Archivy, knihovny a muzea v digitálním věku Adolf Knoll Národní knihovna ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TinWeb na míru aneb úprava pro uživatele na AMU SUT, Zlín, červen 2005 Iva Horová:
Advertisements

© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice Konference 80.let sociálního pojištění.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
BA-CPVŠK 2007 Univerzity, žebříčky hodnocení, role jejich knihoven Marta Machytková
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Cyklus seminářů na téma: Obrazové dokumenty Změna názvu i pořadí seminářů vyhrazena.
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Koncepce rozvoje knihoven v České republice 2004 – 2010 a knihovny paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše
Ing. Jiří Šilhán.  řízení a podpora spolupráce  správa dokumentů  správa dalších typů dat  správa obsahu - Content Management System (CMS)  řízení.
Skartační řízení elektronicky
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Komunikace.
Projekt MEMORIA MEMORIAE MUNDI SERIES BOHEMICA databáze MANUSCRIPTORIUM Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Relační databáze.
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
Internet jako nástroj vlivu ? Dana Bérová
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
Některé digitální knihovny Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: Poslední aktualizace:
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
1 Ex Libris Alma Nová generace knihovních služeb.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Metody zpracování informací - 2
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
VICODI Visual Contextualization of Digital Content.
Usability Workshop Zpráva ze semináře Vilnius, 1.– Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
Informační kulturní portál
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
The Calimera Project is funded under the European Commission, IST Programme The Calimera Project is funded under the European Commission,
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
nová on-line prezentace muzejních a galerijních sbírek Mgr. Jakub Hauser, Národní muzeum.
Sdílení dat nejen v prostředí Sémantického webu Roman Špánek Výjezdní seminář projektu SemWeb
JIB Jednotná informační brána a integrace heterogenních informačních zdrojů Bohdana Stoklasová Pavel Krbec Jiří Pavlík.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic Zpřístupnění digitálních dat Přehled.
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Akvizice a informační fond
Co všechno lze označit termínem digitalizace
e-Gov a přístupy k jeho hodnocení
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
Transkript prezentace:

Archivy, knihovny a muzea v digitálním věku Adolf Knoll Národní knihovna ČR

Obsah •Paměťové instituce a vývoj informačního prostředí (zejména na příkladu knihoven) •Požadavek jednotlivce na služby těchto institucí •Evropský rámec •Jednoduchý příklad vazeb paměťových institucí •Závěr

Paměťové instituce Memory institutions •Archivy - archiválie •Knihovny – publikace (vč. moderních) •Muzea - exponát Instituce vlastní objekty, které mají důležitou informační hodnotu pro rozvoj poznání a pro zachování kulturní kontinuity.

Role paměťových institucí Zprostředkují informace mezi tvůrci a příjemci informací. Hrají důležitou roli v procesu komunikace. Jejich role je opodstatněná, pokud těmto informacím dokáží přidat určitou významnou hodnotu. Pokud tato hodnota není v určité oblasti významná, proces komunikace se obejde bez nich. Názor institucí a názory uživatelů se mohou lišit.

Tradiční přístup Abychom se dostali k informacím, •museli jsme chodit do knihoven, archivů a muzeí Abychom se dozvěděli, že tam tyto informace existují, •museli jsme tam jít

Informatizační období Abychom se dozvěděli, že tam tyto informace existují, konzultovali jsme vyhledávací pomůcky (kartotéky, katalogy, seznamy, rejstříky,…) –papírové místní, vydané, souborné –elektronické •místní •vzdálené

Pozitivní důsledky •V mnoha případech se dozvíme, co kde mají, aniž bychom tam kvůli tomu museli jít •Velký pokrok: –přísun finančních prostředků na modernizaci –změna stylu práce a standardizace –ale většinou si do institucí stejně musíme zajít

Knihovna Muzeum Archiv Více času na tvůrčí práci

Méně pozitivní důsledky •Zejména knihovny se etablují příliš jako informační instituce v úzkém slova smyslu (dokonce jako zprostředkovatelé něčeho, co nevlastní) •V mnoha případech začínají přemýšlet za uživatele ve smyslu, co a jak on potřebuje a zejména co nepotřebuje •Nezřídka se v praxi ukazuje, že knihovny začínají pracovat samy pro sebe ALE...

Co je to dokument zprostředkovaný knihovnou? Náhražka komplexnější reality, její odraz zafixovaný (zapsaný) na fyzickém nosiči.

Jak tato náhražka pracuje? Není vhodné interpretovat a filtrovat nad únosnou míru Pomáhat sdělit to, co je.

Knihovny Muzea Archivy Elektronické prostředí Digitální přítomnost paměťových institucí Tvůrčí dialog

V čem tkví přidaná hodnota? •V usnadnění komunikace mezi těmi, kteří vědí, co chtějí. •Pracuji-li například v oblasti výzkumu a vývoje a zajímají-li mě grafické formáty, zajímá mě velmi specifické nejnovější poznání, tzn. že jako uživatel se umím dotázat.

