Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kružnice trojúhelníku opsaná a vepsaná

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kružnice trojúhelníku opsaná a vepsaná"— Transkript prezentace:

1 Kružnice trojúhelníku opsaná a vepsaná
Zkvalitnění výuky přírodovědných předmětů s cílem zvyšování motivace žáků ke vzdělávání v těchto oborech registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Kružnice trojúhelníku opsaná a vepsaná e-learning Vytvořil: Mgr. Lukáš Doležel

2 KRUŽNICE TROJÚHELNÍKU OPSANÁ
Sestroj osy všech stran trojúhelníku. oa ob r O r r A B oc Poloměr kružnice trojúhelníku opsané je vzdálenost středu kružnice a vrcholu trojúhelníku. Střed kružnice trojúhelníku opsané je průsečíkem os stran.

3 oa – osa strany a ob – osa strany b oc – osa strany c Platí: │OA│ = │OB│= │OC│ = r k (O; r) je kružnice trojúhelníku OPSANÁ. Osy všech stran trojúhelníku se protnou v jednom bodě – středu kružnice OPSANÉ.

4 KRUŽNICE TROJÚHELNÍKU VEPSANÁ
Sestroj osy všech vnitřních úhlů trojúhelníku. C γ ρ ρ S ρ α β A B Střed kružnice trojúhelníku vepsané je průsečíkem os vnitřních úhlů.

5 oα – osa úhlu α oβ – osa úhlu β oγ – osa úhlu γ Platí: │SA│ = │SB│= │SC│ = ρ k (S; ρ) je kružnice trojúhelníku VEPSANÁ. Osy všech vnitřních úhlů trojúhelníku se protnou v jednom bodě – středu kružnice VEPSANÉ.

6 Použité zdroje: Objekty použité k vytvoření této prezentace jsou součástí Microsoft PowerPoint, dále vlastní nápady. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech základních škol. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lukáš Doležel. Zkvalitnění výuky přírodovědných předmětů s cílem zvyšování motivace žáků ke vzdělávání v těchto oborech registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/


Stáhnout ppt "Kružnice trojúhelníku opsaná a vepsaná"

Podobné prezentace


Reklamy Google