AGENDA trhy s elektřinou a zemním plynem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Větrný Jeníkov.  Jednoduchým nákupem energií v garantovaném prostředí komoditní burzy dosáhnout cenového soupeření dodavatelů a tím i nejlepších.
Benefitní program Moje energie pro členy Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
STRANA 1 Změny cen zemního plynu v ČR od 1. října 2008 Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
STRANA 1RWE Transgas ENERGIE BUDOUCNOSTI MÁ JEN JEDNO JMÉNO V Praze
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zdeněk Kánský ENA s.r.o. Leden 2012.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Obecní úřad Pstruží Pstruží 93 Obec Pstruží pro občany Chcete snížit náklady na domácnost? Obec pro Vás zajistila příležitost snížit náklady domácností.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
ČESKÝ TRH S ELEKTŘINOU BUDE OD PLNĚ LIBERALIZOVÁN
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
PRODEJ PROSTŘEDNICTVÍM BURZY Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce Seminář Praha Luděk Horn, ředitel sekce.
RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Úkol na příští seminář: Poziční mapa služeb nabízených „vaší organizací“ Poziční mapa služeb nabízených „vaší organizací“ Zamyslete se nad možným.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Seminář AEM, , Praha Prodej zemního plynu Ing. Jaroslav Horych, ředitel prodeje VEMEX s.r.o.
Obchodník s elektřinou a plynem Partner pro bydlení a podnikatelské prostory Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Raiffeisen investiční společností
Marketingový plán podniku
MARKETING Přednáška P
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
MARKETING Přednáška P
Transkript prezentace:

ZEMNÍ PLYN JAKO SOUČÁST PRODUKTOVÉ NABÍDKY ČEZ PRODEJ PRG-ZPD008-20041008-11373P1C ZEMNÍ PLYN JAKO SOUČÁST PRODUKTOVÉ NABÍDKY ČEZ PRODEJ Martin Ludvík ředitel podpory prodeje Business ČEZ Prodej Praha, 3. června 2010

AGENDA trhy s elektřinou a zemním plynem PRG-ZPD008-20041008-11373P1C AGENDA trhy s elektřinou a zemním plynem duální nabídka ČEZ Prodej - logický krok náš vstup na trh se zemním plynem byl více než úspěšný aktuální vývoj na trhu se zemním plynem neustále rozšiřujeme naši produktovou nabídku 1

ROZVOJ TRŽNÍHO PROSTŘEDÍ V OBLASTI ELEKTŘINY VYÚSTILO V POSTUPNÝ POKLES PODÍLU ČEZ, KTERÝ SE I PŘES OČEKÁVANÝ POKLES DAŘÍ STABILIZOVAT Vývoj tržního podílu MO Celkem [% ] VO ČEZ Prodej v oblasti prodeje elektřiny: je vedoucí/největší obchodník s elektřinou na trhu konečných zákazníků v ČR, který tak musí striktně dodržovat pravidla hospodářské soutěže prezentuje v segmentu VO a MOP zákazníků obchodníka, vůči kterému se ostatní obchodníci vymezují cenou (Price leader) tato omezení se snažíme eliminovat efektivním rozšiřování nabízených služeb/produktů (energetických i neenergetických) dle požadavků našich zákazníků s cílem nabídnout jedinečné řešení: postupný nákup pevná cena v EUR/MWh elektronická fakturace, … Zdroj: ERÚ a ČEZ

PRG-ZPD008-20041008-11373P1C TRH SE ZEMNÍM PLYNEM A TRH S ELEKTŘINOU SE NEUSTÁLE SBLIŽUJÍ A POMALU PŘERŮSTAJÍ V JEDEN VELKÝ ENERGETICKÝ TRH Trh s elektřinou Trh se zemním plynem 3

