem a drága papucsomban. (Pekl jsem palačinky ve svých drahých papučích.)

Původní Uherské království

HOSPODÁŘSTVÍ

MĚSTA MISCOLC BUDAPEST GYÖR DEBRECEN SZÉKESFEHÉRVÁR SZEGED PÉCS

OBLASTI CESTOVNÍHO RUCHU

BUDAPEŠŤ

HUNGARORING

TERMÁLNÍ LÁZNĚ 1300 odkrytých termálních pramenů a 270 lázní

PUSTA

střední Maďarsko leží ve …………. Evropě. Jeho podnebí je oproti našemu ………… a ………. . Maďarskem protékají řeky …….... a …….. . Největší jezero se jmenuje ……….. a není příliš ….……... . Je zde mnoho …………….. pramenů. teplejší sušší Dunaj Tisa Balaton hluboké termálních

Převážnou část povrchu tvoří …………. Z několika pohoří je nejvyšší ………… , která jako jediná přesahuje výšku …….. metrů. Nejznámější národní park Hortobágy chrání bezlesou stepní krajinu zvanou ……… . nížiny Mátra 1000 pusta

uralské Maďarština patří mezi ………… jazyky. Je příbuzná ………… a …………. . Převzala však řadu ……………. slov . U nás se dříve Maďarsko nazývalo ……… . Bylo to velké království, jehož součástí byly i dnešní samostatné státy ……………. a ………….. . finštině estonštině slovanských Uhry Slovensko Chorvatsko

Maďarsko má příhodné podmínky pro ………..…… . Nejznámějšími plodinami jsou …………. a ………… víno. Z potravinářských výrobků jsou proslulé: ………… salám, ……………klobása nebo ………………… párky. U nás je oblíben i …………….. guláš a ……………….. pomazánka. zemědělství paprika tokajské uherský čabajská debrecínské segedínský budapešťská

V menším rozsahu se těží řada surovin, např. ………… , který se zpracovává na …………. . Dalšími hlavními průmyslovými obory jsou …………….. a …………..… . Autobusy značky ………….. dříve jezdily i po Brně. bauxit hliník hutnictví strojírenství Ikarus

Maďarsko bylo dříve oblíbeným cílem českých turistů, dnes však už nakupovaní v nejbližším městě ……….. neláká. Poklesla i návštěvnost jezera ………… a hlavního města …………… . Rybáře láká řeka ……….. a milovníky rychlých aut zas známý …………….. . Györ Balaton Budapešť Tisa Hungaroring