VODOPÁDY SVĚTA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEDM NOVODOBÝCH DIVŮ SVĚTA
Advertisements

POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
AMERIKA – Opakování zeměpisných znalostí
Hrad Chenonceau, mistrovské dílo francouzské renesance, je známý pro nádhernou polohu na ř ece Cher. Tento nádherný hrad z šestnáctého století je.
KRAJINA V OKOLÍ MÉHO DOMOVA
Kamenická Stráň.
Projekt Socrates Řecko Španělsko Itálie Petra Laníková.
Jsme u vstupu na území "tepuyes" ve Venezuele. Zde je Salto Angel, nejvyšší vodopád na světě (Téměř 1000 m, 18 krát vyšší než Niagara). Jsme v privilegované.
Pica pica Straka obecná.
Ž ivot je škola Dostal jsi t ě lo. M ůž eš je mít rád nebo nenávid ě t, ale je tvou jedinou jistotou, ž e je budeš mít a ž do konce ž ivota.
ALKO JÓGA PRAVIDELNÝM PROCVIČOVÁNÍM DOVEDETE PROVEDENÍ JEDNOTLIVÝCH POZIC K DOKONALOSTI.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
..Nejrychlejší kolektivní hra na světě..
-NCN II- …akce podruhé. Zveme Vás na druhý ro č ník, ji ž tradi č ní zále ž itosti NCN – Nau č se, co neznáš, tentokrát s podtitulem,,Akce podruhé‘‘
Skoro denn ě dostávám od svých p ř átel maily. Jsou rozli č né. N ě které krati č ké, jen tak pro informaci, nebo upozorn ě ní, ale také n ě které,
Chci vám ř íci - DĚKUJI ! Za všechny ty v ě ci, o které jsem sice nikdy nežádal,
IRSKO.
Macháčková Zuzana 7.Třída
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Registrační číslo projektu
Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc
VY_32_INOVACE_04 Vodstvo Ameriky
Geografie cestovního ruchu Reliéf a morfologické poměry
Vypracovala:Eliška Hlínová 8.t ř ída Dne: Pokra č uj na další stránku Konec prezentace.
Velké planety Plynní obři
M a y a A n g e l a a j e j í m o u d r á s l o v a K l i k e j.
Vodopády Iquazú.
Č eská republika: Chrán ě ná území Hospodá ř ský zem ě pis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Jsme vstupu na území "tepuyes" (byt sněhové řetězy). ve Venezuele. Zde je Salto Angel, nejvyšší vodopád na světě (Téměř 1000 m, 18 krát vyšší než Niagara).
Atmosféra planety Země
Kate ř ina Št ě pa ř ová U Č O: Brno 2015 ŠUMAVA.
Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
KEŇA. Vlajka Č erná – svoboda Č erná – svoboda Č ervená – boj za svobodu Č ervená – boj za svobodu Zelená – vegetace Zelená – vegetace Uprost ř ed štít.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzd ě lávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0107 Název vzd ě lávacího materiálu: Ochranné.
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_ZE7_VODSTVO AMERIKY TÉMA: Vodstvo Ameriky Vodstvo Ameriky.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
AFRIKA. Afrika je třetí největší kontinent po Asii a Americe s celkovou rozlohou km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi.
Rakousko Dominik Šváb.
Bajkal Vytvořili: Aleksej Ermolčev, Artem Ševčenko Přeložil:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola, Hradec Králové
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Autor: Andrea Kolářová
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vypracoval: Petr Sobek
Národní park CANAIMA.
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F+Z _34
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Niagarské Vodopády U S A stát New York Canada provincie Ontario.
Téma hodiny: Afrika – opakování formou kvízu
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Vytvořili: Aleksej Ermolčev, Artem Ševčenko Přeložil: Jaromír Kronát
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Jsme vstupu na území "tepuyes" (byt sněhové řetězy). ve Venezuele.
VODSTVO AMERIKY Většina světadílu je odvodňována do Atlantského oceánu, řeky ústící do Tichého oceánu a do Severního ledového oceánu mají méně vody a jsou.
Transkript prezentace:

VODOPÁDY SVĚTA

VIKTORIINY VODOPÁDY

Jsou jedny z nevětších vodopádů na světě Jsou jedny z nevětších vodopádů na světě. Nacházejí se mezi Zambií a Zimbabwe. Místní obyvatelstvo vodopády nazývá dým, který hřmí nebo duha.

Šířka vodopádu je 1800 metrů Šířka vodopádu je 1800 metrů. Voda padá dolů z útesu vysokého 120 metrů do úzkého (130m) a hlubokého (140m) kaňonu v čediči.

Vodopády byli objeveny 16 Vodopády byli objeveny 16. listopadu 1855 anglickým cestovatelem Davidem Livingstonem a nazvány podle Anglické královny Viktorie. V roce 1875 je prozkoumal český cestovatel Emil Holub.

NIAGARSKÉ VODOPÁDY

Niagarské vodopády tvoří přírodní hranici mezi státy USA a Kanadou Niagarské vodopády tvoří přírodní hranici mezi státy USA a Kanadou. Své pojmenování dostaly Niagarské vodopády ještě od původních obyvatel Indiánů, a to „Onguiaahra“ (Hromový hluk). Dosahují výšky 52 metrů (Kanadská podkova).