OFENZIVNÍ MARKETINGOVÁ STRATEGIE PRG-ZPD008-20041008-11373P1C … V ROCE 2009 I SKUPINA ČEZ ROZŠÍRILA SVOJI PRODUKTOVOU NABÍDKU PRO FIREMNÍ ZÁKAZNÍKY O NOVOU KOMODITU - ZEMNÍ PLYN … ze střednědobého pohledu nám vstup na příbuzný trh, trh se zemním plynem přináší příležitosti: jde o nově liberalizovaný trh, který je v MWh cca 2x tak velký jako trh s EE jde o stabilní trh s vysokým potenciálem růstu a jedná se o ekologicky vnímanou komoditu ZP je komodita budoucnosti - ZP je společně s EE vhodný substitut ostatních paliv trh se ZP přináší viditelné synergie z pohledu konečného zákazníka - SPOC*, fakturace, … duální strategii mají/zvolili již mnozí naši konkurenti … (E.ON, RWE, Lumius, …) OFENZIVNÍ MARKETINGOVÁ STRATEGIE (vstup na příbuzný trh se zemním plynem) 4

ZAŘAZENÍ ZEMNÍHO PLYNU DO NAŠEHO PORTFOLIA NÁM UMOŽNILO POSKYTNOUT FIREMNÍM ZÁKAZNÍKŮM DUÁLNÍ NABÍDKU EE + ZP nabídka dodávky zemního plynu je primárně určena pro firemní zákazníky odběrná místa v segmentu VO (roční spotřeba > 4 200 MWh) odběrná místa v segmentu SO (630 MWh < roční spotřeba < 4 200 MWh) našim zákazníkům nabízíme podle jejich preferencí více možností ocenění: pevná cena po celou dobu platnosti smlouvy, stanovená dle cen na burze cena stanovená komoditním vzorcem, která „dýchá“ s vývojem cen podkladových aktiv naše duální nabídka (elektřina + plyn) našim zákazníkům přináší: jednoho, silného a spolehlivého dodavatele obou komodit nabídku vyššího komfortu obsluhy pro obě komodity dedikovaného obchodního zástupce - jednotnou komunikaci a individuální obsluhu možnost podílet se na výhodách vyplývajících ze synergií mezi oběmi komoditami možnost optimalizace Vašich nákladů na energie více na www.cez.cz/plyn 5

POZITIVNÍ REAKCE ZÁKAZNÍKŮ NA NAŠI NABÍDKU PŘEDČILA VŠECHNA NAŠE OČEKÁVÁNÍ, COŽ JE PRO NÁS ZÁVAZEK I DO BUDOUCNA Zemní plyn ČEZ Prodej Jednotky CE 2010 Počty zákazníků [ks] 221 Počty OM 464 Roční objem ZP [GWh] 1 902 Tržní podíl * VO SO MO Celkem ČEZ Prodej 4,5% 2,1% 0,2% 2,2% skupina ČEZ svým úspěšným vstupem na trh se zemním plynem výrazně podpořila tržní prostředí pro tuto komoditu v ČR: VO ČR - 389 OM z toho ČEZ Prodej 104 OM 27% SO ČR - 390 OM z toho ČEZ Prodej 56 OM 14% také díky působení Skupiny ČEZ se liberalizace trhu se ZP skutečně akcelerovala a i přes rozdílnost obou trhů se trhy (ZP a EE) k sobě přibližují a v některých aspektech se „rodí“ společný energetický trh oba trhy mají společné hráče - zákazníci/spotřebitelé x E.ON, RWE, ČEZ, … x OTE Zdroj: ČEZ, Bilanční centrum; * smluvené hodnoty pro rok 2010