MuzeumDomov Izolovaná fyzická prostředí Omezená dokumentace Pouze názor kurátora, resp. specialisty, který předmět zařadil Nevyhovující popis řady objektů www Copyright (právo na pořízení kopie, právo na sdělování veřejnosti) Vytvoření komplexního, kontextově bohatého, badatelského prostředí

Směřování Instituce musí vytvořit svou digitální přítomnost •Tím však vytvoří další objekty, o které se budou muset starat •Problematika pracovních sil, technologií, intelektuálního vlastnictví, kulturní sensitivity, financování, …Problematika Uživatele zajímá však především: DOSTUPNOST KOMPLEXNÍCH INFORMACÍ

Maketa Avia FL.3 Knihovna – knihy a časopisy: plán a popis Potřebuji další informace o konstrukci a zbarvení: Existuje muzeum, ve kterém se letadlo dochovalo? Existuje další dokumentace v některém archivu (firemním, osobním, …)?

Lze to najít na Internetu, když je tak neuspořádaný? •Jak se zeptám? –Italská letadla, II. světová válka, … NEBO –OPAC – web Avia FL.3Avia FL.3 •Který dotaz mi přinese žádané výsledky? •Pomůže mi v tom knihovník? Ví vůbec, že například FL znamená Francesco Lombardi?

Čím jsou knihovny cenné? •Tím, že mi chtějí pořádat vnější svět? –NE (nejsou s to, nejsou dostatečně rychlé, nepatří jim, …) •Do tohoto bodu jsme se dostali po informatizaci knihoven, například v EU po završení 4. rámcového programu (2000) - Telematics for Libraries •Uspořádat informace vs. Uspořádat přístup k nim

Kudy dál? STOP !!! Hodnota knihoven tkví především v tom, co vlastní, to je jejich podstata a v tom mají mnoho společného s archivem a muzeem. Hodnotné jsou věci zvláštní, a ne obecně dostupné.

Otázky uživatele •Dříve: –jak se dozvím, kde…? •Dnes: –jak se k tomu dostanu…? •Zítra: –jak se to dostane ke mně…? (aniž bych musel někam jít)

Promoting a User-Friendly Information Society Nyní se nazývá Program technologií informační společnosti (IST - Information Society Technologies Programme) ALM (Archives, libraries, and museums) - virtuální integrace pro potřeby individuálního uživatele

Cíl IST Our surrounding is the interface to a universe of integrated services. This will enable citizens to access IST services wherever they are, whenever they want, and in the form that is most natural for them. Naše okolí je interface ke světu integrovaných služeb. To umožní občanům dosáhnout (použít) technologií informační společnosti odkudkoli, kdykoli a formou, která je pro ně nejpřirozenější.

Key actions •Systems and Services for Citizen (KA1) •New Methods of Work and Electronic Commerce (KA2) •Multimedia Content and Tools (KA3) •Essential Technologies and Infrastructures (K4)

Co je to knihovna, resp. sbírková instituce? Velký sklad informací Jejich zprostředkovatel, příp. jejich zprostředkovatel ze systému sobě rovných sbírkových institucí (i napříč jejich spektrem bez ohledu na typ předmětu sbírky) Zprostředkovatel všeho ostatního?!?!?!? Ano, ale jen pokud si uživatele v zájmu státu koupí.

Multimedia Content and Tools (KA3) •Interactive electronic publishing •Digital heritage and cultural content •Education and Training •Human language technologies and information access, filtering, and handling Umožnit realizaci potenciálu evropské tvořivosti a kultury.

Digital heritage and cultural content •Zabezpečit integrovaný přístup ke sbírkám a materiálům uchovaným v knihovnách, muzeích a archivech (ALM) •zlepšit operační účinnost a využitelnost velkých obsahových sbírek prostřednictvím silných interface a řídících technik •chránit a zpřístupnit multimediální obsah různých typů dokumentů, včetně elektronických materiálů a náhrad fyzických objektů

Trials on new access modes to cultural and scientific content •Použití současných technologií, které v knihovnách, muzeích a archivech přidávají hodnotu jejich sbírkám •Nové navigační nástroje, bezdrátový přístup k webu, zlepšená vizualizace artefaktů a sbírek, evropské budování tematických sbírek ap.

Virtual representations of cultural and scientific objects •Udržitelný rozvoj digitálních sbírek v evropských knihovnách, muzeích a archivech •Dynamická interakce uživatele Učení, poznávání a zábava.

Exponát Publikace Archiválie Osoba?…Francesco Lombardi Předmět?… Avia FL.3 Čas?…1940 Místo?…Itálie Dochovaný exemplář (Torino, nefunguje e-commerce) Fotografie ( ; archiv LK) Časopisy Knihy

objekt čas místo osoba Autor článku: Martin Salajka Konstruktér: Francesco Lombardi Archivář: Autor prezentace: Alessandro Vitali Místo výroby: Vercelli Místo uložení: Torino, Trento, Roma, Anglie,.. Místo vydání knihy, článku, …. … Kniha: Avia FL.3, ed. Ali d‘Italia Exponát letadla Fotografie Plány Rok výroby: 1938 Rok rekonstrukce: 1995, … Rok vydání… Obecný objekt Jak propojit digitální přítomnost paměťových institucí?

Standardy •Standardy pro popis / záznam předmětu •Standardy pro formát digitální reprezentace objektu Záznam předmětu je pouze podmnožinou formátu digitálního objektu. Dokumentové formáty budou vstřebávat své podmnožiny ve svých specifických prostředích (XML se může stát společnou platformou).

Pořizování dat a jejich organizace •Zvýšení tempa digitalizace originálů (obraz, zvuk, video, plný text) •Tvorba sbírek digitálních artefaktů •Interkonektivita sbírek •Uživatel je animátorem dodávání informací; uživatel se vzdělává a baví. Nebojme se toho