- Komunikace jako součást péče o chráněná území a krajinu jižního Valašska - Komunikace jako součást péče o chráněná území a krajinu jižního Valašska ZO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PKML.
Advertisements

Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí RNDr
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
Základy projektu - rozvoj NNO ŽP Regionální centrum ČSOP Pověřenou organizací je ZO ČSOP Kněžice, celkem 18 základních organizací v kraji Koordinační.
ECVET v Programu celoživotního učení
na EDUCE – Střední odborné škole, s.r.o.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Spolupráce obcí v DSO Lednicko-valtický areál
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
49. mistrovství světa ve zpracování textu na počítači
Konference Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
1 Projekt Akademie distančního vzdělávání Monika Všetulová, Miroslava Dvořáková Olomouc 2007.
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
MAS Krajina srdce …a péče o krajinu.  Fiche č. 3: Zlepšení estetického vzhledu obcí  Podpořeno 23 projektů v intravilánu obcí  Zaměření projektů: -
Setkávání žáků s SPU Setkávání žáků s SPU Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
Zábavná matematika.
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Závěrečná konference IS INTERREG IIIA ČR – Polsko , Olomouc, Hotel Flora Maršálkovský úřad Dolnoslezského vojvodství Seminář je spolufinancován.
Stáž žáků Stavebních oborů ve Švédsku
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Environmentální Vzdělávání a výchova.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Stabilizace a rekonstrukce vegetačního doprovodu stezky Jedličky-Brodského Český Brod Treewalker, květen 2006.
Volnočasové projekty a EU financování
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Chaloupky o.p.s. Štoky,
Zavedení výuky programování hradlových polí FPGA ve VHDL Školení pedagogů Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
MAS = místní akční skupina = organizace, která vnikla na místní úrovni, sdružuje místní obyvatele, zájmová sdružení, spolky, obce, podnikatele, zemědělce.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Petr Salamon.  Jaké individuální životní motivy způsobily, že se brněnští environmentalisté vydali tímto směrem?  V rámci druhé otázky jsem se snažil.
Český svaz ochránců přírody – Regionální sdružení Iris EVP Den Země Exkurze Semináře Besedy Den stromů Zlatý list Tvořivé dílny Vycházky Ukliďme si svět.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
ZO ČSOP KOSENKA Valašské Klobouky
Transkript prezentace:

- Komunikace jako součást péče o chráněná území a krajinu jižního Valašska - Komunikace jako součást péče o chráněná území a krajinu jižního Valašska ZO ČSOP KOSENKA Valašské Klobouky

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky formou dotace na základě Rozhodnutí o poskytnutí dotace č. OPRLZ/4/6/06 dle smlouvy o partnerství a vzájemné spolupráci za účelem realizace projektu Síť vzdělávacích a informačních center v chráněných krajinných oblastech ČR číslo 88857/01 mezi Českým svazem ochránců přírody - Ústřední výkonnou radou a ZO ČSOP KOSENKA Valašské Klobouky

ZO ČSOP KOSENKA uskutečnila letos již 27.ročník Kosení bělokarpatských luk v maloplošných chráněných územích Valašskokloboucka. Jeho součástí byly doprovodné akce, které seznámily účastníky kosení s dalšími projekty realizovanými naší organizací a zapojily je do jejich řešení

Efektivní komunikace v ochraně přírody s účastníky 27. ročníku Kosení bělokarpatských luk

Doprovodný program pro brigádníky  ukázka a výuka sečení kosou  besedy s místními hospodáři  přenášky o šetrném hospodaření v krajině  kurz hraní na píšťaly  Kumštování - řezbářská dílna pod širým nebem  exkurze po chráněných územích Bílých Karpat  hry v přírodě  beseda se studenty Letní školy ochrany přírody a krajiny Veronica Hostětín

Mám já kosu, kosenku…co s ňú?

Kurz hraní na píšťaly

Společné hodnocení se členy a příznivci už je to uděláno, už je to hotovo

STATISTIKA KOSENÍ 2006  BÍLÉ POTOKY  počet zapsaných účastníků: 81  průměrný počet dní účasti: 3,7  domácích: 22 (27%)přespolních: 59 (73%)  nejvzdálenější přespolní: Petr Vido, Lower Kintore, Kanada  nejvíce účastí z domácích: Zdeněk Žilák 19 z přespolních: Rostislav Pavelka 9  Mirek Janík 19 Petr Čermák 6  Martin Janík 15  Vojta Malík 18 Jana Gajdová 6  účastníků poprvé: 27 (33%)  účastníků domácí poprvé: 4 (15%) přespolních poprvé: 23 (85%)  JAVORŮVKY  počet zapsaných účastníků: 94  průměrný počet dní účasti: 4  domácích: 20 (21%)přespolních: 74 (79%)  nejvzdálenější přespolní: Alžběta Choleva, Carine Tacconi, Clementine Mattei, Anais Vergano, Pierre Vergano, Nice - Francie  nejvíce účastí z domácích: Mirek Janík 26 z přespolních: Dana Zajoncová 8  Vojtěch Malík 25  Marie Janíková 23  Martin Janík 22  Josef Šperling 23

