O historii poznatků o stavbě atomu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atom Složení a struktura atomu Jádro atomu, radioaktivita
Advertisements

POHYBOVÉ ÚČINKY SÍLY NA TĚLESO
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
PRÁCE VYKONANÁ PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA POUŽITÍM PEVNÉ KLADKY
Jako předvést výkon na práci
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
Model atomu.
Model atomu a elektrování těles
ATOM Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU I
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_19  Název materiálu: Fyzika elektronového obalu atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace:
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VÝVOJ PŘEDSTAV O STAVBĚ ATOMU
O síle působící proti pohybu
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
2. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
Od Démokrita po kvantově mechanický model atomu
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Stavba atomu.
ELEMENTÁRNÍ ELEKTRICKÝ NÁBOJ
CHEMIE ATOM.
Chemicky čisté látky.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Atomový obal Předmět: Fyzika.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Atom Mgr. Helena Roubalová
ŠablonaIII/2číslo materiálu387 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Stavba atomového jádra
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Stavba atomového jádra
Kde je elektrické pole „silnější“
SKLÁDÁNÍ SIL TÉHOŽ SMĚRU
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Stavba látek.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
MODEL ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_32.
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Částicové složení látek
Částicové složení látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Model atomu.
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
PaedDr. Jozef Beňuška
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Transkript prezentace:

O historii poznatků o stavbě atomu ZÁKLADNÍ POZNATKY O ATOMECH aneb O historii poznatků o stavbě atomu PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk

Koncem 19. století objevil anglický fyzik Joseph John Thomson elektron. Náboj elektronu je záporný, jeho velikost je e. Hmotnost elektronu je asi 1840krát menší než hmotnost atomu vodíku. 2

Thomsonův model atomu Atom s protonovým číslem Z v periodické tabulce obsahuje Z elektronů. pudinkový model Q- – celkový náboj elektronů Q+ – celkový kladný náboj Kladný náboj atomu a téměř celá hmotnost atomu jsou přibližně rovnoměrně rozděleny v celém objemu atomu.

V roce 1911 objevil atomové jádro německý fyzik Ernest Rutherford. detektor a-částic Z údajů o rozptylu a-částic na atomech zlata usoudil, že celý kladný náboj atomu a téměř celá jeho hmotnost jsou soustředěny v atomovém jádru.

V roce 1911 objevil atomové jádro německý fyzik Ernest Rutherford. atom Au Většina a-částic prošla zlatou fólií beze změny směru. Některé se však značně odchýlily a byly zjištěny také částice, které se vracely zpět.

V roce 1911 objevil atomové jádro německý fyzik Ernest Rutherford. atom Au a – částice má kladný náboj, je 7360-krát těžší než elekt- ron. Elektrony pohyb a-částice neovlivňují. Odchylku od původního směru způsobuje vzájemné pů- sobení a-částice a kladného náboje atomu zlata.

V roce 1911 objevil atomové jádro německý fyzik Ernest Rutherford. atom Au + Při spojitě rozloženém kladném náboji (podle Thoms- nova modelu) výpočtem určené odchylky od původního směru měly být maximálně jm= 1o až 2o. Výslednice sil působících z různých částí atomu je malá.

V roce 1911 objevil atomové jádro německý fyzik Ernest Rutherford. + Velké odchylky bylo možné vysvětlit pouze tím, že celý kladný náboj a téměř celá hmotnost jsou soustředěny v malém jádru ve středu atomu.

V roce 1911 objevil atomové jádro německý fyzik Ernest Rutherford. Na a-částici působí velká elektrostatická síla mezi ce- lým kladným nábojem jádra a nábojem a-částice. Tato síla může způsobit velké odchylky.

Rutherfordův model atomu Atom má jádro, jehož průměr je řádově 10-15 m. V jádře je soustředěna prakticky celá hmotnost atomu. Elektrony vytvářejí kolem jádra elektronový obal, jehož průměr je řádově 10-10 m a určuje celkový rozměr atomu. Elektrický náboj elektronů v obalu kompenzuje elektrický náboj jádra a atom je elektricky neutrální.