Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu"— Transkript prezentace:

1 Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUM Mgr. Renata Kohoutková Název DUM Maďarsko Kód DUM VY_32_INOVACE_6.2.10 Datum vytvoření Předmět Zeměpis Tematická oblast Střední a jihovýchodní Evropa Výstup ŠVP Žák popíše přírodní a hospodářské zvláštnosti Maďarska. Anotace DUM Materiál obsahuje zeměpisnou charakteristiku státu. Metodický popis Materiál je určen k doplnění výuky. Lze jej využít jako studijní materiál. Hodnocení Materiál byl názornou pomůckou na dokreslení reálií Maďarska. Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 M A Ď A R S K O Hlavní město: Budapešť maďarština Maďarský forint
Člen NATO, EU of Hungary.svg

3 Historie V roce 1526 zahynul v bitvě u Moháče na území dnešního Maďarska český král Ludvík Jagellonský. Vymřel tak rod Jagellonců. Od roku 1526 se Maďarsko (tehdejší Uhry), stejně jako české země, součástí habsburské říše. Rakousko – Uhersko se roku 1918 rozpadlo a Maďarsko a Československo tak získaly nezávislost.

4 Přírodní poměry Převážnou část země vyplňuje úrodná Velká uherská nížina. Řeky - Dunaj a Tisa. Velkou část povrchu zaujímají stepi, místně nazývané pusty. Klima je kontinentálního typu, s horkými léty a občas dosti chladnou zimou. Srážky jsou pravidelné (500 – 700 mm). Tání sněhu v Alpách rozvodňuje v květnu a červnu Dunaj a jeho přítoky.

5 Zemědělství Maďarsko je převážně zemědělský stát.
Orná půda zabírá více než 50% plochy země. Pěstování: obilovin, řepy cukrovky, brambor, slunečnice, zeleniny (rajčata, papriky, hrách) a ovoce (jablka, meruňky). Rozsáhlé vinice poskytují i vína vynikajících odrůd. Vzhledem k dostatku krmiv dominuje chov vepřů a drůbeže, na pastvinách se chová skot a ovce.

6 Průmysl Nejdůležitější nerostnou surovinou – bauxit.
Bauxit se používá k výrobě hliníku, produkce oxidu hlinitého. Na zemědělskou produkci navazuje potravinářský průmysl (masové konzervy, uherský salám, uzenina čabajka, tokajské víno). Strojírenství (autobusy Ikarus), produkce zahraničních automobilů. Chemický a farmaceutický průmysl.

7 Cestovní ruch Na severu a západě státu se nachází velké množství termálních a léčivých pramenů. Na těchto pramenech byly vybudovány lázně sloužící k rekreaci. Termální prameny se nacházejí také u jezera Balaton = Blatenské jezero (asi 100 km od Budapešti), které je oblíbeným cílem turistů. Jezero je tektonického původu, dlouhé 78 km, 595 km2, střední hloubka 2m (max. 11m). Je největším jezerem ve střední Evropě. Na okruhu Hungaroring se jezdí Velká cena Maďarska závodu Formule 1. Délka okruhu je 4381 m.

8 Budapešť Na břehu Dunaje stála kdysi 2 samostatná města Buda a Pešť, která se r spojila spolu s Obudou v novou metropoli. Budova parlamentu, která je svojí délkou 268 m a téměř 700 místnostmi jednou z největších vládních budov v Evropě. Kavárenská kultura je inspirována Vídní. Stojí na bublající půdě – 123 pramenů o teplotě 26°-72°C. Léčivé vlastnosti pramenů jsou různé a proto každé lázně se zaměřují na jiné choroby. Maďarsku se přezdívá „země hudby“ – operety Franz Lehár a Imre Kálmán, skladatelé Béla Bartók a Ferenc Liszt.

9 Budapešť – budova parlamentu

10 Řetězový most Széchenyi lánchíd

11 Dunaj pod Visegradem

12 Gabčíkovo - Nagymaros Spor se Slovenskem o vodní elektrárnu Gabčíkovo a s ní spojenou otázku přeložení Dunaje, jež by představovalo pro Maďarsko ekologické problémy. Maďarsko vypovědělo pod tlakem ochránců životního prostředí v r smlouvu se Slovenskem z r o stavbě vodní elektrárny. Slovensko přesto v pracích pokračovalo a Dunaj byl převeden do nového řečiště. Maďarsko to považovalo za porušení hranic, protože splavná těžnice Dunaje tvoří hranici mezi Maďarskem a Slovenskem.

13 Integrace do NATO a EU Visegrádská spolupráce – Polsko, Maďarsko, Slovensko a ČR. Název skupiny pochází od maďarského města Visegrád, kde zástupci těchto států podepsali v roce 1991 smlouvu o spolupráci při začlenění do EU. se stalo členem NATO spolu s Českou republikou a Polskem. Jako členská země Aliance se rozhodujícím způsobem podílelo na válce proti Jugoslávii. Z Maďarska startovala letadla k útokům na jugoslávské vojenské cíle. Od roku 2004 členský stát EU

14 Seznam použitých zdrojů:
HÜBELOVÁ, Dana a Petr CHALUPA. Zeměpis: učebnice. 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Brno: Nová škola, 2010, 95 s. Duhová řada. ISBN KASTNER, Jiří, Milan HOLEČEK a Libor KRAJÍČEK. Zeměpis naší vlasti: učebnice zeměpisu pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 1997, 95 s. ISBN Encyklopedie Zeměpis světa. V Praze: Columbus, 2002, 512 s. ISBN Lexikon zemí Praha: Fortuna Print, 1999, 503 s. ISBN MAASS, Winfried. 100 nejkrásnějších měst světa: největší poklady lidstva na pěti kontinentech. 1. vyd. Čestlice: Rebo Productions CZ, 2002, 208 s. ISBN

15 of Hungary.svg


Stáhnout ppt "Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google