Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jiří Vorlíček, LF MU Brno
Advertisements

O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Regionální konference cestovního ruchu
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Centrová léčba roku několik poznámek
Mezioborová spolupráce v pneumoonkologii
MUDr. Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF v Praze.
ODDĚLENÍ CHRONICKÉ RESUSCITAČNÍ A INTENZIVNÍ PÉČE PRO DĚTI - PILOTNÍ PROGRAM V NEMOCNICI HOŘOVICE MGR. PAVLÍNA HESOUNOVÁ.
Ondřej Sláma, MOU Brno Subkatedra paliativní medicíny IPVZ Praha
Specifika domácí paliativní péče u dětí
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Nemocní s metastazujícím onemocněním citliví k léčbě cytostatiky vyléčitelní lokálními metodami (chirurgie, radioterapie) nevyléčitelní lokálními metodami.
Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM –
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Problematika eutanázie
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Ambulance léčby bolesti
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Klinická propedeutika
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Úhel pohledu algeziologa Vztah paliativní medicíny a léčby bolesti Dana Vondráčková Subkatedra léčby bolesti.
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Domácí péče Home care.
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
Případová studie Seminář 2014.
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Paliativní péče, podpůrná péče léčba bolesti atd…
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Nezbytnost integrace psychosomatiky do současné medicíny? Očima pacienta. Mgr. Michala Filipová Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Občanské sdružení.
Pilotní projekt Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) Několik poznámek z perspektivy ČSPM MUDr. Ondřej Sláma, Ph.D. Vědecký sekretář ČSPM ČLS JEP.
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Paliativní péče a nemocný s lymfomem
MSPP - péče o terminálně nemocné v domácím prostředí
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Cíle péče a paliativní přístup v pobytových službách
Jiří Kabát Domácí péče 2017.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Ošetřovatelství v primární péči
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
JAK POMÁHÁ INOVATIVNÍ LÉČBA PACIENTŮM
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Pilotní projekt Mobilní specializované paliativní péče (MSPP)
Boj o pacienta, boj o peníze
Školení kódování podle MKN-10
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Dostupnost návazných seniorských služeb a role PL
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
OD KATALOGU K MAPĚ PODPORY
, Olomouc.
SLEZSKÁ HUMANITA, obecně prospěšná společnost
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti Ondřej Sláma Masarykův onkologický ústav Brno

1/ Kdy končí péče onkologická a začíná péče paliativní ? Slovo „ paliativní“ je užíváno v různých významech „paliativní“ = „terminální“ péče o umírající „paliativní“ = veškerá „nekurativní“ onkologická léčba ( tj. např.velká část chemoterapie) „paliativní“ = léčba a péče zaměřená na udržení přijatelné kvality života v celém průběhu nemoci ( tj. současně s protinádorovou léčbou i po jejím ukončení), paliativní= podpůrná

Protinádorová („onkologická“) léčba Diagnóza Smrt Paliativní a podpůrná péče Hospicová paliativní péče

1/Kdy končí péče onkologická a začíná péče paliativní 1/Kdy končí péče onkologická a začíná péče paliativní ? „Kdy je vhodné ukončit protinádorovou léčbu a přejít na léčbu symptomatickou?“ Když pacient nemá z protinádorové léčby žádný prospěch Když je léčba neúměrně nákladná Co to je „prospěch z léčby“ ? Důležitý je názor pacienta : prodloužení přežití o 2 měsíce… nutnost hospitalizací a pravidelných kontrol… mají pro různé pacienty různý význam!!! Důležitý je vztah důvěry a otevřená empatické komunikace o možných cílech léčby

1/Kdy končí péče onkologická a začíná péče paliativní ? Jsou onkologičtí pacienti lékaři realisticky informováni o přínosu nekurativní („paliativní“) chemoterapie? Znamená informace, že onemocnění je nevyléčitelné a že již nádor nemůžeme chemoterapií ovlivnit, že „ pacientovi bereme naději“?

Otázky ? Odpovědi !

2/Paliativní péče v terénní praxi Pacienti s potřebou PP se vyskytují v ambulancí PL i specialistů Svými potřebami překračují problematiku jednotlivých specializací ( „nepatří nikomu“) Jsou komunikačně a časově nároční „Touží“ po dobře koordinované péči ( nejlépe jedním lékařem) Fragmentovaná, oborově ohraničená péče více specialistů se často míjí s jejich potřebami

2/Paliativní péče v terénní praxi Kdo pečuje o onkologické pacienty poté co byly vyčerpány možnosti onkologické léčby? Onkolog?? Praktický lékař?? Jsou PL ochotni a schopni hrát roli koordinátorů paliativní onkologické péče u pacientů v domácím prostředí? Jaké jsou hlavní překážky? Inspirativní modely?

Otázky ? Odpovědi !

3/Jaký rozsah paliativní péče hradí pojišťovny ? Jakým způsobem lze financovat interdisciplinární péči o pacienta v domácím prostředí? Jaké jsou modely úhrady této péče v zahraničí??

3/Jaký rozsah paliativní péče hradí pojišťovny ? Medicínské aspekty péče Léky- analgetika, antiemetika, psychofarmaka ( problém: preskripční limity ) Pomůcky ( často dlouhá administrativní procedura před získáním pomůcky) Ambulantní a lůžkovou péči ( nastavený způsob úhrady od ZP není v řadě případů vhodný) Home Care (výkonový způsob úhrady není v řadě případů vhodný)

Otázky ? Odpovědi !

4/Ambulantní hospic v paliativní léčbě ? Pro koho a kdy ? Obecná a specializovaná paliativní péče SPP pro pacienty s pokročilým onemocněním a složitými a komplexními problémy: Složité symptomy Psychologická problematika Sociální potíže

4/Ambulantní hospic v paliativní léčbě ? Pro koho a kdy ? Specializovaná paliativní péče je drahá. Jak formálně stanovit kritéria pro zařazení do tohoto typu péče? Podle předpokládané prognózy? Podle aktuálního stavu? Jaké jsou zkušenosti v zahraničí?

Otázky ? Odpovědi !

5/Kdo má informovat pacienta o jeho onkologické diagnóze ? Ošetřující onkolog Ten, kdo ho bude nadále sledovat a léčit Ne psycholog!, ne člen rodiny!

Otázky ? Odpovědi !