 účastníků poprvé: 35 (37%)  účastníků poprvé domácích: 2 (6%)z přespolních: 33 (94%)  CELKEM NA OBOU AKCÍCH  počet zapsaných účastníků: 175  domácích: 31 (18%)přespolních: 139 (82%)  účastníci obou pracovních táborů 2006 (celých 14 dnů):  přespolní: Ondřej Sláma, Slávek Parma, Miroslav Suchan, Lenka Němá, Martin Fila  domácí: 0  účastníci s délkou účasti 7 a více dnů:  přespolní: Rostislav Pavelka, Táňa Kandríková, Monika Tilková, Ondřej Sláma, Slávek Parma, Miroslav Suchan, Lenka Němá, Martin Fila  domácí: Ruda Horáček, Miroslav Janík, Pavlína Kolínková, Lenka Dufková, Martin Janík, Radek Ščotka, Petr Jakubál  OCENĚNÍ BYLI:  Bílé Potoky: najšikovnější sekáč Pavel Bílek /Rožnov p. Radhoštěm/  najstarší sekáč Vojtěch Malík /ZO ČSOP Slavičín/  najmladší kosákRichard Žilák /Valašské Klobouky/  najšikovnější hraběnka JJana Kourková  objev Bílých Potoků manželé Senohrábkovi /Valašské Meziříčí/  Javorůvky: najšikovnější sekáč Martin Fila  najšikovnější hraběnka Simona Machalová /  technické zajištěníZdeněk Miklas /Poteč/  nejstarší sekáčing Jiří Mana 75 /Valašské Klobouky  A hlavně sme lúky pokosili, uklidili, aj sa s nima potešili  a myslím, že nám všeckým bylo moc dobře.

Prezentace v tisku Kosení bělokarpatských luk  Kdo někdy navštívil Bílé Karpaty a valašskou přírodu, určitě si tento kout naší země zamiloval. Není to sice nejnavštěvovanější turistická lokalita, ale možná právě proto si Bílé Karpaty dokázaly uchovat zvláštní půvab a kouzlo netušené romantiky. Již dvacet sedm let se v oblasti Valašských Klobouk scházejí dobrovolníci, kteří se pod hlavičkou Českého svazu ochránců přírody KOSENKA snaží této krásné krajině pomoci. A pokud je počasí alespoň trochu příznivé, vyrážejí brzy ráno na karpatské louky s kosou a hráběmi…I takto se dá pomoci loukám plným chráněných orchidejí , Velká Epocha

Chceme být inspirací  Pozemkový spolek, ekocentrum, ekologická poradna — tři větve jednoho stromu, jenž vyrostl z dobrovolných ochránců přírody, kteří se sdružovali v sedmdesátých letech v TISu, po jeho zrušení pak v ČSOP. Jmenuje se KOSENKA a sídlí v nejsevernějším cípu CHKO Bílé Karpaty. Z nadšenců, kteří se zde věnovali převážně udržování místních orchidejových luk, vyrostla během devadesátých let profesionální ekologická organizace s poměrně širokým tematickým záběrem.  „Vždycky říkám, pište ten název s velkými písmeny. KOSENKA je zkratka,“ uvádí na vysvětlenou Miroslav Janík, předseda jedné z více než čtyř stovek základních organizací Českého svazu ochránců přírody. Jméno pochází z počátku osmdesátých let, kdy si jednotlivé skupiny k poněkud strohému ZO ČSOP přidávaly ještě další název, který měl konkrétněji vystihovat jejich zaměření a cíle. Ochranáři pro sebe zvolili označení více než příhodné, které vedle na první pohled viditelného spojení s kosením vzácných bělokarpatských luk ukrývalo i mnohem hlubší poselství. KOSENKA totiž znamená Karpatské ochranářské sdružení ekologů, nepolitiků, křesťanů a altruistů. „Viděli jsme v tom význam rozmanitosti a plurality názorů. Našimi členy byli trampové, skauti, křesťané, kteří to tehdy neměli snadné, i vyřazení komunisté. Všechny nás sjednocoval vztah k přírodě,“ objasňuje Miroslav Janík. Sedmá generace, duben 2007

Zdokonalení stávajících informačních systémů

Opravy vlastních informačních panelů ZO ČSOP KOSENKA

Zapojení vlastníků a uživatelů pozemků do přípravy nových plánů péče o maloplošná chráněná území na Valašskokloboucku

Zapojení veřejnosti do komunikace o problému plánované výstavby lyžařského areálu ve Valašských Kloboukách

Tomaštíkova louka před a po zásahu provozovatelů vleku

Průzkum názorů veřejnosti na výstavbu areálu a na projekty v oblasti cestovního ruchu ve Valašských Kloboukách