VÝHODNÉ CENY ZEMNÍHO PLYNU NA SVĚTOVÝCH BURZÁCH NÁM UMOŽŇUJÍ NABÍDNOUT ZÁKAZNÍKŮM ÚSPORU NÁKLADŮ JEŠTĚ V LETOŠNÍM ROCE V průběhu dubna došlo na burzách k první větší korekci ceny ZP nabídka pro rok 2010 cena ZP je i přes její růst v průběhu dubna značně výhodnější než je cena založená na vzorci volatilita kurzu české koruny silně ovlivňuje cenovou výhodnost nabídky ZP pro české zákazníky, která je založena na aktuálních FW cenách ZP na velkoobchodním trhu naši obchodníci jsou připraveni firemním zákazníkům předložit cenovou nabídku dle potřeb našich zákazníků nabídka pro rok 2011 výhodná cena zemního plynu platí i pro rok 2011, ale cena na burzách již reagovala na růst ceny ropy a topného oleje (viz vývoj cen ZP na EEX) … od počátku roku 2010 je každá 2. nabídka na elektřinu doprovázena nabídkou na zemní plyn - ukazuje se, že duální nabídka je pro zákazníky skutečně zajímavá také díky příznivým cenám se dynamika prodeje ZP i šíře produktového portfolia začíná přibližovat trhu s EE Zdroj: EEX, ČEZ 7

CENA KLÍČOVÝCH PODKLADOVÝCH AKTIV (ROPA A TOPNÝ OLEJ) STÁLE ROSTOU A ZVYŠUJÍ TAK CENU PLYNU, JEŽ JE DEFINOVÁNA KOMODITNÍM VZORCEM Stabilní resp. mírně posilující koruna ovlivňuje cenu zemního plynu tím pozitivním směrem … Zdroj: EEX, ČEZ 8

PRG-ZPD008-20041008-11373P1C NAŠE PRODUKTOVÁ NABÍDKA ZEMNÍHO PLYNU PŘINESLA NA TENTO TRH MNOHO NOVINEK A PLÁNUJEME JI I NADÁLE ROZŠIŘOVAT ... s ohledem na zkušenosti z prvních měsíců prodeje zemního plynu a s ohledem na poptávku našich zákazníků jsem naši nabídku rozšířili o novinky: nabídky kombinující cenu stanovenou komoditním vzorcem a cenu fixní možnost pořízení/ocenění dodávky fixní cenou ve vícero krocích (Postupný nákup) nabídka víceletých kontraktů a připravujeme další … možnost stanovení pevné ceny v EUR … úspěšný vstup na trh se zemním plynem v ČR urychlil naše přípravy na zahájení prodeje zemního plynu na Slovensku získali jsem licenci na prodej ZP na Slovensku, budujeme tým a infrastrukturu první dodávky plynu očekáváme od 1.1.2011 9

SKUPINA ČEZ OD 1.6.2010 ROZŠÍŘILA SVOJI NABÍDKU ZEMNÍHO PLYNU PRO VŠECHNY ZÁKAZNÍKY - VČETNĚ DOMÁCNOSTÍ … 1.6. - 31.7. Kampaň Léto 2010 bonus pro každého nového zákazníka na plyn 500,- Kč za odběrné místo celková cenová nabídka (komodita vč. distribuce) o 5% nižší oproti konkurenci a její garance po celý rok 2011 (i nadále chceme zůstat levnější) jednoduchost procesu změny dodavatele (vše vyřídíme za zákazníka) odklad plateb záloh až do 2011 od 1.8.2010 i nadále nabízíme celkovou cenu o 5% nižší s garancí, odklad platby záloh do 2011 a jednoduchost procesu změny dodavatele všichni naši zákazníci mohou využívat kvalitní a komfortní obsluhu, kterou Skupina ČEZ poskytuje. možnost optimalizace Vašich nákladů na energie více na: www.cez.cz telefonní lince 840 840 840 všech zákaznických centrech 10

OBCHODNÍK S ELEKTŘINOU A ZEMNÍM PLYNEM PRG-ZPD008-20041008-11373P1C ČEZ PRODEJ OBCHODNÍK S ELEKTŘINOU A ZEMNÍM PLYNEM DĚKUJI ZA POZORNOST … 11