Učivo o pravopise.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Najdi ve větách VS po M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Zábavné formy v českém jazyce
Studentská inovace praxí
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Matematika a její aplikace
Křížovky s VS po M II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VYJMENOVANÁ SLOVA PO V A SLOVA PŘÍBUZNÁ.
Křížovky s VS po P II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Křížovky s VS po L II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Křížovky s VS po B IV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_10
II. Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Strom přátelství Ročník: 3. ročník Autor: Kateřina Holaňová
Jazykověda a její disciplíny
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Reedukace dysortografie
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadané ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (34. – 40. úloha) X. označení digitálního učebního materiálu:
Didaktika českého jazyka1
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM18 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM13 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
Křížovky s VS po S I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Křížovky s VS po P I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Souhlásky tvrdé, měkké, obojetné VY_32_INOVACE_13 Sada 22.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM20 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
JAZYKOVĚDA JAZYKOVÉ PŘÍRUČKY
Najdi ve větách VS po V Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Křížovky s VS po L III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
ICT ČJ VS po Z Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova Anotace:
Učivo:Geometrické tvary a geometrická tělesa
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
Křížovky s VS po B III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Světový den výživy – 16. říjen
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Hry pro předškolní děti Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Plavání Téma: Hry ve vodě Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 15. září 2012.
Slovní úlohy HRA. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum: 14.
A KTIVITY VHODNÉ DO VÝUKY Celoživotním vzděláváním k zefektivnění výuky jazyků Seminář k předání informací o projektu Všeobecné a sportovní.
Přísudek a podmět Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
UČÍME SE S TABLETY aneb I NA VAŠEM, ALE PO NAŠEM MGR. OLGA VEJVODOVÁ.
HRAJEME SI S PÍSMENKY L
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Odpověď na tyto otázky nalezneš v jazykových příručkách.
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
VY_32_INOVACE_02_Český jazyk pro 7. ročník_Jazykové příručky
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_17
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jazykověda a její disciplíny
VY__III/2__INOVACE__06 Český jazyk PŘÍDAVNÁ JMÉNA.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
Rozvoj řeči u dítěte z hlediska morfologicko-syntaktické roviny
Příslovce VY_32_INOVACE_03-15 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr
JAZYKOVĚDA A JEJÍ DISCIPLÍNY
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_DELENI_HLASEK Název materiálu:
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_02_3A02Čj9_Větné členy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Jazykověda a její disciplíny
Německý jazyk – Cvičení na podporu konverzace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Název Jazykové příručky Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Učivo o pravopise

Osnova: Co je pravopis Typy pravopisu Algoritmus Moderní pojetí Kodifikační příručky Náměty pro tvořivou výuku

Pravopis Ortografie - není lingvistická disciplína souhrn konvenčních pravidel jak zapisovat mluvený jazyk pravopisné jevy se ale probírají v těsné souvislosti s tvaroslovím (morfologie), tvořením slov, hláskoslovím, lexikologií a syntaxí, tedy s lingvistickými disciplínami pravopis je v podstatě aplikace těchto disciplín Př: děti si hrály (pro správné napsání – pravopis potřebujeme znát syntaktickou záležitost – shodu přísudku s podmětem).

Typy pravopisu Pravopisné jevy třídíme – rozlišujeme tři typy pravopisu: pravopis lexikální, pravopis morfologický, pravopis syntaktický.

Pravopis lexikální Vyjmenovaná slova Velká písmena Psaní ě Psaní ů, ú Psaní y, i v kořeni slov po tvrdých a měkkých souhláskách Předložky a předpony

Pravopis morfologický Časování sloves Skloňování jmen

Pravopis syntaktický Shoda přísudku s podmětem Interpunkce věty Zapisování přímé řeči

Algoritmus Způsob odůvodňování nějakého jevu. Př.: Ve slově býk se píše po b tvrdé y, protože se jedná o vyjmenované slovo.

Norma – úzus – kodifikace Úzus: zvyklost užívat nějaký jazykový jev. Norma: jazykový jev je na cestě ke správnosti – již je považovaný za správný. Kodifikace: norma je zachycená v kodifikačních příručkách.

