NP, IUCN, MAB, BR a další aneb jak se v tom ochranářství vyznat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Významná Chráněná území v čr
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Historie ochrany přírody za dob komunismu
Organizace ochrany přírody v ČR
Rozloha chráněných území na ploše ČR
Národní parky a Chráněné krajinné oblasti ČR
Národní parky v ČR Lenka hajzlerová.
Národní parky Afriky.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Přednáška č.3 Teoretické aspekty ochrany přírody v mezinárodním právu Doc. JUDr.Vojtěch Stejskal, Ph.D ZF JU České Budějovice
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
Národní park Šumava.
ČESKÁ REPUBLIKA OCHRANA PŘÍRODY ČR.
Mezinárodní spolupráce České republiky v oblasti vodního hospodářství
Ochrana přírody v ČR.
Národní parky České republiky
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
Krkonošský NP NP Šumava NP Podyjí NP České Švýcarsko
Zakládání chráněných území v praxi Petr Macek CHTP
Legislativa ochrany přírody v ČR a EU Přednáška č
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Zkoumání a ochrana přírody
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Chráněná území České republiky
Organizace zabývající se ochranou přírody
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Ochrana přírody ČR.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
Národní park České Švýcarsko (2000) Krkonošský národní park (1963) Národní park Podyjí (1991) Národní park Šumava (1991)
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_17.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Ochrana přírody a krajiny
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
VY_52_INOVACE_18_Ochrana rozmanitosti přírody - učební text
Transkript prezentace:

NP, IUCN, MAB, BR a další aneb jak se v tom ochranářství vyznat

Začneme od těch nejvyšších…IUCN Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů = Světový svaz ochrany přírody (World Conservation Union) nejvýznamnější a největší mezinárodní organizace pro ochranu přírody založena v roce 1948 posláním je ovlivňovat, povzbuzovat a podporovat společenstva na celém světě k ochraně integrity a rozmanitost přírody a zajistit spravedlivé a udržitelné využívání přírodních zdrojů členy IUCN se mohou stát státy, státní instituce, akademické ústavy i národní a mezinárodní nevládní organizace - IUCN tak vytváří partnerství, které jedinečným způsobem sdružuje mezinárodní ochranářskou komunitu

Nejdůležitější světové instituce zabývající se ochranou přírody Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN, International Union for Conservation of Nature) – kromě jiného vydává Červené knihy ohrožených živočichů a rostlin Světový fond pro ochranu přírody (WWF, World Wildlife Fund) – financování mezinárodních akcí na ochranu přírody Program Spojených národů v oblasti životního prostředí (UNEP, United Nations Environment Programme) – zprávy o stavu životního prostředí Země Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO, United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation) – publikace, konference

Světové programy a úmluvy v oblasti životního prostředí: o    Světová strategie ochrany přírody (WCS, 1978) – základní programový dokument IUCN o    Světová charta na ochranu přírody (1982) – OSN o    Člověk a biosféra (M&B, 1971) – UNESCO, ekologická výchova veřejnosti o    Úmluva o mokřadech mezinárodního významu (Ramsar 1971) o    Úmluva o mezinárodním obchodu ohroženými volně žijícími druhy fauny a flóry (CITES, Washington 1973) o    Agenda 21 (1992) – úkoly pro 21. století o    Úmluva o dálkovém znečisťování ovzduší přecházejícím hranice (1979) o    Vídeňská úmluva o ochraně ozónové vrstvy (1985) + Montrealský protokol o látkách, které poškozují ozónovou vrstvu (1986) o    Úmluva o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů (Bonn 1994) o    Basilejská úmluva o řízení pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování (1989) o    Rámcová úmluva Spojených národů o změně klimatu (Rio 1992, zpřesnění: Kjóto 1997, Bonn 1999, Marrákeš 2001) o    Úmluva o biodiverzitě (Rio 1992) + Evropská strategie biodiverzity a rozmanitosti krajiny (Sofie 1995)

Národní park (NP) NP jsou vyhlašovány vládními orgány nebo parlamenty jednotlivých států a jsou 2. nejpřísněji chráněnou kategorií na stupnici IUCN = rozsáhlé území, jedinečné v národním nebo mezinárodním měřítku, jehož značnou část zaujímají přirozené nebo lidskou činností málo ovlivněné ekosystémy, které mají mimořádný vědecký a výchovný význam největší ochrana patří přísně chráněným přírodním rezervacím a nedotčeným územím, které slouží pouze k vědeckým účelům

Historie národních parků v současnosti je na celém světě 6 555 národních parků, které pokrývají 12 % povrchu Země historicky 1. NP se stal v březnu 1872 americký  Yellowstonský NP prvních 9 NP v Evropě vzniklo na základě zákona na ochranu přírody, který přijalo Švédsko před 100 lety, 24. května 1909 počet evropských NP se nyní odhaduje na 380

