Kružnice opsaná trojúhelníku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trojúhelník – I.část Mgr. Dalibor Kudela
Advertisements

Úhel Úhel je část roviny
Těžnice a těžiště trojúhelníku
Konstrukce trojúhelníků
Vzájemná poloha přímky a kružnice (kruhu)
Osová souměrnost Najdeš rozdíly mezi těmito obrázky? B A
Užití Thaletovy kružnice
Rytzova konstrukce elipsy
PLANIMETRIE.
Základní konstrukce Kolmice.
Sčítání a odčítání úhlů
POZNÁMKY ve formátu PDF
Sčítání, odčítání, násobení a dělení úhlů (grafické)
Výška trojúhelníku Změř výšku svého spolužáka nebo spolužačky.
Sada IV/2-3-2 Matematika pro II. ročník gymnázia
Mgr. Ladislava Paterová
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
POZNÁMKY ve formátu PDF
a + b > c Ʌ a + c > b Ʌ b + c > a
Konstrukce trojúhelníku s kružnicí opsanou v zadání
Konstrukce trojúhelníku s kružnicí opsanou v zadání
Téma: Shodnosti a souměrnosti
5_Kružnice, kruh Kružnice k (S, r) je množina všech bodů roviny, které mají od středu S vzdálenost r. S – střed, r – poloměr, d – průměr Platí: d = 2r.
Konstrukce trojúhelníku
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Kružnice opsaná trojúhelníku
Jednoduché konstrukce (střed a osa úsečky, osa úhlu, tečna)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Planimetrie TROJÚHELNÍKY.
61.1 Kružnice trojúhelníku vepsaná
Trojúhelník,kružnice trojúhelníku opsaná
Užití Thaletovy kružnice
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Trojúhelník DUM číslo: 08 Trojúhelník Planimetrie - trojúhelník Integrovaná střední.
15.1 Osa a střed úsečky Popiš, co vidíš na obrázcích.
VY_42_INOVACE_407_KRUŽNICE OPSANÁ TROJÚHELNÍKU Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM duben 2012 Ročník použití VM 6. ročník Vzdělávací.
Herní plán Obecné vlastnosti příčky
Kružnice trojúhelníku opsaná a vepsaná
Konstrukce trojúhelníku 4. ročník
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
* Úhel Matematika – 6. ročník *.
11.1 Kružnice trojúhelníku opsaná
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
Kružnice trojúhelníku opsaná
Užití Thaletovy kružnice
Sestrojení úhlu o velikosti 90° pomocí kružítka.
VY_42_INOVACE_416_VZÁJEMNÁ POLOHA KRUŽNICE A PŘÍMKY Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM prosinec 2012 Ročník použití VM 8. ročník Vzdělávací.
8. ročník THALETOVA KRUŽNICE. ZÁKLADNÍ POJMY: k je kružnice sestrojená nad průměrem AB Úsečka AB je průměr kružnice k Bod S je střed kružnice k Bod S.
Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Marie.
Množina bodů dané vlastnosti
Trojúhelník a jeho vlastnosti
POZNÁMKY ve formátu PDF
Konstrukce trojúhelníku s kružnicí opsanou v zadání
Konstrukce trojúhelníků (sus)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Základní konstrukce Kolmice.
Sestrojení úhlu o velikosti 60° pomocí kružítka.
Geometrické konstrukce v technickém kreslení Bogdan Nogol
23 SHODNOST TROJÚHELNÍKŮ.
Kružnice trojúhelníku vepsaná
Trojúhelník 1 trojúhelník ABC určují tři různé body A, B, C, které neleží v přímce.
Transkript prezentace:

Kružnice opsaná trojúhelníku Učili jsme se sestrojit osu úsečky. Postup: Do kružítka vezmeme poloměr r větší než je polovina délky úsečky AB. V bodech A, B sestrojíme oblouky s poloměrem r. Průsečíky oblouků spojíme čerchovanou čarou – osa o úsečky AB. S B A Průsečík osy o a úsečky AB je středem úsečky AB. Označíme S. Osa o úsečky AB je kolmá na úsečku AB. Pro střed S úsečky AB platí: |AS| = |SB|. o Pro libovolný bod X, který leží na ose o úsečky AB platí: |AX| = |XB|. Všechny body osy o mají od krajních bodů úsečky AB stejnou vzdálenost.

Kružnice opsaná trojúhelníku je kružnice, která prochází všemi vrcholy trojúhelníku. Každému trojúhelníku lze opsat kružnici. Pro libovolný bod X, který leží na ose o úsečky AB platí: |AX| = |XB|. Všechny body osy o mají od krajních bodů úsečky AB stejnou vzdálenost. Všechny body, které mají od daného bodu S stejnou vzdálenost r, leží na kružnici se středem v tomto bodě. Poloměr r této kružnice je roven vzdálenosti bodu S od libovolného bodu. Střed kružnice opsané musí ležet na osách stran. ob C Sa ... střed strany a Sb ... střed strany b Sc ... střed strany c Sb a oa b Průsečík os stran O je stejně vzdálen od všech tří vrcholů trojúhelníku, můžeme zkonstruovat kružnici, která bude vrcholy procházet. Taková kružnice má střed O, poloměr |OA| a nazývá se kružnice opsaná. Sa O c A Sc B k oc

Kružnice opsaná trojúhelníku je kružnice, která prochází všemi vrcholy trojúhelníku. Střed kružnice opsané leží na průsečíku os stran. Osy všech stran se protnou v jednom bodě – O. Je to střed kružnice opsané trojúhelníku. ob C Sb a oa b r Sa O r r oa ... osa strany a ob ... osa strany b c A Sc B oc ... osa strany c k oc |OA| = |OB| = |OC| = r k(O;r) ... kružnice opsaná ∆ ABC.

