ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Výchovné poradenství na SŠ
ŠIKANA Mgr. Jan Žufníček.
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
ŠIKANA.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Šikana Juchelková Katka.
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní násilí Agresivita Šikana.
VY_32_INOVACE_VkZ Druhy a formy násilí
Domácí násilí.
ŠIKANA OBECNĚ program proti šikanování - dále PPŠ
Co je vztahová patologie?
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
ŽIVOT VE ŠKOLE - I VE ŠKOLE S PRAVIDLY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Šikana Zdroj: .
ŠIKANA Mgr. Radka Mrázová.
VY_32_INOVACE_PSYPS15960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Školní program proti šikanování
Vzájemná pomoc Petr Machala. Alfred Adler říkal, že člověk usiluje získat osobní moc neúspěch může vyvolat pocit méněcennosti Jste v něčem lepší než ostatní?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Násilí na pracovišti.
Šikana příčiny diagnostika praktická pomoc
Sociální patologie SCPT SCPA
Problém internetové kriminality na základní škole.
KYBERŠIKANA. Co je kyberšikana? Kyberšikana je šikanování jiné osoby (ubližování, ztrapňování, obtěžování, ohrožování, zastrašování) s využitím internetu,
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_15_MEZI.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Problematika šikany z pohledu etopeda v zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy Mgr. Miroslava Florianová Konference k primární prevenci sociálně.
Krizové situace : šikanování VY_32_INOVACE_7_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ŠIKANOVÁNÍ Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ŠIKANOVÁNÍ vyhrožování rvačky vymáhání peněz.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Syndrom týraného dítěte Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
STRATEGIE ŘÍZENÍ TŘÍDY ŠIKANA.  Strategie řízení třídy je také závislá na rozdíly mezi žáky. Každý žák je osobnost a např. to, co jednoho motivuje k.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Agrese, šikana Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_35 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluŠikana Anotace Ž8ci se v průběhu.
Mgr. Michal Oblouk ŠIKANA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Psychologie vyučování a výchovy
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
ŠIKANA OBECNĚ program proti šikanování - dále PPŠ
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Číslo v digitálním archivu školy
Žák se dozví, jaký je rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Šikana.
Školní program proti šikanování
seminář Teorie a metodiky výchovy
ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,
Školská sociální práce
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek

DEFINICE ŠIKANY Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit jedinci, ohrozit nebo zastrašovat jiného člověka nebo celou skupinu. Je to cílevědomé a obvykle opakované užití násilí jedincem nebo skupinou vůči jinému jedinci nebo skupině.

CHARAKTERISTIKA Zahrnuje jak fyzické útoky v podobě bití, vydírání, loupeží, poškozování věcí druhé osobě, tak i útoky slovní v podobě nadávek, pomluv vyhrožování či ponižování. Může mít i formu sexuálního obtěžování až zneužívání. Šikanování naplňuje skutkovou podstatu trestných činů

TYPY ŠIKANY Šikana mezi dětmi a mládeží Šikana ve specifických uzavřených komunitách (armáda, kriminál, rodina) šikana na pracovištích a) mobbing ( mezi pracovníky navzájem) b) bossing (šikana nadřízeného) c) bullying (hulvátské chování ved. prac.)

PROJEVY ŠIKANY Verbální přímé a nepřímé fyzické přímé a nepřímé aktivní a pasivní

NEPŘÍMÉ ZNAKY ŠIKANY Žák je o přestávkách často osamocený, nemá kamarády při týmovém sportech je volen do družstva vždy mezi posledními o přestávkách vyhledává blízkost učitelů má-li žák promluvit před třídou, je nejistý a ustrašený

II. Působí smutně, nešťastně, stísněně. Stává se uzavřeným. Jeho školní prospěch se náhle a nevysvětlitelně zhoršuje. Jeho věci jsou poškozené nebo znečištěné, případně rozházené. Zašpiněný nebo poškozený oděv.

III. Stále postrádá nějaké své věci. Odmítá vysvětlit poškození a ztráty věcí. Mění svoji pravidelnou cestu do školy a ze školy. Začíná vyhledávat důvody pro absenci ve škole. Odřeniny, modřiny a škrábance nedokáže uspokojivě vysvětlit.

PŘÍMÉ ZNAKY ŠIKANY Posměšné poznámky na adresu žáka, pokořující přezdívka, nadávky, ponižování, hrubé žerty na jeho účet. Nepřátelská až nenávistná kritika. Nátlak, aby dával agresorovi věcné nebo peněžní dary. Nátlak k vykonávání nemorálních až trestných činů

II. Honění, strkání, šťouchání, rány, kopání. Postižený je terčem rvaček Kolektiv jej ignoruje.

KDE JE PROBLÉM ? Šikanovaný nebývá špatný, ani si šikanu nezaslouží. Chyba je ve špatných vztazích v žákovských kolektivech. Nemá smysl ustupovat, ale je třeba problém co nejdříve řešit.

Kdo pomůže ? Rodiče třídní učitel výchovný poradce ředitel školy školní preventista Linka důvěry 800155555