Historie národních parků 2. NP na světě = Královský národní park - 1879 v Austrálii 1885 - kanadská vláda dala pod ochranu minerální prameny a jeskyně Banff a o další rok později přibyly v Kanadě národní parky Yoho a Glacier 1887 - Novozélandský národní park Tongariro  v září 1890 byl založen americký Sequoia National Park na africkém kontinentu je nejstarším konžský národní park Virunga (1925), ve kterém žijí vzácné horské gorily v Asii je považován za nejstarší  NP Jima Corbetta (1936) v Indii

Historie NP v Evropě průkopníky zákonné ochrany divočiny v Evropě jsou severské země - po Švédsku přijalo zákon na ochranu přírody v roce 1917 Dánsko, Finsko v roce 1923 a Island o pět let později největším NP na světě (972.000 km čtverečních) je Grónský severovýchodní národní park (1974)

Evropský den parků dne 24. května 1909 ve Švédsku vyhlášeno prvních 9 NP najednou = první národní parky v Evropě vůbec z iniciativy Federace evropských parků (EUROPARC) se od roku 1999 tento den slaví jako Evropský den parků federace EUROPARC je nevládní organizací sdružuje více než 400 evropských chráněných území ze 34 evropských zemí podporuje aktivity organizací i jednotlivců v chráněných územích pomáhá environmentálnímu vzdělávání, mezinárodní spolupráci, vzájemné podpoře a výměně zkušeností mezi jednotlivými NP apod… EUROPARC Česká republika byla založena v roce 2000 jako šestá národní sekce

A jaká je budoucnost chráněných území. Mezinárodní spolupráce A jaká je budoucnost chráněných území? Mezinárodní spolupráce! V jižní Africe se v roce 2010 otevře jeden z největších NP na světě! NP na území 5 států - Angola, Botswana, Namibie, Zambie a Zimbabwe NP Kaza, neboli chráněná oblast Kavango-Zambezi, bude mít rozlohu 287 132 km2, tedy asi jako je velikost Itálie

KAZA neboli Kavango-Zambezi zvířata ani lidé nebudou nijak omezováni v pohybu, zmizí hraniční kontroly i všechny umělé překážky podle odborníků se jedná o nejvýznamnější africký počin v oblasti ochrany přírody za posledních sto let v rezervaci by mělo žít na čtvrt milionu slonů, největší skupina těchto tlustokožců v Africe ve velkém rozsahu se plánuje eko-turismus a takzvané zodpovědné cestování

NP v České republice v ČR je statut národního parku stanoven zákonem číslo 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny území přírodovědecky či esteticky velmi významná nebo jedinečná lze podle tohoto zákona vyhlásit za zvláště chráněná (ZCHÚ) NP je v Česku nejvyšší ze šesti kategorií ZCHÚ nejstarším a zřejmě nejznámějším NP v ČR je Krkonošský národní park (KRNAP) - 1963 (spolu s polským parkem tvoří KRNAP největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě) největším NP v ČR je Národní park Šumava (1991) nejmladším NP je Národní park České Švýcarsko (2001) na Děčínsku nejmenší NP je Národní park Podyjí(1991) na středním toku Dyje mezi Znojmem a Vranovem

Statusem národního parku to nekončí… aneb PROGRAM Člověk a biosféra BIOSFÉRICKÉ REZERVACE UNESCO r. 1970 schválila Generální konference UNESCO velký mezivládní program zabývající se problematikou ochrany životního prostředí, který byl pojmenován Člověk a biosféra (Man and Biosphere – MAB) zkratka MAB se stala symbolem koncepce integrované ochrany životního prostředí, která se snaží skloubit zájmy jak přírody tak lidské činnosti (např. Třeboňsko). V rámci tohoto programu vznikla síť biosférických rezervací, kterou tvoří významné pevninské, mořské a smíšené ekosystémy. mezi biosférické rezervace (BR) patří i 2 naše národní parky – Krkonošský NP (od r. 1992) a NP Šumava (od r. 1990)

BR v České republice první biosférické rezervace začaly na území bývalého Československa vznikat již koncem 70. let minulého století v ČR je v současnosti 6 biosferických rezervací UNESCO Třeboňsko Křivoklátsko Šumava Krkonoše Bílé Karpaty Dolní Morava

BR v České republice Jaký mají BR vztah ke kategorii národních parků, přírodních parků nebo chráněných krajinných oblastí? Obecně lze říci, že se BR územně s některou z těchto kategorií vždy částečně nebo úplně překrývají Územní překryv však neznamená významovou shodu. BR jsou na základě schvalovací procedury součástí Světové sítě UNESCO a požívají tak výhody globální spolupráce a snadného přístupu k mnohosměrným informačním zdrojům. Je pro ně usnadněna výměna publikací a pracovní návštěvy v jiných BR. Výjimečně z takto získávaných informací a kontaktů mohou vyplynout také výhody dotační a materiálové.

Ať je však dané území chráněno jakkoli a kýmkoli – jde vždy z principu o jednu a tu samou věc: zachovat to krásné kolem nás (co nám ještě zbylo…)