Norma – úzus – kodifikace můžu – mohu bychom – bysme osum – osm sedum – sedm

Kodifikační příručky Pravidla českého pravopisu Slovník spisovné češtiny

Hra na rodiny Zaměření: slovní druhy, vyjmenovaná slova, antonyma, synonyma, hláskosloví Věk: od druhé třídy Pravidla: Ve třídě se vytvoří stanoviště. Např. využíváme-li učivo o vyjmenovaných slovech, vytvoříme 7 stanovišť = 7 skupin vyjmenovaných slov. Stanoviště viditelně označíme. Např. vyjmenovaná slova po Z. Každý žák si z hromady kartiček s různými vyjmenovanými slovy vybere jednu a odnese ji na správné stanoviště. Po skončení proběhne společná kontrola.

Černý Petr Zaměření: paměťové osvojení vyjmenovaných slov. Pomůcky: sady kartiček vyrobených na principu hry „Černý Petr“ – každá sada bude mít asi 10 párů karet (z každého páru bude na jedné obrázek, např. páv, a na druhé vyjmenované slovo „pýcha“; nebo obrázek klíče a k němu slovo „zamykat“) a jednoho Černého Petra. Pravidla: Žáci si mohou karty vyrobit sami, a tím si vyjmenovaná slova procvičí rovněž. Učitel žáky rozdělí do skupin, které budou mít 4-6 členů. Každá skupina dostane sadu kartiček; úkolem každého hráče je shromáždit co nejvíce karetních dvojic. Na koho nakonec zbude Černý Petr, prohrál.

Škatulata, hýbejte se! Zaměření: paměťové osvojení vyjmenovaných slov. Pomůcky: židle, kartičky s vyjmenovanými slovy (vyjmenovaná slova se na kartičkách budou opakovat 2x-4x), seznam vybraných vyjmenovaných slov. Použitelnost hry: od 3. třídy. Pravidla: Žáci si vylosují kartičky. Poté se určí jeden hráč-vypravěč, který má k dispozici seznam vyjmenovaných slov, jež mají ostatní žáci na svých kartičkách. Vypravěč stojí uprostřed kruhu a vypráví příběh. Během příběhu vysloví vyjmenované slovo, žáci, kteří mají toto slovo na své kartičce, se v tu chvíli stávají „škatulaty“ a mění své pozice. V tomto okamžiku se vypravěč snaží zaujmout jedno z uvolněných míst. Kdo zůstane stát, stává se vypravěčem.

Velká a malá písmena Zaměření: pravopis psaní velkých písmen. Pomůcky: psací pomůcky. Pravidla: Žáci si vysunou židle z lavic, aby měl dostatek místa pro pohyb. Učitel předčítá text. V okamžiku, kdy žák uslyší slovo, ve kterém se píše velké písmeno, udělá předem smluvený pohyb: poskok, tlesknutí, dřep s výskokem atd. Když učitel dočte text, děti se posadí do lavic a pokusí se slova, ve kterých se vyskytovala velká písmena, zapsat. Kdo si vzpomene na nejvíce slov, vyhrává. Obměna: Poté se žáci mohou pokusit začlenit všechna slova do věty. Vyhrává ten, kdo vymyslí nejvtipnější.

Kartičky Y – I Zaměření: pravopis psaní y/i, lze aplikovat na řadu dalších pravopisných i jiných jevů (ž/š, mě/mně…). Pomůcky: Žáci si zhotoví dvě kartičky, na jedné z nich je napsáno y, na druhé i. Pravidla: První dvě minuty v některých hodinách češtiny může probíhat pravopisná rozcvička celé třídy. Učitel říká slova, žáci zvedají kartičku s patřičným písmenem nad hlavu; učitel vyvolá pokaždé někoho ze třídy a ten pravopis odůvodní. Obměna: Žák, který má zájem o jedničku, si stoupne před tabuli bokem ke třídě a čelem k učiteli a hry se účastní zde, zbytek třídy v „rozcvičce“ pokračuje s ním. Každý jev odůvodňuje žák před tabulí. Za určitý počet správných odpovědí získá jedničku nebo jinou odměnu.