Jako ve spoustě dalších turisticky významných lokalitách, tak i po Niagarských vodopádech koluje legenda - příběh indiánské krasavice, jejíž duch se objevuje přímo u Niagarských vodopádů. Vypráví se, že dívka zvaná Maid of the Mist (Dívka oparu), si měla z donucení a nátlaku vzít za manžela muže, kterého nemilovala, a tak se rozhodla pro sebevraždu. Vzala svou kánoi a nechala se unášet po řece Niagaře až k vodopádům, kde svůj život ve víru vody zakončila. Její duch však byl silnější a jako šíp vzlétl z vody ven. Nyní můžeme za příznivého počasí ducha indiánské krasavice spatřit ve formě jasné duhy.

SALTO ANGEL

Nejvyšším vodopádem na světě je Salto Angel v národním parku Canaima na řece Rio Churun ve Venezuele poblíž hranice s Brazílií Vodopád je několikastupňový, má celkovou výšku 979 m, přičemž výška nejvyššího stupně je 807 m. Některé zdroje uvádějí celkovou výšku přes 1 km. Masy vody vrhající se z přibližně kolmé skalní stěny jsou slyšet do vzdálenosti 50 km.a Guyanou.

Název mají vodopády podle amerického letce, zlatokopa a dobrodruha Jimmyho Angela. Vodopády objevil náhodou. Poprvé letěl tímto směrem v roce 1933, aby hledal zlato. Netušil, že se proslaví úplně jiným způsobem než bohatstvím. Když se v roce 1937 opět vydal dvojplošníkem spolu se svou manželkou a dvěma přáteli znovu do této oblasti, havaroval při přistání na stolové hoře Auyantepuí. A právě z ní se řítí dolů vodopády, které nyní nesou jeho jméno.

MUMLAVSKÉ VODOPÁDY

Mumlavské vodopády se nachází poblíž rekreačního střediska Harrachov, na řece Mumlava. Patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům západní části Krkonošského Národního Parku. Mumlavský vodopád tvoří až 8 m vysoké stupňovitě uspořádané žulové bloky, u jejichž úpatí se nachází  tzv. je nejbohatším Čertova oka. Mumlavský vodopád vodopádem na vodu řítící se s hukotem po celé šířce koryta do hloubky přibližně 10 metrů.

TUGALA

Vodopád Tugela je druhý největší vodopád na světě Vodopád Tugela je druhý největší vodopád na světě. Nachází se ve východní části Jihoafrické republiky, v provincii KwaZulu-Natal, nedaleko hranic se státem Lesotho. Vodopád Tugela měří 948 metrů a má 5 kaskád. Je součástí Národního parku Royal Natal . Leží na řece Tugela, která pramení ve zdejších Dračích horách a která má čistou a pitnou vodu.

Vodopád Tugela není moc široký a ze silnice poblíž je vidět pouze v době, kdy jsou zde časté deště. V okolí vodopádu se nachází překrásná příroda, vhodná pro pěší turistiku.

FOZO DO IDUACU

Vodopády Foz do Iguacu jsou považovány za jedny z nejkrásnějších vodopádů na světě. Místní obyvatelé je nazývali ve své řeči Yguasú - Y znamená vodu, guasú velký. Prvním Evropanem, který je spatřil, byl v roce 1541 Don Gabeza de Vaca. Nacházejí se asi 20 km na východ od soutoku řek Paraná a Iguacu nedaleko hranic třech států - Brazílie, Argentiny a Paraguaye. Řeka Iguacu pramení v pohoří De Serro do Mar, je dlouhá 1320 km a ústí do Paraná, která je 4380 km dlouhá.

Foz do Iguacu je vlastně obrovský systém vodopádů, jejichž počet nelze přesně stanovit, záleží totiž na množství vody, které protéká řekou, kolísá asi od 150 do 300.. Klesá-li průtok řeky, objevují se mezi jednotlivými vodopády ostrůvky. Asi 70 procent vodopádů leží v Brazílii. V roce 1986 byly vodopády Foz do Iguacu zapsány do seznamu světového přírodního dědictví UNESCO.

KRAVICE

Vodopády Kravice se nacházejí na ponorné řece Trebižat, která je pravým přítokem Neretvy, ve státě Bosna a Hercegovina. Vodopády jsou 27 m vysoké a jejich šířka je 120 m. Jejich nádhera vynikne zvlášť při dostatku vody. V okolí je bohatá vegetace, což jejich krásu umocňuje.

Milovníka přírody snad zklame, že místo slouží k rekreaci, zejména pro koupání přímo pod vodopády, organizují se tu plavby na kánoích a kajacích po řece Trebižatu. Východiskem k návštěvě vodopádů Kravice je obec Ljubuški, odkud cestujeme přes Čapljinu.

VINNUFOSSEN

Vinnufossen je vodopád v Norsku Vinnufossen je vodopád v Norsku. Má výšku 860 m a je tak nevyšší v Norsku i v Evropě a šestý nejvyšší na světě. Jedná se o kaskádovitý vodopád, nejvyšší stupeň má výšku 420 m