PF UK, 8. 2. 2008 Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
Rozpočet a politiky EU Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Nová směrnice o energetické účinnosti
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Budoucnost společné zemědělské politiky EU a rozvoje venkova Jan Březina.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Nástroj změny v místním prostředí
Chronologie vývoje nové SZP v období
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Společná zemědělská politika Evropské unie. Společné politiky EU: Společná obchodní politika Společná zemědělská politika Společná dopravní politika Společná.
Korupce a veřejné zakázky
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 1 - Současná situace v ČR Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond pro.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Kulatý stůl dne Environmentální opatření PRV 2014+
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Společná zemědělská politika Michal Částek. Historie SZP SZP zakotvena v zakladatelských smlouvách – Smlouva o EHS Sektor získal po druhé světové válce-
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
EU dotace v Plzeňském kraji malé obce do 500 obyvatel
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Veřejné podpory při oceňování zemědělské půdy výnosovou metodou.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Regionální politika EU v období
7lOSnQ
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Veřejné podpory při oceňování zemědělské půdy výnosovou metodou
Společné a koordinované politiky EU
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Za rovné podmínky pro české zemědělce
Transkript prezentace:

PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné změny SZP po roce 2008 a 2013 – implikace pro české zemědělství a venkov 2.Klíčový problém českého zemědělství – struktura farem versus Evropský model zemědělství 3.Jak je naše zemědělství v současnosti multifunkční?

PF UK, Možné změny SZP – hnací síly změn Health Check Účinnost podpor = cílení podpor Tržní orientace zemědělců Řízení rizik Výzvy: bio-energetika, klimatické změny, voda, biodiverzita, WTO Reflexion Paper Rozpočtová omezení – účinnost výdajů Evropa bez bariér Energetická soběstačnost EU Regionální vyváženost

PF UK, Pragmaticko-liberální pozice ČR ke změnám SZP – nutné diskuse z hlediska „general equilibrium“ („komu slouží“)  Zachování potravinové bezpečnosti 80 – 85 % (x práh potravinové bezpečnosti)  Zabránit dalšímu poklesu (produkčního)rozměru zemědělství pro ochranu spotřebitele (rizika vyšších spotřebitelských cen) (x jednotný trh EU)  Minimalizovat re-nacionalizaci SZP  Nediskriminovat farmy podle jejich velikosti (x koncept multifunkčnosti- Evropský model zemědělství)

PF UK, HEALTH CHECK – možné změny SZP po 2008  Přímé platby, jejich degresivita a modulace = převod zdrojů z Pilíře I do Pilíře II (rozvoj venkova) – APS nesouhlas s návrhy EK  Zjednodušení cross compliance simplification – ano (2009 – 2011)  Re-definice LFA – velmi citlivá otázka (50 % současných LFA ohroženo)  Agro-environmentální otázky a rozvoj venkova (zatím slabě prezentovány v Health Check) – žádná pozice

PF UK, Možné změny SZP po 2013  Pilíř I •Zachování „32 %“ •Snížení  %  Absolutně, např. o 10 % •Zrušení (postupně do 2020)  Jak využít „vyšetřené“ zdroje generované •Modulací přímých plateb •Degresivitou přímých plateb?  Zavedení Pilíře III jen pro vlastní rozvoj venkova? Provázání s ostatními strukturálními podporami (např. Kohezní fond)

PF UK, Současná struktura farem v ČR a její projevy  Extrémní duální struktura: 5 % farem = 75 % půdy. Rodinné farmy 13 % půdy, kolektivní farmy (družstva a a.s.) 45 % půdy, velké individuální farmy vč. s.r.o 42 % půdy. Existence farem bez půdy (prasata, drůbež, jatečný skot)  Přes 75 % půdy v podnicích s „byznys“ orientací, zbytek půdy v podnicích s orientací na „trvalou udržitelnost“  V průměru kolem 85 % půdy na farmách pronajato. Vlastnictví půdy rozdrobeno, značná část vlastníků mimo zemědělství a venkov  Celkové důsledky: •Asi 1900 největších podniků (z ) realizuje naprostou většinu podpor •Slabé internalizační efekty •Prosakování podpor mimo zemědělství a venkov •Velké rozdíly v ekonomické situaci podniků

PF UK,

3. Jak je na tom současné české zemědělství s úrovní své multifunkčnosti? •3 osy/dimenze multifunkčnosti  Osa I: Economická efektivnost, životaschopnost  Osa II: Vztah k životnímu prostředí (účast v agro-environmentálních programech apod.  Osa III: Vztah k rozvoji venkova (zaměstnanost, diverzifikace apod.) •Otázka: které kategorie farem jsou více multifunkční, tedy které produkují více veřejného zboží?  cílení opatření politiky

PF UK,

Závěry •Cílení opatření politiky je nezbytné, abychom: –jsme se vyvarovali překompenzování –jsme snížili prosakování podpor mimo zemědělství a venkov –orientovali podpory na ty kategorie podniků, které mají ochotu a schopnost produkovat více veřejného zboží •Zemědělské podniky jako byznys jednotky x zemědělské (venkovské) domácnosti jako koneční příjemci podpor pro zlepšení kvality života na venkově – jak řešit tento problém ve specifických českých podmínkách?

PF UK, DĚDUJI ZA POZORNOST