Sestroj kružnici opsanou ∆ ABC, je-li a = 7 cm, b = 5 cm, c = 6 cm. Rozbor C Popis konstrukce Z trojúhelníkové nerovnosti: 1. AB; |AB| = c = 6 cm a a = 7 cm b = 5 cm b 2. k; k(B; a = 7 cm) 3. l; l(A; b = 5 cm) Trojúhelník lze sestrojit. B A c c = 6 cm 5. ∆ ABC Konstrukce k Náčrt l C oa Sb Sa O ob b a Střed kružnice opsané ostroúhlému trojúhelníku leží uvnitř trojúhelníku. c Sc A oc B

Sestroj kružnici opsanou ∆ ABC, je-li a = 6 cm, b = 45 mm, c = 75 mm. Rozbor Náčrt C Z trojúhelníkové nerovnosti: a = 6 cm = 60 mm a a = 6 cm b = 45 mm b Trojúhelník lze sestrojit. k B A c c = 75 mm Konstrukce l oa Popis konstrukce ob C 1. AB; |AB| = c = 75 mm Sb 2. k; k(B; a = 6 cm) Sa b a 3. l; l(A; b = 45 mm) 5. ∆ ABC c A Sc = O B Střed kružnice opsané pravoúhlému trojúhelníku leží ve středu jeho přepony.

Sestroj kružnici opsanou ∆ ABC, je-li a = 4 cm, b = 5 cm, c = 7,5 cm. Rozbor C Náčrt Z trojúhelníkové nerovnosti: b a a = 4 cm b = 5 cm Trojúhelník lze sestrojit. A Konstrukce B c = 7,5 cm c l k oc Popis konstrukce ob oa C 1. AB; |AB| = c = 7,5 cm Sb Sa 2. k; k(B; a = 4 cm) b a 3. l; l(A; b = 5 cm) Sc c A B 5. ∆ ABC O Střed kružnice opsané tupoúhlému trojúhelníku leží vně trojúhelníku. Procvičení: učebnice strana 48 – 49, cvičení 1 – 4, pracovní sešit strana 151, cvičení 1 – 3.

Kružnice vepsaná trojúhelníku Učili jsme se sestrojit osu úhlu. Postup: Zvolíme libovolný poloměr r. Narýsujeme oblouk m kružnice o poloměru r se středem V – vrcholu úhlu AVB tak, aby protnul obě jeho ramena. V průsečících oblouku m s rameny úhlu AVB narýsujeme dva oblouky se stejnými poloměry. Sestrojíme přímku o, která prochází průsečíkem těchto oblouků a vrcholem V. Tato přímka je osa úhlu AVB. B m o V r r A Osa o rozdělí úhel AVB na polovinu, tedy na dva shodné úhly. Všechny body osy úhlu AVB mají od ramen úhlu stejnou vzdálenost.

Kružnice vepsaná trojúhelníku je kružnice, která se dotýká všech stran trojúhelníku. Každému trojúhelníku lze vepsat kružnici. Všechny body, které mají od daného bodu S stejnou vzdálenost ρ, leží na kružnici se středem v tomto bodě. Poloměr ρ této kružnice je roven vzdálenosti bodu S od libovolného bodu. Všechny body osy úhlu mají od ramen úhlu stejnou vzdálenost. Střed kružnice vepsané musí ležet na osách úhlů trojúhelníku. C oα ... osa úhlu α oβ ... osa úhlu β oγ ... osa úhlu γ S = oα ∩ oβ ∩ oγ oβ oα b a Průsečík os úhlů S je stejně vzdálen od všech tří stran trojúhelníku, poloměr ρ kružnice vepsané se rovná kolmé vzdálenosti středu S od libovolné strany. S oγ ρ k c B A

Kružnice vepsaná trojúhelníku je kružnice, která se dotýká všech stran trojúhelníku. Střed kružnice vepsané leží na průsečíku os úhlů. Osy všech úhlů se protnou v jednom bodě – S. Je to střed kružnice vepsané trojúhelníku. C γ P oβ oα N b ρ S ρ a oα ... osa úhlu α oγ oβ ... osa úhlu β ρ α k β oγ ... osa úhlu γ c A M B |SM| = |SN| = |SP| = ρ k(S;ρ) ... kružnice vepsaná ∆ ABC. Procvičení: učebnice strana 50 – 51, cvičení 5 – 9, pracovní sešit strana 151 – 153, cvičení 4 – 14.